Over Marike

0
(0)

Sommige mensen zullen mij wel herkennen van Instagram Oh my Pie, waar ik dagelijks foto’s post van overheerlijke glutenvrije cheesecakes. Want ja, het leven is één groot feest, alleen je moet wel zelf de slingers ophangen. Ik zeg dit nu wel zo makkelijk, maar dit was voor mij (en ik denk ook voor veel andere mensen) niet zo vanzelfsprekend.

Voordat ik hier meer over ga vertellen, zal ik mij even voorstellen. Wie is die dame achter Oh my Pie?

Ik ben Marike een enthousiaste, creatieve en vrolijke meid van 28 jaren jong. In het dagelijkse leven werk ik in het VMBO, je weet wel met die vrolijke, spontane, rondspringende en puberende koters. Het mooiste beroep wat er bestaat! Ik geef de vakken Beeldende Vorming en Natuur & Zorg in de onderbouw. Mijn hobby en mijn werk in één verweven, wie wil dat nou niet?

Coeliakie

Oh, nu ben ik nog één ding vergeten te vertellen. Ik heb namelijk coeliakie.

De wat? Dit is een auto-immuunziekte waardoor ik geen gluten kan verdragen. Ik word dus echt heel ziek na het eten van gluten. Ja, coeliakie noemen die mannen in witte jassen dat.

Mensen stellen mij vervolgens vaak de vraag: “Waar zit dat dan in?” Ik leg dan geduldig uit dat gluten een eiwit is in de graansoorten: spelt, tarwe, rogge en gerst. “Oh, je mag dan geen taart, koekjes en brood. Oef, dat zou ik niet kunnen”. Ik dacht eerst ook dat ik het niet zou kunnen, maar ik voelde mij zo ellendig: continue een opgeblazen buik, vermagerd, vermoeid, droge huid, uitslag en mijn darmen begrepen niet meer hoe ze voedingsstoffen op konden nemen met als gevolg dat ik overal waar ik kwam eerst op zoek moest naar het toilet (voor het geval dat). Ik kan je wel vertellen, als je jezelf zo lamlendig voelt dan heb je er werkelijk alles voor over om je gezond en fit te voelen.

Acceptatieproces

Oké, de diagnose is gesteld en dan begint het pas. Het acceptatieproces en ontwikkelen van een nieuwe ‘way of life’.

Het is bij mij pas een paar jaar bekend dat ik coeliakie heb. Dat maakte het voor mijzelf en de mensen om mij heen soms erg lastig. Ik wilde mijn leven voortzetten zoals ik dat altijd had gedaan. Ik dacht dat ik enkel met een glutenvrij eetpatroon geholpen zou zijn. Ik ben erachter gekomen dat coeliakie voor mij niet alleen invloed heeft op mijn eetpatroon maar ook op mijn rust-activiteiten balans. Het was voor mij ontzettend lastig om te luisteren naar mijn lichaam. Ik at wel glutenvrij, maar ik nam te weinig rust en ik had continue het gevoel dat ik van alles moest doen. Daarnaast kon ik mijn grenzen niet goed bewaken waardoor ik vaak het gevoel had dat ik had gefaald als iets niet lukte zoals ik het van te voren had bedacht. Shit, dan kom je ineens de man met de hamer tegen. De klachten verdwenen namelijk niet. Ik bleef last houden van een onregelmatige stoelgang, opgeblazen buik en een vermoeid lijf. Ik wilde niet langer overleven maar ik wilde weer leren leven. Daar ben ik stap voor stap mee aan de slag gegaan.

Ondertussen heb ik voornamelijk het afgelopen jaren enorme stappen gezet in dit acceptatieproces. Zo heb ik geleerd om te luisteren naar de signalen van mijn lichaam en om deze ook serieus te nemen. Ik voel nu aan wanneer ik even een pas op de plaats moet maken, ook al komt dit soms niet handig uit. Ik bewaak mijn grenzen en ik denk steeds minder na over wat andere mensen daarvan zullen vinden als ik een bepaalde keuze voor mijzelf zou maken (ook als deze heel anders is dan men normaal gesproken gewend zou zijn). Deze stappen geven mij zo’n energie boost en ik heb veel meer zelfvertrouwen! Ik heb ontdekt dat er een kleurrijk gebied te ontdekken is tussen zwart en wit. Dat kleurrijke gebied bevalt mij wel! Door dit hele proces kan ik milder naar mezelf kijken en dat maakt het leven zoveel leuker!

oh-my-pie-_-11

Relativeren

Een leerling uit mijn klas had een prachtige logica bedacht: “Mevrouw, dan is het eten voor u altijd goedkoper dan voor ons, want u hoeft de gluten niet in de dingen die u koopt, dat scheelt u geld!”. De dame in kwestie toverde een glimlach op mijn gezicht en ik weet zeker dat zij het later goed zal doen in het zakenleven, maar helaas berust deze beredenering niet tot de werkelijkheid.

Het is niets voor mij om in de slachtofferrol te zitten, dus ik dacht in mogelijkheden. Ik heb een glutenvrij eetpatroon ontwikkeld waar ik mij supergoed bij voel.

“Van glutenvrije ‘last’ naar glutenvrij feestje!’

Ik voelde mij niet goed bij het glutenvrije eten wat ik in de winkel kocht, het was vaak smakeloos en ik betaalde mij scheel aan een brood waarmee ik de toren van Pisa zou kunnen metselen. Dat kan anders!

Zo ben ik er achter gekomen dat glutenvrije eten ook echt een feestje kan zijn, zonder de gebruikelijke dure glutenvrije broodjes en koeken. Een lange tijd heb ik gedacht dat ik nooit meer echt zou kunnen genieten van lekker eten. Angst voor de pijn in mijn buik en de glutenvrije producten uit de winkel die mij niet aanstonden. Het tegendeel bleek echter waar. Als een kind zo blij ontdekte ik dat het maken van glutenvrije gerechten erg leuk kan zijn. Ik tover nu in een handomdraai de lekkerste baksels op tafel waar ik mij goed bij voel. Ik vind het nu dan ook een feestje om voor mezelf te koken en ook om mensen uit te nodigen. 

In mijn koelkast is dan ook altijd wel verse taart te vinden, ook het maken van deze taartjes is een kwestie van plannen en ik vind het hartstikke leuk om te doen. Ik kan eindeloos wegdromen bij het verzinnen van nieuwe smaakcombinaties, structuren en een interessante vormgeving van een taart, baksel of ander spannend of juist doodgewoon recept.

Creatief met taarten en woorden!

Voor mij zijn regelmaat, variatie, pure producten ‘the keys to succes!’ ’s Ochtends maak ik van het ontbijt een feestje met mijn voedzame glutenvrije taarten. Voor mijn lichaam is het belangrijk om ’s ochtends de tijd te nemen om op te starten en rustig te ontbijten zodat ik vol energie aan de slag kan gaan die dag.

Naast de leuke recepten en foto’s heeft ieder baksel een eigen verhaal. Deze deel ik graag met jou! Hierdoor hebben de blogs van Oh My Pie! een magisch tintje!

Het Oh My Pie! boek

Nog even en dan is het zover! Het Oh My Pie! boek zal binnenkort verschijnen en mag uiteraard niet ontbreken op jouw boekenplank! Bruisend van gluten-, lactosevrije feestjes met een verantwoord karakter! Het boek kun je NU bestellen. Klik dan HIER!

Glutenvrij eten is niet langer een last maar een feestje!

Heb je een vraag? Stuur gerust een e-mail naar info@marikebol.com. Dan zal ik deze z.s.m beantwoorden.

Heel veel liefs,

Marike

Fotografie: Kalkidan van Staveren, FoodSlices & Anne Eigenraam

 

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 0 / 5. Reacties: 0

Geef als eerste je mening!

Related Posts