Bramen Briljantje

0
(0)

Een glutenvrije cheesecake met de smaken van het seizoen!

In deze tijd van het jaar zie je veel mensen met emmertjes bramen plukken in het struikgewas langs de duinen. Zo is deze activiteit in de vakantie geliefd bij jonge gezinnen waarbij vader voorop loopt, de kinderen al struikelend met een emmertje pa achterna gaan en moeders volgt met de jongste spruit op haar arm en in haar andere hand een grote picknick mand met foerage om de middag door te komen. Ach, je moet uiteindelijk iets doen als ouder om de vakantie door te komen met de kids.

Haat-liefde-verhouding

Jarenlang heb ik een haat-liefde verhouding gehad met bramen. Als kind heb ik ze eigenlijk maar weinig gegeten. Er werd mij altijd verteld dat ze niet lekker waren, we hadden ze dan ook nooit in huis. Ook wist ik als kind al dat wanneer mensen bramen gingen plukken, de vakantie snel zou eindigen. Je begrijpt misschien wel dat alleen door deze twee argumenten de braam nooit in mijn top 10 van favoriete fruitsoorten heeft gestaan. Bramen plukken, het blijft een traditie. Al begreep ik toch echt niet wat de drijfveer zou zijn van al die mensen, totdat de vonk oversprong.

Ode aan de braam!

In de zomervakantie besloot ik met mijn oppaskinderen bramen te gaan plukken. Een heerlijk tijdverdrijf op een prachtige zomermiddag om ondertussen de zonnestralen op te kunnen pikken en wat frisse zomerlucht te inhaleren, dat is genieten! Nou, ik zal je eerlijk vertellen dat fijne gevoel verdween als sneeuw voor de zon op het moment dat ik samen met de kinderen al worstelend door de bramenstruiken en met veel moeite, de emmer tot de helft gevuld kreeg. Het meisje had een doorn in haar vinger, het oudste jongetje moest naar de wc en de jongste telg had een shirt vol met vlekken. Ik begreep ineens waarom mijn moeder die bramen zo graag buiten de deur hield, wat een rotvlekken geven die dingen!

Ineens begreep ik waarom elk jaar zoveel mensen er op uit trekken om bramen te plukken.”

Totdat het moment plaatsvond, waarbij ik oog in oog stond met de braam en ineens z’n ontluikende schoonheid zag. Met z’n prachtige paarse gloed en een enorme elegantie pronkten er een aantal bramen in mijn handen. Er verscheen een glimlach op mijn gezicht. De striemen op mijn armen, de paarse vlekken op mijn shirt en de dazensteek was ik even vergeten. Ik was compleet gebiologeerd door de schoonheid van de natuur en uiteraard had ik in mijn achterhoofd al bedacht wat ik met deze kanjers zou gaan doen. Ik was vastbesloten om de emmer gevuld te krijgen zodat we met elkaar iets lekkers konden gaan maken van deze prachtige vruchten. Met mijn intrinsieke motivatie en een peptalk voor de kids is het gelukt om genoeg bramen te verzamelen voor een heerlijke cheesecake. ’s Middags maakten wij dit heerlijke recept. Het was zo leuk om te genieten van deze cheesecake, waarbij de H van Homemade met een Hoofdletter is geschreven. Deze ervaring kunnen we in onze zak steken! Ineens begreep ik waarom elk jaar zoveel mensen er op uit trekken om bramen te plukken. Deze traditie moeten we inderdaad in stand houden…

Wil jij ook zo’n zomers feestje op jouw bord? Stroop de mouwen op en ga aan de slag met het recept!

Recept

Springvormadvies: 20 cm

Ingrediënten

Voor de bodem

 • 100 gr verse Medjoul dadels
 • 75 gr amandelmeel
 • 75 gr havervlokken
 • 1 el kokosolie
 • 50 gr walnoten
 • handje rozijnen
 • 1 tl kaneel
 • 1 tl bakpoeder
 • optioneel: 3 eetlepels kokosrasp
 • optioneel: snufje kruidnagel, piment of koek- of speculaaskruiden

Voor de bramenlaag

 • 500 gr soja yoghurt of kokosyoghurt
 • 7 blaadjes gelatine of 4 gr agar agar
 • 100 gr bramen
 • 4 el ahornsiroop of agavesiroop
 • 1 tl vanillearoma of 0,5 tl vanillepoeder

Voor de vanillecrème

 • 500 gr sojayoghurt of kokosyoghurt
 • 5 blaadjes gelatine of 3 gr agar agar
 • 4 el ahornsiroop of agavesiroop
 • 1 tl vanille aroma of de merg van een vanille stokje

Voor de toplaag

 • 100 gr verse bramen
 • 2 blaadjes gelatine of 1 gr agar agar
 • sap en rasp van een halve sinaasappel

Bereidingswijze

De bodem:

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden .
 2. Bekleed de bodem van een ronde springvorm met een stuk bakpapier.
  Dit is heel eenvoudig: je plaatst de ring bovenop de bodem als het bakpapier daar bovenop ligt. Vervolgens kun je het overtollige papier aan de buitenkant wegknippen.
 3. Hak de noten grof met een mes.
 4. Doe alle ingrediënten voor de bodem in een mengkom.Kneed de ingrediënten tot een stevige kneedbare deegbal. Is het deeg te droog, dan kun je een scheutje ijskoud water toevoegen.
 5. Verspreid het deeg over de bodem van de springvorm (gebruik evt. een natte lepel of vingers om plakken te voorkomen).
 6. De bodem mag nu 10 a 12 minuten de oven in. Hou de bodem goed in de gaten. Het is de bedoeling dat de bodem een iets krokant wordt.

De eerste laag

 1. Doe de yoghurt samen met de vanille, bramen en het zoetmiddel in een beslagkom en mix het mengsel goed luchtig. Proef even of het zoet genoeg is, zo niet voeg dan nog iets van het zoetmiddel toe.
 2. Gebruik je gelatine?
  Laat dan de blaadjes gelatine even weken in koud water. Vervolgens kun je deze uitknijpen en verwarmen in een laagje water. Roer het mengsel goed door zodat er geen klontjes meer te zien zijn. Wanneer de gelatine goed is opgelost kun je deze toevoegen aan het yoghurtmengsel. Ga vervolgens verder met stap 4.
 3. Gebruik je agar agar?
  Verwarm de agar agar in een klein laagje water. Kook de agar agar even door en voeg beetje bij beetje het yoghurtmengsel toe. Roer dit goedje goed door elkaar zodat de agar agar kan worden opgenomen.
 4. Mix het geheel goed zodat het bindmiddel niet gaat klonteren. Wanneer je het mengsel nog even op hoge snelheid mixt, dan zal je merken dat het mengsel heel luchtig wordt.
 5. Je kunt nu het sojayoghurtmengel voorzichtig in de taartvorm gieten.
 6. Zet de cheesecake vervolgens even weg in de koelkast.

De vanillecrème

 1. Doe de yoghurt samen met het zoetmiddel, de vanille en de limoen in een beslagkom en mix het yoghurtmengsel even goed luchtig.
 2. Verwarm de gelatine of de agar agar (Hoe? Lees de informatie bij eerste laag nog eens). Mix het geheel goed door elkaar zodat het bindmiddel niet gaat klonteren. Nu is het tijd om het mengsel voorzichtig over de bramenlaag heen te schenken. Doe dit wel met beleid, het is zonde van al jouw inspanningen als de prachtige witte créme als een zinkend schip ten onder gaat in de paarse zee.
 3. Zet de cheesecake weer even weg in de koelkast of vriezer.

De marmer toplaag!

 1. Was ondertussen de bramen af onder de kraan en pureer driekwart van de bramen met de staafmixer tot moes. Verwarm de gelatine of de agar agar, zoals in stap 2 van de eerste cheesecakelaag, en voeg de bramenmoes en de overige ingrediënten toe. Olé, olé en gaan met die purée! We zijn bijna klaar!
 2. Verspreid het mengsel over de cheesecake wanneer deze goed stijf is. Vervolgens kun je met de bolle kant van een lepel leuke figuurtjes tekenen in de taart waardoor een marmer-effect ontstaat. Je krijgt mooie vormen wanneer je met een draaiende beweging de taart bewerkt. Zie ook de vlog van de Chai Swirl Cheesecake om te zien hoe je dit moet doen. Laat even het gevoel van “ik-moet-dit-goed-doen-en-ik-kan-het-niet” los, en laat jouw creativiteit de vrije loop! Het werkt!
 3. Zet de cheesecake in de koelkast zodat ook de bovenste laag op kan stijven. Geniet ervan!

Garnering

Je kunt de taart versieren met verse bramen en kokos of iets anders wat je erbij vind passen. Maak er een feestje van!

Ga je deze taart maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Wie weet verschijnt de foto op de Wall of Pie of is jouw foto het ‘Pareltje van de Week’!

Liefs, Marike

 

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 0 / 5. Reacties: 0

Geef als eerste je mening!

3 comments
 1. Klopt het dat ik iets mis? Lijkt alsof er tussen de eerste laag en vanillecreme nog een laagje bramen zit, maar kan ik niet vinden in het recept.

  Ziet er wel heel lekker uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts