Cheesecake Judith

0
(0)

Soms moet je deuren durven openen die je langere tijd gesloten hield. Zo was ik er stellig van overtuigd dat de combinatie sinaasappel en chocolade niet aan mij was besteed. Met een grote boog heb ik deze combinatie eigenlijk altijd ontweken. Als kind liet ik de chocolaatjes met sinaasappel dan ook altijd liggen en ook bij de seizoensvla met sinaasappel en cocoladeBolletjes trok ik een vies gezicht. Hoe verleidelijk die sappige oranje knoeperts uit Spanje ook zijn, ik zou ze nooit met chocolade combineren. Al helemaal niet in de vorm van een cheesecake, ik zou er niet aan moeten denken.

Totdat Judith van IKEETVRIJ mij vertelde dat chocolade en sinaasappel dé combinatie is van het seizoen. “Niet te missen, dat is echt zo lekker!” vertelde zij mij met een grote dosis enthousiasme. Judith, een nuchtere, gezellige dame met een goed gevoel voor humor, voelt feilloos aan welke smaken goed combineren. Ze heeft een talent voor combineren, zoals je op haar website terug kunt zien op de prachtige foto’s en kunt lezen in de handige reviews.
Wanneer zij enthousiast is dan meent zij dit ook oprecht. Nu kon ik natuurlijk niet meer achterblijven een poging te wagen om een cheesecake te maken met dé smaken van het seizoen: Chocolade en sinaasappel.


Gewapend met de lekkerste chocolade die er op dit wereldBolletje te vinden is (Venchi, het Italiaanse goud, welke ik kreeg van Heleen. Deze chocolade is geweldig!) en twee oranje knoeperts die rechtstreeks vanuit Spanje waren ingevlogen, dook ik de keuken in om te werken aan een geheime missie, Mission (Im)possible genaamd. Met een dictafoon aan mijn schort geknoopt om zo nu en dan wat geheime codes door te brieven om er een Missie Geslaagd van te maken, stond er in een handomdraai een heerlijk ruikende cheesecake op tafel.
Een bodem gemaakt van gemalen hazelnoten, havervlokken en sappige Medjoul dadels en wat kokosolie om als verbindende factor te fungeren.
Deze bodem gecombineerd met een frisse vulling met een accent van sinaasappel geven de smaak van de cheesecake een extra dimensie. De middelste laag van chocolade geeft een prachtige bite aan de taart. Hemeltje lief, je waant je serieus in de zevende hemel! De vanille vulling is zo luchtig als een wolkje en is afgedekt met een Swirl van Salted Caramel met een vleugje cacao.
Met mijn Hollandse nuchterheid kan ik zeggen: Dit is een blijvertje!

Bedankt Judith voor de suggestie! Deze taart is op jouw lijf geschreven en zal worden opgenomen in het assortiment.

Wil jij ook genieten van zo’n heerlijk feesttaartje? Ga het avontuur net als ik aan en open de luiken die je niet eerder hebt durven openen. Wie weet wat voor moois zich daar achter zal verschuilen! Een ding weet ik zeker, je zal er geen spijt van krijgen!

Recept

Bereidingstijd
Voorbereiding: 45 minuten
Wachttijd: 4 uur

Ingrediënten:
Voor de bodem:
• 100 g Medjoul dadels (ontpit)
• 75 g hazelnoten
• 75 g  (glutenvrije) havervlokken
• 1 grote eetlepel kokosolie of roomboter
• 1 tl wijnsteenbakpoeder of bakpoeder
• snufje zout
• Optioneel: voeg evt. een eetl. cacao toe.
•Optioneel: 3 eetlepels cacaonibs

 

Voor de vulling
De sinaasappel laag:
• 500 g Griekse yoghurt of soja yoghurt
• 6 blaadjes gelatine*
• 4 el agave siroop, honing of ander zoetmiddel
• Sap van 2 sinaasappels
• Rasp van 1 sinaasappel
• 1 tl vanillearoma of de merg van een vanille stokje

De chocolade laag:
• 100 g (glutenvrije) chocolade (Ik gebruikte de Venchi melkchocolade met hazelnoten)

De vanille laag:
• 500 g Griekse yoghurt of soja yoghurt
• 6 blaadjes gelatine*
• 4 el agave siroop, honing of ander zoetmiddel
• 1 tl vanillearoma of de merg van een vanille stokje

De Swirl:
• 3 Medjoul dadels ontpit en geweekt
• 2 el. cacao poeder
• Scheutje citroensap
• 1 tl vanillearoma of de merg van een vanille stokje
• 0,5 tl zeezout (dit hoeft niet persé)

*Wanneer je soja yoghurt gebruikt kun je 2 blaadjes extra toevoegen.

Wat moet je doen?
1). Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
2). Bekleed de bodem van een ronde springvorm met een stuk bakpapier. Dit is heel eenvoudig: je plaatst de ring bovenop de bodem als het bakpapier daar bovenop ligt. Vervolgens kun je het overtollige papier aan de buitenkant wegknippen.
3). Maak de hazelnoten fijn in een keukenmachine. Doe vervolgens alle ingrediënten voor de bodem bij elkaar in een beslagkom behalve het zout.
4). Kneed de ingrediënten tot een stevige kneedbare deegbal. Is het deeg te droog dan kun je een scheutje water toevoegen.
5). Verspreid het deeg over de bodem van de springvorm (gebruik evt. een natte lepel of vingers om plakken te voorkomen).
6). Strooi het snufje zout over de bodem.
7). De bodem mag nu 20 minuten de oven in. Hou de bodem goed in de gaten. Het is de bedoeling dat de bodem een iets krokant wordt. Als de bodem is afgekoeld kun je de optionele ingrediënten over de bodem verdelen.

De vulling:
8). Doe de soja yoghurt of de Griekse yoghurt samen met de vanille en het zoetmiddel in een beslagkom en mix het mengsel even goed luchtig. Pers de sinaasappels uit en voeg dit samen met de rasp toe aan het mengsel. Proef even of het zoet genoeg is, zo niet voeg dan nog iets van zoetmiddel toe.

Gebruik je gelatine?
Laat dan de blaadjes gelatine even weken in koud water. Vervolgens kun je deze uitknijpen en verwarmen in een laagje water. Roer het mengsel goed door zodat er geen klontjes meer te zien zijn. Wanneer de gelatine goed is opgelost kun je verder met de volgende stap.

8). Voeg de gelatine toe aan de Griekse yoghurt of soja yoghurt. Mix het geheel goed zodat het bindmiddel niet gaat klonteren. Wanneer je het mengsel nog even op hoge snelheid mix dan zal je merken dat het mengsel heel luchtig wordt.
9). Je kunt nu het kwarkmengel voorzichtig in de taartvorm gieten. Laat de taart vervolgens opstijven in de koelkast.

De chocolade laag:
10). Zet een pan met een laagje water op het vuur. Snijd de chocolade grof. Doe de chocolade in een kom en hang in de pan. Zorg dat de kom het water niet raakt. Laat de chocolade smelten (au bain-marie). Laat de chocolade iets afkoelen.

11). Wanneer de sinaasappelvulling stijf genoeg is kun je heel voorzichtig de chocolade laag over de vulling draperen. Let er op dat de chocolade niet al hard geworden is bij het betere gietwerk anders krijg je stukken en geen ‘deken’. Zet de taart weer in de koelkast.

De vanille vulling:
12). Doe de soja yoghurt of de Griekse yoghurt samen met de vanille en het zoetmiddel in een beslagkom en mix het mengsel even goed luchtig. Proef even of het zoet genoeg is, zo niet voeg dan nog iets van zoetmiddel toe. Bekijk hierboven hoe je de gelatine moet bereiden. Ga vervolgens verder met de volgende stap.
13). Voeg de gelatine toe aan de Griekse yoghurt of soja yoghurt. Mix het geheel goed zodat het bindmiddel niet gaat klonteren. Wanneer je het mengsel nog even op hoge snelheid mix dan zal je merken dat het mengsel heel luchtig wordt.
14). Je kunt nu het kwarkmengel voorzichtig in de taartvorm gieten. Laat de taart vervolgens opstijven in de koelkast.

De Swirl!

15). Pureer de ingrediënten voor de Swirl met de staafmixer tot een stroperige massa. Proef even of de smaak naar wens is.
16). Verspreid het mengsel in een draaiende beweging over de taart.
17). Zet de cheesecake in de koelkast zodat deze kan opstijven. Het proces van opstijven heeft even tijd nodig, zo’n 4 uur. Al met al is het absoluut de moeite waard!

Garnering
Je kunt de taart versieren met noten en eventueel wat chocolade schaafsel. Maak er een feestje van!

 

 

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 0 / 5. Reacties: 0

Geef als eerste je mening!

1 comment
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts