Cheesecake Granny

0
(0)

12006374_389989221197612_1781297371214364615_n

Al jaren lang ben ik gebiologeerd door het kleine witte huisje bij mij om de hoek. Een wit huisje, met vergeelde stenen waarbij het mos steeds verder omhoog kruipt. De tuin is verwilderd, je kunt nog net zien wat het pad is richting de voordeur. Wanneer het waait, hoor je het hekje kraken, het heeft iets weg van een spookhuisje. Ik weet dat er een oudere dame woont maar wie ze is en wat ze doet, dat zou ik niet weten. Altijd als ik langs het huisje loop zijn de jaren 70 gordijnen gesloten en enkel bij het legen van de groenbak heb ik haar in alle vroegte over de straat zien trippelen met twee groenbakken om vervolgens weer snel te verdwijnen achter de kleine robuuste eiken houten deur. Meteen werd mijn nieuwsgierigheid aangewakkerd bij het zien van de twee groenbakken. Hoe krijgt ze die in hemelsnaam gevuld? Zou ze zo hard werken in de tuin? Of?


Ik wilde weten wat deze mevrouw bezig hield. Zou ze alleen zijn of was dit haar keuze? Het leek mij een goed plan om een keer aan te bellen om haar gedag te zeggen. Gewoon uit belangstelling en wie weet kan ze wel een extra steuntje in de rug gebruiken.

Op het moment dat ik de moed verzamelde om richting het kleine witte huisje te lopen, werd ik ingehaald door een jonge knul van een jaar of 22 met een enorme pompoen in zijn armen. De jongen was zo breed als de hulk met grootse Popeye armen, je kon aan hem zien dat het verplaatsen van de pompoen niet moeilijk vond. Wat zou deze jongen bewegen om in hemelsnaam met een pompoen te lopen? Met zo’n leuk bekkie en zo’n lijf zou je toch eerder verwachten dat hij op pad zou gaan met wat schone blondines.
Dit was niet de eerste keer dat ik hem met een pompoen voorbij zag lopen. Hij loopt namelijk dagelijks meerdere malen voorbij met zo’n enorme kanjer in zijn armen. Het meest bizarre is nog wel dat hij zo nu en dan stopt om wat gewichtige oefeningen te doen met deze oranje rakker. Ik vroeg de jongen beleefd wat hij nou eigenlijk deed met al de pompoenen.
De vrolijke jongen gaf aan dat hij in het leger werkte maar vanwege de bezuinigingen mochten ze geen sportschool abonnement meer afsluiten. Nu deed hij zijn oefeningen op straat. Per toeval liep hij Granny tegen het lijf, op het moment dat zij haar groenbakken buiten wilde zetten. Granny, het vrouwtje dat in het witte huisje woont, heeft namelijk een heel bijzondere hobby. Deze dame maakt volgens een oud recept Pompoentaarten en Pompoensoep. Ik mocht met hem mee naar Granny om een kijkje te nemen in haar keuken.

12003375_389989247864276_3190724599805856090_n

Het oude vrouwtje deed op en ze was verrast dat er niet één maar twee personen voor haar deur stonden. De jongen gaf aan dat het goed volk was. Je kon aan het vrouwtje zien dat ze hem vertrouwde. Granny, was een klein vrouwtje met een vriendelijke glimlach. Ook al kwam ze niet verder dan mijn navel, het was een prachtig mens om te zien. Eenmaal binnen in het witte huisje vertelde Granny mij alles over haar pompoenrecepten en dat ze deze graag met mij wilde delen. Ondertussen verdween de jongen weer naar huis, hij had zijn stukje mantelzorg weer gedaan.

Zo mocht ik een kijkje nemen in haar keuken en leerde zij mij de schoonheid ontdekken van de pompoen. Wat een mooi en bijzondere vrucht is de pompoen toch! Wat een schoonheid! De pompoen kun je na het nodige snijwerk heel goed in koken tot een mooie moes. Deze oranje rakker bevat veel vezels en draagt daarmee bij aan een goede darmwerking.

Granny en ik maakten samen een mooie pompoenmoes met diverse specerijen. Dit lieten we een lange tijd pruttelen op het vuurtje zodat de smaken zich goed met elkaar zouden verbinden.
Na een kopje thee… of twee, ging ik weer naar huis met een pannetje pompoenmoes onder mijn arm. Dat was een heel ander bezoek dan ik mij had voorgesteld!

Met de pompoen moes maakte ik deze cheesecake. Het is een plaatje voor het oog en een geweldige smakensensatie in de mond!

12112013_395451960651338_5381101830377283563_n

Een kruidige speculaasbodem met een krokante bite gemaakt van een mooie kwaliteit kokosmeel, puur havermeel, knapperige licht geroosterde pecannoten, dadels en een warme smaak van speculaas door de speculaaskruiden.
De luchtige vanille laag combineert uitstekend met de pompoenpuree gevolgd door een luchtige vanille laag met accent van saffraan. Als toplaag heb ik gekozen voor pompoen ingekookt met Chai kruiden. Om er echt een feestje van te maken heb ik een Swirl van kokosmelk over de taart gedrapeerd. Een mooier begin van de oktobermaand kun je je niet voorstellen!

RECEPT CHEESECAKE GRANNY 1.0

Bereidingstijd
Voorbereiding: 45 minuten
Wachttijd: 3 uur

Dit recept is gemaakt voor een taartvorm #23 cm doorsnede (natuurlijk is het ook mogelijk om meerdere één-persoonstaartvormpjes te gebruiken)

Ingrediënten:
Voor de bodem:
• 100 gr. dadels (ontpit en geweekt)
• 75 gr. Kokosmeel (ander meel is ook mogelijk)
• 75 gr. havermeel*
• 50 gr. pecannoten
• 1,5 tl speculaaskruiden
• 1 el kokosolie
• snufje zout
• 1 tl wijnsteenbakpoeder of bakpoeder

Voor de vulling
De vanillelaag:
•500 gr. kwark of soja yoghurt
•5 blaadjes gelatine
•4 el honing kokosbloesemsuiker of ander zoetmiddel
•1 tl arrowroot of maizena
•snufje saffraan
•1 tl vanille aroma of de merg van een vanille stokje

De pompoencréme:
• 150 gr. pompoenpuree**
• 2 blaadjes gelatine
• 1 tl vanille aroma of de merg van een vanille stokje

De toplaag:
•2 blaadjes gelatine
• 1 theezakje Chai thee of Chai kruiden
• 150 gr. pompoenpuree**

Voor de Swirl!
• 100 ml kokosmelk
• 2 blaadjes gelatine

*Dit kun je maken door (glutenvrije) havervlokken even fijn te malen in de blender of keukenmachine.

**Hoe je de zoete pompoenpuree kunt maken? Lees het hier!
https://www.facebook.com/ohhmypie/posts/393974744132393

Wat moet je doen?
1).Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
2).Bekleed de bodem van een ronde springvorm met een stuk bakpapier. Dit is heel eenvoudig: je plaatst de ring bovenop de bodem als het bakpapier daar bovenop ligt. Vervolgens kun je het overtollige papier aan de buitenkant wegknippen.
3). Alle ingrediënten voor de bodem doe je in de beslagkom, behalve de pecannoten.
4). Kneed de ingrediënten tot een stevige kneedbare deegbal. Is het deeg te droog dan kun je een scheutje water toevoegen.
5). Rooster de pecannoten kort in de oven op een bakplaat.
6). Verspreid het deeg over de bodem van de springvorm (gebruik evt. een natte lepel of vingers om plakken te voorkomen), strooi vervolgens de licht geroosterde pecannoten over de bodem.
7).De bodem mag nu 18 a 20 minuten de oven in. Houd de bodem goed in de gaten. Het is de bedoeling dat de bodem een iets krokant wordt.

De eerste laag:
Doe de soja yoghurt of de kwark samen met de vanille, arrowroot of maizena en het zoetmiddel in een beslagkom en mix het mengsel even goed luchtig. Proef even of het zoet genoeg is, zo niet voeg dan nog iets van zoetmiddel toe.

Gebruik je gelatine?
Laat dan de blaadjes gelatine even weken in koud water. Vervolgens kun je deze uitknijpen en verwarmen in een laagje water. Roer het mengsel goed door zodat er geen klontjes meer te zien zijn. Wanneer de gelatine goed is opgelost kun je verder met de volgende stap.

8). Voeg de gelatine toe aan de kwark, soja yoghurt. Mix het geheel goed zodat het bindmiddel niet gaat klonteren. Wanneer je het mengsel nog even op hoge snelheid mix dan zal je merken dat het mengsel heel luchtig wordt.
9). Je kunt nu DE HELFT van het kwarkmengel voorzichtig in de taartvorm gieten. Zet de rest even apart weg in de koelkast.
10). Zet de cheesecake vervolgens even weg in de koelkast, zodat de vanille laag goed op kan stijven.

De pompoenlaag**:
11).Doe de zoete pompoenpuree in mengkom.
12). Verwarm de gelatine (Hoe? Lees de informatie hierboven nog eens). Voeg de gelatine toe aan de pompoenpuree. Mix het geheel goed door elkaar zodat het bindmiddel niet gaat klonteren.
13). Nu is het tijd om het mengsel voorzichtig over de vanille laag heen te schenken. Doe dit wel met beleid, het is zonde van al jouw inspanningen als de prachtige gele créme als een zinkend schip ten onder gaat in de witte zee.
15). Zet de cheesecake weer even weg in de koelkast of vriezer.

De vanillelaag:
16). Wanneer de taart goed is opgesteven kun je het vanille mengsel weer tevoorschijn toveren. Roer het mengsel goed door elkaar, zo nodig nog even met een mixer, voeg de saffraan toe (hoeft niet persé, als je het niet in huis hebt kan het ook prima door zonder).
17). Drapeer het vanille mengsel over het pompoenmengsel heen en zet de taart weer even in de koelkast.

De Toplaag**:
18).Doe de zoete pompoenpuree in mengkom. Proef of de puree goed op smaak is. Voeg zo nodig nog wat speculaaskruiden/chai kruiden of thee toe.
19). Verwarm de gelatine (Hoe? Lees de informatie hierboven nog eens). Voeg de gelatine toe aan de pompoenpuree. Mix het geheel goed door elkaar zodat het bindmiddel niet gaat klonteren.
20). Nu is het tijd om het mengsel voorzichtig over de vanille laag heen te schenken. Doe dit wel met beleid, het is zonde van al jouw inspanningen als de prachtige gele créme als een zinkend schip ten onder gaat in de witte zee, nu moet de waarschuwing wel duidelijk zijn .
21). Zet de cheesecake weer even weg in de koelkast of vriezer.

Let’s Swirl!
22). Doe de kokosmelk in het pannetje met de gelatine, hierboven kun je lezen hoe je de gelatine kunt bereiden.
23). Verwarm het mengsel kort en roer het goed door elkaar. Wanneer het mengsel iets is ingedikt kun je het pannetje van het vuur halen. Verdeel met een draaiende beweging het mengsel al rond draaiend over de taart. Laat even het gevoel van “ik-moet-dit-goed-doen-en-ik-kan-het-niet” los, en laat jouw creativiteit de vrije loop! Het werkt!
Zet de cheesecake nu in de koelkast voor tenminste 3 uur zodat de taart goed op kan stijven.

Garnering
Je kunt de taart versieren met wat pecannoten of iets anders wat je erbij vind passen. Maak er een feestje van!

Houd je de keuken liever schoon? Dan kun je de taart uiteraard ook gewoon bestellen! Stuur mij een berichtje en we kijken naar de mogelijkheden. Aan te passen aan alle wensen, allergieën en intoleranties!

Liefs,
Marike

 

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 0 / 5. Reacties: 0

Geef als eerste je mening!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts