Brosse Speculaas Eierkoeken

0
(0)

Met een grote eierkoek in zijn handen geklemd, een zware tas op zijn rug en een vrolijk gezicht probeerde de leerling onopgemerkt het lokaal in te sluipen. Hij wist maar al te goed dat eten in het creatieve lokaal niet was toegestaan. Ik stelde de lieftallige leerling de vraag of hij deze eierkoek even weg zou willen leggen, zodat hij er in de pauze verder van zou kunnen genieten. Enne, je weet het; wanneer je iets bewaart, kun je daar later nog meer van genieten! De leerling keek mij met grote glazige ogen aan en antwoordde vervolgens: “Ja maar juf, dit is een échte eierkoek, zelfgemaakt, die is vet lekker! Zo gezond, luchtig en bros!”, sprak hij in één adem uit. Doordat ik verbaasd was over zijn woordkeuze, viel er een stilte. Deze Eiekerkoek Koning had ondertussen wel aan mijn mimiek gezien dat dit plakkerige baksel mijn klas niet in zou komen, ook al was dit: Een eierkoek van de toekomstige winnaar van Heel Holland Bakt!’ “Mevrouw, eet u wel eens eierkoeken?”, vroeg hij nieuwsgierig. “Uh, nee eigenlijk niet”, reageerde ik verbaasd. “Eigenlijk vet chill, u moet vast minder betalen voor de eierkoeken”, reageerde het mannetje wijs. “Waardoor denk je dat?”, vroeg ik hem nieuwsgierig. “Nou, de bakker hoeft er geen gluten in te doen, dan kost zo’n koek toch minder?”, antwoordde hij met een vragend gezicht. Er verscheen een glimlach op mijn gezicht. “Wat heb jij hier goed over nagedacht! Zo simpel zit het helaas niet in elkaar. Ik leg het je nog wel eens uit”.

Met plakkerige handen probeerde de leerling de eierkoek ondertussen in zijn tas te wurmen. Zacht fluisterde ik hem toe dat er zakjes op mijn bureau lagen, het zou zo sneu zijn als de boeken de rest van het schooljaar zouden worden bestempeld met de resten van een eierkoek. Ik reikte hem een washandje aan voor zijn handen, gaf hem een aai over zijn bol. Snel ging hij snel op zijn stoel zitten en we konden beginnen met de les…

Mijn leerlingen zijn mijn grootste inspiratiebron, dankzij deze leerling bedacht ik mij dat ik graag een keer eierkoeken zou willen bakken.
De smaak van echte eierkoeken kan ik mij eigenlijk niet eens meer herinneren. Toch leek het mij leuk om een voedzame, glutenvrije variatie te maken die aansluit bij het seizoen. Het recept van Uit Pauline’s keuken heb ik voor het maken van deze eierkoeken gebruikt, uiteraard heb ik er een creatieve draai aangegeven. Aangezien de speculaaskruiden op dit moment niet uit mijn keuken zijn weg te denken heb ik deze toegevoegd. Hmmm, brosse eierkoeken met speculaaskruiden en wil je een bite in de eierkoek? Dan kun je ook wat gehakte nootjes toevoegen voor een verrassend resultaat!

Glutenvrij, lactosevrij en voor de Nootvrije kanjers onder ons, je kunt ook ½ teffmeel en ½ boekweitmeel gebruiken , voeg dan wel een scheutje vocht toe anders worden ze te droog.

 

12038033_400282396834961_6600933936072661042_n

Wat heb je nodig?
• 2 eieren (ca.100 gram)
• 1 tot 2 el agave siroop of twee Medjoul dadels (geweekt)
• 100 gr amandelmeel
• Rasp van 1 citroen
• 1 tl bakpoeder
• 1 el speculaaskruiden
• Snufje zout

Optioneel: 
• Spatel een el cacaonibs of wat gebroken noten door het beslag voor een extra bite.

Aan de slag!
1). Verwarm de oven alvast voor op 175 graden (hetelucht).
2). Gebruik je dadels? Pureer deze dan met een staafmixer tot een stroperige massa.
2). Doe de eieren en de agavesiroop of de dadels in een kom en mix het mengsel 10 minuten luchtig. Test zelf even of het mengsel zoet genoeg is.
3).Mix de eieren net zolang totdat er een schuimige en dikke massa overblijft. Hoe luchtiger hoe beter.
4). Was de citroen van tevoren. Rasp de citroen met een fijne rasp en voeg de rasp bij de eieren.
5). Spatel nu voorzichtig het amandelmeel, de speculaaskruiden, het bakpoeder en een snuf zout door het beslag.
6). Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel met een ijsschep (of grote lepel) 6 gelijke hoopjes beslag over de plaat.
7). Bak de gezonde eierkoeken in 10 tot 12 minuten goudbruin.
8). Bewaar de eierkoeken in een afgesloten trommel. Je kunt ze tevens ook invriezen.

Eetsmakelijk!

 

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 0 / 5. Reacties: 0

Geef als eerste je mening!

8 comments
  1. Hey! Ik heb laatst je ‘brosse eierkoeken’ recept gemaakt, die kan ik niet meer op je siten vinden. Maar mijn koeken blijven heel zacht, helemaal niet bros! Is dit juist de bedoeling? Ze zijn wel eierekoekerig, maar dus niet bros, en ik heb het idee dat jouw koeken (op de foto) harder zijn. Als ik op mijn koeken druk hoor je ook de belletjes van de geklopte ei kapot gaan. Niet heel fijne textuur dus. Wat heb ik verkeerd gedaan? :o

  2. Ik zie nu ook dat dit recept anders is. 2 eieren in plaats van 4! En geen boekweitmeel.. Misschien dat het teveel ei is geweest?

  3. Ik heb ze vandaag voor het eerst gemaakt, smaken lekker…zou de volgende keer zelf de speculaaskruiden misschien vervangen of wat kaneel erbij. Maar goed gelukt de eerste keer..

  4. Hoi hoi,
    Ik heb deze eierkoeken nu voor het eerst gemaakt maar een dag later zijn ze helemaal zacht geworden, terwijl ze na het bakken echt net zo hard als koekjes waren. Klopt dit of heb ik iets verkeerds gedaan?
    Ze smaken wel goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts