Daddy Cool

0
(0)

Wanneer de dagen korter worden, de zomertijd staat te popelen om het stokje over te dragen aan de wintertijd en de winterjassen weer tevoorschijn komen, is het altijd één dag feest. De verjaardag van mijn vader kunnen we thuis natuurlijk niet aan ons voorbij laten gaan. Het lastige blijft, elk jaar weer om een leuk persoonlijk cadeau voor deze grote, creatieve woord goochelaar op tafel te toveren.

Op de vraag wat hij graag voor zijn verjaardag wilde hebben, antwoordde hij: “Een echte Oh My Pie, maar dan zonder duistere ingrediënten”. Als mijn vader begint over duistere ingrediënten dan weet ik dat hij doelt op de dingen die ik in de baksels mik, waar hij nooit eerder over na heeft gedacht. Sinds mijn pa heeft gehoord dat spelt ‘gezond’ is, is hij speltfanaat.

“Met spelt pa?”, reageerde ik vervolgens. “Ja, met spelt, lekker! Ik hou daar van!”, zei hij met een glimlach op zijn gezicht. Ik kon zijn gedachte uittekenen. “Heb je verder nog wensen pa?” vroeg ik nog maar even voor de zekerheid. “Ja, met spelt he! Oh en met fruit uit de tuin en….. een Zeeuws tintje”, sprak hij in één adem uit. Daar was ik wel even stil van. Oh My Pie is creatief, de appeltjes uit de tuin zouden geen probleem zijn, maar waar komt zijn liefde voor Zeeland vandaan? Het was mijn eer te na om nu al de handdoek in de ring te werpen. Met een enthousiast huppeltje en vrolijke, overtuigende lach reageerde ik: “Prima! We gaan er een feestje van maken!” De ingrediënten, het recept en het idee zaten al in mijn hoofd, nu enkel nog het Zeeuwse tintje.

Heel toevallig kwam ik op de bakbeurs in Putten een standje tegen waar de Zeeuwse Knop werd verkocht. Een bakblik in de vorm van een Zeeuwse Knoop. De Zeeuwse Knop staat symbool voor de Zeeuwse trots. Eureka! Dat was het! De Zeeuwse Knop deze wilde ik gebruiken voor het baksel voor mijn pa. Met een dosis enthousiasme en creativiteit dook ik de keuken in om een verjaardagsbaksel te maken. Al dansend en zingend maakte ik een heerlijke Zeeuwse Knop die helemaal voldeed aan de wensen van Daddy Cool. Zo mooi om het gezicht van mijn pa te zien bij het overhandigen van het cadeau. Zijn ogen begonnen te stralen, zijn creatieve woorden bleven achterwegen, een stilte volgde waarna er een glimlach op zijn gezicht en een twinkeling in zijn ogen verschenen, dat was het grootste compliment wat ik op dat moment kon krijgen.

Hij deelde de Zeeuwse Knop met vrienden en familie. Daar is dit Zeeuwse symbool ook voor bedoeld. Vanuit het centrum van de knop, deel je de kleine knopjes met de mensen om je heen om elkaar te inspireren. ….

 

IMG_6426[1]

 

Jullie horen het al, ik ben verliefd op dit bakblik. Ik maakte een heerlijke Zeeuwse Knop met appeltjes uit de tuin, koffieboontjes omdat Daddy Cool zo ontzettend van koffie houdt en uiteraard met zijn geliefde speltmeel. De glutenvrije Kanjers onder ons kunnen speltmeel vervangen voor een glutenvrije variant. Zelf maakte ik de cake later met boekweitmeel ipv speltmeel. De structuur van taart is echt heerlijk. Luchtig maar tegelijkertijd ook wat sticky. Je kunt de taart ook maken in een ronde vorm.

Ben je geen Bak Held(in), hou je de keuken liever schoon of eet jij liever baksels dan dat je ze maakt?
Je kunt bij mij uiteraard altijd een Taart of baksel op ‘maat’ bestellen! Aan te passen aan jouw wensen, intoleranties en allergieën!

Recept:

 • 100 gr. amandelmeel
  • 100 gr. speltmeel voor Daddy (kies voor een glutenvrije meelsoort wanneer je glutenvrij eet)
  • 125 gr kokosolie of roomboter
  • 1 banaan
  • 4 medjoul dadels
  • 100 gr appelstroop
  • 2 eieren
  • 2 tl bakpoeder
  • 3 tl kaneel of koek en speculaaskruiden
  • 2 appels
  • pecan noten
  • 1 handje chocolade koffieboontjes*

Optioneel: 1 eetlepel cacao poeder

*Om te voorkomen dat de chocolade koffieboontjes als een zinkend schip ten onder zal gaan in het bakblik, kun je deze even door wat meel wentelen om het ‘vrijwillig aantikken van de bodem’ te voorkomen.

1). Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht).
2). Vet een ronde taartvorm of een Zeeuwse knop in met wat kokosolie of roomboter.
3). Je kunt nu de eieren, de gesmolten kokosolie of roomboter, de banaan en de dadels in een kom doen
4). Maak de ingrediënten fijn met een keukenmachine, of staafmixer.
5). Vervolgens kun je het meel, de appelstroop, de bakpoeder en de kaneel (evt. optioneel de cacao) toevoegen. Mix het mengsel met een mixer goed luchtig.
6). Schil ondertussen de appels en snijd de appels in klein stukjes.

Gebruik je een Zeeuwse knop als bakvorm? Doe dan de onderstaande handelingen in omgekeerde volgorde!

7). Giet de helft van het mengsel in de vorm. Halverwege kun je wat appelstukjes en chocolade koffieboontjes strooien.
8). Drapeer vervolgens voorzichtig het laatste gedeelte van de mix over de appels en chocolade koffieboontjes heen.
9). Als laatste kun je de appelstukjes en de pecannoten op de taart plaatsen. De smaak van geroosterde pecannoten is echt heerlijk!
10). Zet de bakvorm voor zo’n 40 minuten in de oven. Houd de taart wel in de gaten!
11). Doe de satéprikker-check om te testen of de taart gaar is. Wanneer de saté prikker droog uit de taart komt dan is deze gaar.
12). Laat de taart afkoelen en decoreer de taart met wat chocolade koffieboontjes zodat deze helemaal af is!

Geniet ervan!

Heb je de taart gemaakt? Deel de foto! Ik ben benieuwd!

 

 

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 0 / 5. Reacties: 0

Geef als eerste je mening!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts