Happen naar Oh My Pie’s Ontbijtkoek!

4.8
(4)

Een positieve benadering en uitgaan van de kwaliteiten van de leerlingen, die kernwoorden staan bij mijn lessen hoog in het vaandel. Tijdens een gesprek met een groepje enthousiaste spruiten uit de eerste klas over hun kwaliteiten kreeg ik de volgende vraag ook weer terug: “Mevrouw, waar bent u dan goed in?”, vroeg een enthousiaste spruit met grote belangstelling. Zonder enige twijfel floepte de volgende zin overtuigend uit mijn mond: “Ik…ik ben Koningin Koekhappen!” De leerlingen waren met stomheid geslagen. “Echt? Heeft u hier ook een prijs voor gekregen?” reageerde een meisje met een bewonderende blik. “Ja, uiteraard! Ik ben er ook ontzettend trots op, ik versla iedereen”, reageerde ik met een winnaarsmentaliteit. Waarop een leerling uitriep: “U heeft ook hele lange benen, daarmee wint u altijd! Hoe hoog kunt u springen, een héle meter?” vroeg de leerling hoopvol en met twinkelende ogen. Hij hing aan mijn lippen, want je hoort natuurlijk niet elke dag dat jouw docent een Koningin Koekhappen is! “Een meter, met gemak”, blufte ik de leerlingen af. Ondertussen verspreidde het nieuwtje razendsnel en stonden er niet 3 maar wel 20 leerlingen om mij heen. Ik besefte mij ineens dat natuurlijk niet meer onder een demonstratie uit kon komen. “Oké, volgende week zal ik mijn kunsten tonen!”

Belofte maakt schuld! Dat heb ik geweten, de afgelopen week werd ik er elke dag aan herinnerd dat het nog maar zoveel nachtjes slapen was voordat ik als een ware Masaï-krijger al happende een sierlijke sprong zou wagen naar een smeuïge ontbijtkoek. Ondertussen kreeg ik al hartkloppingen bij de gedachte dat ik als een lompe walvis op het droge nog geen centimeter van de grond zou komen, als ik niet op mijn act zou oefenen. In mijn huis spande ik op alle mogelijke plekken een touwtje op diverse hoogtes om te oefenen met het maken van een sierlijke sprong. Als een ware blonde Masaï-krijger oefende ik elk mogelijk moment van de dag. Vanuit een gehurkte positie zette ik ’s ochtends mijn lange benen aan het werk om het uiteindelijk voor elkaar te krijgen om die 2.85 m aan te tikken en een hap te nemen uit die goddelijke koek.

Goddelijk? Nou, lekkere ontbijtkoek had ik tot deze week nog niet gevonden. Al kan ik mij voorstellen dat ook de niet-glutenvrije Pareltjes onder ons niet wakker zullen worden voor een droge Peijnenburg rakker voorzien van een mooi logo van een fabrikant die op commerciële wijze jou wil overtuigen hoe gezond het wel niet is. Afijn, daar verschillen de meningen over, maar over de populariteit van ontbijtkoek bestaat geen enkele twijfel.
Ik dook mijn keuken in om een aantal ontbijtkoek variaties te maken. Zo’n droge hap nodigt namelijk niet echt uit om een sprong te wagen. Als ik aan ontbijtkoek denk, dan wil ik een smeuïge koek waarbij de specerijen, textuur en smaak in balans zijn. Daar teken ik voor!

Zal ik je bij deze beloven dat deze huisgemaakte ontbijtkoek daar nog een schepje bovenop doet? Een feestelijke smaakgarantie dus, en wees eerlijk, je ervaart een snee ontbijtkoek met roomboter misschien als heel gewoon, maar als je er over nadenkt is het elke keer weer een feestelijk momentje.

Deze ontbijtkoek variatie maakte het koekhappen wel heel aantrekkelijk. Met een grootse sprong is het dan ook gelukt! Waarop een leerling reageerde: “Mevrouw, u bent echt een Koekhap Koningin”. Met een glimlach en een zucht van opluchting kon ik hem vertellen: “Het was net echt he?! “ Vol bewondering en nog beduusd van de act die zojuist had plaatsgevonden reageerde de leerling met “Ja, het was net echt!”.

 

12193837_401499423379925_1250469659468552506_n

Recept:

Wat heb je nodig?
• 3 bananen
• 3 eieren
• 100 gr Medjoul dadels
• 100 gr amandelmeel*
• 140 gr havermeel of boekweitmeel*
• 1 el kaneel
• 1 el speculaaskruiden of gingerbread kruiden
• 5 grote gedroogde vijgen
• 0,5 tl zout
• 2 tl bakpoeder

*Kun je wel tegen gluten? Dan kun je ook spelt- of volkorenmeel gebruiken.

Optioneel:
Je kunt wat gebroken noten toevoegen voor een extra bite.

Bereidingswijze:
1). Verwarm de oven voor op 170⁰ Celcius (hetelucht).
2). Pureer de bananen en de Medjoul dadels tot moes met een staafmixer of keukenmachine. Is het mengsel te droog? Voeg evt. een scheutje (plantaardige) melk toe.
3). Klop de eieren 5 a 10 minuten goed luchtig met een mixer. Zorg ervoor dat er een dikke massa ontstaat.
4). Spatel vervolgens de bananenmassa rustig door het eiermengsel heen.
5). Mix het mengsel met de staafmixer goed door elkaar. Voeg vervolgens beetje bij beetje de droge ingrediënten (amandelmeel, havermeel, specerijen, zout en bakpoeder) toe en mix ondertussen het mengsel met de mixer. Wanneer je het beslag goed mixt wordt de koek luchtiger.
6). Vet een cakeblik in met wat roomboter of kokosolie.
7). Giet de helft van het mengsel in het blik, snijd de vijgen in stukjes en strooi deze over het deeg, voeg evt. de noten toe. Vervolgens giet je het laatste restje deeg in het blik.
8). Zet het bakblik in een voorverwarmde oven en bak de koek voor 45 minuten a 50 minuten in het midden van de oven. Prik met een satéprikker of vork in de koek en wanneer deze er schoon uitkomt is het baksel gaar. Vervolgens kun je het bakblik uit de oven halen om de heerlijke creatie af te laten koelen.

Garnering:
Ik versierde de cake met wat amandel schaafsel en gedroogde vijgen. Je kunt zelf bepalen of je er nog dingen op wilt plaatsen of niet.

Eet smakelijk!

 

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 4.8 / 5. Reacties: 4

Geef als eerste je mening!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts