Pompoen Cheesecake met Passievruchten

Pompoen cheescake met passievruchten
0
(0)

Zo blij als een kind was ik dan ook toen ik afgelopen zomer de Etna mocht beklimmen. Een ‘grote mensen droom’ kwam uit! Wauw, wat een prachtige ervaring was dat.

Van jongs af aan was ik altijd gefascineerd door de kracht van vulkanen. Zo’n grote robuuste berg die ver boven de toppen van de andere bergen uitsteekt. Zo nu en dan laat hij van zich horen met een luid gebulder, zo hoor je jaren niets en dan ineens uit het niets begint hij te praten. Het blijft mysterieus en ongrijpbaar en juist dát maakt de vulkaan zo interessant.

Vroeger knipte ik allerlei krantenknipsels uit over vulkanen die en prominente plek boven mijn bed kregen. Noem het gekkigheid, ik was er trots op! De Etna tikte de top-5 aan van mijn bucketlist. Een werkende vulkaan, die dagelijks praat en nog altijd ademt. De geschiedenis heeft z’n sporen nagelaten, dat kun je zien aan de verwoestte helling waar zo nu en dan wat verdwaalde konijntjes voorbij springen. Terwijl ik mij naar boven worstelde door de ruige natuur en uiteindelijk de top bereikte, had ik opeens een ‘Eureka moment’!

Wat is er nu mooier dan mijn Passie voor vulkanen te combineren met mijn Passie voor Pompoen en Cheesecakes. Easy peasy! Zo ontstond de Passie Pompoen Cheesecake met een vulkanisch tintje! De toplaag stroomt als lava langs de andere lagen heen waardoor de smaken samensmelten.

Een robuuste bodem gemaakt van walnoten, havervlokken en een zoet bite van cranberries en dadels en een vleugje kaneel. De vulling is heel luchtig, met een accent van vanille en een zuurtje van citroen. Dit pareltjes is afgetopt met pompoenmoes en passievruchten. Die combinatie is echt zo smaakvol! Fris en fruitig met een bijzondere textuur. Doordat de topping doorsijpelt en samensmelt met de andere lagen wanneer je deze eet, is het net alsof het spreekwoordelijke engeltje over je tong…. Jullie lezen het al! Ik ben verkocht!

Het recept is niet moeilijk, iedereen kan dit maken. Volg de stappen op en je hebt gegarandeerd succes! Stel gerust je vragen hieronder, dan helpen we elkaar!

Stroop de mouwen maar op, dan gaan we aan de slag!

Recept

 

Wat heb je nodig?

Voor de bodem:
• 100 g Medjoul dadels
• handje rozijnen of cranberries
• 75 g havervlokken (ik gebruikte de glutenvrije havervlokken van Semper)
• 100 g Walnoten
• 1 el kokosolie of roomboter
• 1 tl kaneel
• snufje zout

Voor de vulling

De vanille laag:

• 1000 g (lactosevrije) kwark of stevige yoghurt
• 12 blaadjes gelatine of 8 gr. agar-agar
• 5 el honing, agavesiroop of ahornsiroop
• 1 tl vanillearoma of de merg van een vanille stokje
• 1 el citroensap

De toplaag:

• 200 g pompoenpuree
• 4 passievruchten

Wat moet je doen?
1). Bekleed de bodem van een ronde springvorm met een stuk bakpapier. (Dit is heel eenvoudig: je plaatst de ring bovenop de bodem als het bakpapier daar bovenop ligt. Vervolgens kun je het overtollige papier aan de buitenkant wegknippen.)
2). Verkruimel de noten in een beslagkom en voeg vervolgens de ontpitte dadels, zout, kaneel, havervlokken, kokosolie/roomboter en de rozijnen/ cranberries toe. Maak de ingrediënten fijn met een staafmixer of een keukenmachine.
3).Verspreid het deeg over de bodem van de springvorm (gebruik evt. een natte lepel of vingers om plakken te voorkomen.
4). Zet de taartvorm in de koelkast en ga door met het maken van de vulling.

De vanille laag:

Doe de soja- of Griekse yoghurt samen met de vanille en het zoetmiddel in een beslagkom en mix het mengsel even goed luchtig. Proef even of het zoet genoeg is, zo niet voeg dan nog iets van zoetmiddel toe.

Gebruik je gelatine?

Laat dan de blaadjes gelatine even weken in koud water. Vervolgens kun je deze uitknijpen en verwarmen in een laagje water. Roer het mengsel goed door zodat er geen klontjes meer te zien zijn. Wanneer de gelatine goed is opgelost kun je verder met de volgende stap.

Gebruik je agar-agar?

Verwarm de agar-agar in een klein laagje water. Let erop dat deze niet kookt. Wanneer de agar-agar goed is opgelost kun je verder met de volgende stap.
Voeg de agar-agar of de gelatine toe aan de yoghurt. Mix het geheel goed zodat het bindmiddel niet gaat klonteren. Mix het mengsel 5 minuten op hoge snelheid. Je zal merken dat het mengsel heel luchtig wordt. Giet vervolgens het mengsel in de taartvorm.
TIP: Zorg ervoor dat het mengsel niet te waterig is. Blijkt dit wel het geval te zijn? Voeg dat wat extra bindmiddel toe en mix nog even goed door. Zet de cheesecake vervolgens even weg in de koelkast of in de vriezer om op te stijven.

De toplaag!

Zorg ervoor dat de pompoenpuree al op smaak is door wat zoetmiddel toe te voegen en eventueel wat speculaaskruiden. Verspreid dit goddelijke goedje over de cheesecake wanneer deze goed stijf is. Snijd de passievruchten open en doe de inhoud in een kommetje. Vervolgens kun je met de bolle kant van een lepel leuke figuurtjes tekenen in de taart waardoor een marmer-effect ontstaat. Je krijgt mooie vormen wanneer je met een draaiende beweging de taart bewerkt. Laat even het gevoel van “ik-moet-dit-goed-doen-en-ik-kan-het-niet” los, en laat jouw creativiteit de vrije loop.
Zet de cheesecake een paar uur in de koelkast, het beste om dit een nacht te doen. Op deze manier trekken de smaken goed in de substantie en komt de cheesecake het meest tot z’n recht.

Garnering

Je kunt de taart versieren met wat walnoten, kokos of alles wat jij maar lekker vindt! Maak er een feestje van!

 

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 0 / 5. Reacties: 0

Geef als eerste je mening!

2 comments
 1. Wat een prachtige creatie, maar wat ik me afvraag, kan jij hierop de ochtend doorkomen (1/8 stuk)? Als ik het uitreken bevat een stukje cheesecake
  • 1 Medjoul dadels
  • 10gr havervlokken
  • 12,5 gr. Walnoten
  • 125 gr. Griekse yoghurt,
  • 1 el honing
  • 50 gr. Pompoenmoes
  • 1/2 passievrucht

  Ik zou denk ik dan wel 3 stukken opkunnen.

  1. Dankjewel voor het compliment! Nee hoor, de taart is slechts een onderdeel van mijn ontbijt. Ik vul het aan met een bakje havermout, noten en fruit! Op enkel dit stukje taart zou ik het ook niet redden :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts