Glutenvrije kruidnoten cake zonder geraffineerde suikers

0
(0)

Kruidnootjes Koning! Een smakelijke glutenvrije cake waarin de zelfgemaakte kruidnootjes floreren. Glutenvrij, latosevrij en voor de liefhebbers ook nog eens plantaardig! Het is niet zomaar een creatie maar een baksel met een verhaal. Ben jij benieuwd naar het recept? Lees dan snel met mij mee!

Een normale maandag in het onderwijs, nouja wat is normaal? De slogan “Leraar, elke dag anders” is niet voor niets opgenomen in de Nederlandse spreektaal. De maandag na de vreselijke gebeurtenissen in Parijs, waar we uiteraard allemaal om 12:00 uur bij stil stonden. De maandag na de intocht van Sinterklaas. Verdriet, boosheid, angst, plezier geluk staan dicht bij elkaar. Ook in de hoofden van de pareltjes in het VMBO zorgt dit voor onrust en zijn de koters zoekende en weten zij zich maar moeilijk een houding te geven. Zo groot als deze dappere dodo’s zich soms voelen, zo klein en kwetsbaar zijn de harten en zijn ook zij diep geraakt. Het gevoel net niet ergens bij te horen overheerst. Te klein om de problemen in de wereld te begrijpen en een plek te geven. Te groot om nog te geloven in onze Sinterklaas, maar nog wel het verlangen hebben om cadeautjes te  krijgen in de schoen en ultiem te genieten van het Sinterklaasgevoel. Naast de diepgaande gesprekken en de conversaties met elkaar is het belangrijk om ook ruimte te creëren voor luchtige onderwerpen.

“Vierde u vroeger ook Sinterklaas?”, vroeg een leerling uit het niets nadat ik hem had geholpen met het boetseren van een gezicht. Het kereltje was kennelijk even klaar met alle gesprekken over Frankrijk. Sinterklaas was immers ook aangekomen en kennelijk hield hem dit ook bezig. “Natuurlijk! Ik keek er als kind zijnde altijd erg naar uit!”, reageerde ik spontaan. “Wat is uw favoriete Sinterklaas eten?”, wist hij er in een oogwenk uit te strooien. “Uhmm, ik ben dol op kruidnootjes!” wist ik snel en enthousiast uit te brengen, terwijl ik opsprong van mijn stoel. Er viel een kleine stilte, kennelijk schrok hij van het kind in mij dat ontwaakte en ineens heimwee had naar de fijne Sinterklaastijd van vroeger. “Hadden ze dat toen ook al toen u jong was?” reageerde hij heel verbaasd met grote ogen. Heerlijk, het ontbreken van het tijdsbesef. Met een glimlach legde ik hem rustig uit dat pepernoten  al heel lang geleden gegeten werden, in de 17e eeuw. In die tijd kregen kinderen bij het Sinterklaasfeest pepernoten die gemaakt waren van deegresten van peper- en kruidkoek. Het resultaat: vierkante brokjes die smaakten naar ontbijtkoek. Grote bruine ogen keken mij verwonderd aan. Ondertussen luisterde de hele klas en was dit kennelijk de ijsbreker om het Sinterklaasgevoel met elkaar te delen.

 

Zou de koning ook kruidnoten eten?” vroeg een leerling spontaan.

Voordat ik antwoord kon geven vulde een leerling het al in: “Gast, die dingen kan hij toch nooit netjes eten, daar gaat hij van kruimelen, het kraakt en elke fotograaf legt dit vast met een camera. Straks staat hij ineens op Snap chat offe youtube! Ik denk dat hij iets eet wat hij netjes kan opeten zonder te knoeien”. Deze vrolijke flierefluiter had net geleerd bij geschiedenis dat een koning zich aan bepaalde codes en wetten moest houden.

Dat is ook zielig! Dan kan hij nooit genieten van de Sinterklaas snoepjes”, reageerde een meisje met twee prachtige vlechten verbaasd. De leerlingen hadden echt met de koning te doen, en zouden zo te zien niet graag in zijn schoenen willen staan.

Ineens kreeg ik een spontane ingeving! “Misschien moeten we dan maar een leuk baksel met elkaar bedenken die ook geschikt is voor de koning! Maxima heeft al een eigen Gevulde Speculaas, wat zullen we eens bedenken voor de koning zonder dat hij kruimelt en kraakt”.

“Jaaa, dan wel iets stoers! Van deze tijd! Onze koning is een Baas! Hij mag wel iets meer meegaan met de tijd! Boks!”, reageerde een groepje stoere gasten uit het niets. Ook zij waren ineens betrokken bij het onderwerp en luisterde maar al te graag naar alle Sinterklaasverhalen. “Vooruit dan maar, jullie zijn mijn testpersonen!”. Plots eindigde de beladen maandag met een luchtig gesprek en een leuk bakidee. Zo zie je maar weer: “Leraar, elke dag anders!”

Zo kreeg het onderwerp: Sinterklaas ineens een zoete inval en mondde het uit in een geniaal idee! Deze Kruidnootjes Koning is een ware Held! Zonder kraak- en kruimelprobleem kun je optimaal genieten.  Wauw, wat smaakt deze Kanjer van een cake, brood of uhh koek toch goed! Een heuse Mister vanwege zijn robuuste uiterlijk en verleidelijke aromatische aantrekkingskracht met wat toverzand van Green Gypsy om de balans tussen de smaken te optimaliseren.

Zie je ze shinen! De Kruidige Rocks oftewel de zelfgemaakte kruidnoten 2.0. Een verantwoord baksel met een optimale smaak en textuur.

Glutenvrij genieten, zonder geraffineerde suikers door het gebruik van pure ingrediënten. Hieronder kun je het recept vinden van de Kruidnootjes Koning en daaronder heb ik het BONUS recept geplaatst van de kruidnootjes die ik heb gebruikt.

 

 

Recept Kruidnootjes Koning!

Wat heb je nodig?

Ingrediënten:

Voor de cake:

 • 300 gr stoofpeertjes (bereid) of 3 bananen
 • 3 eieren OF 6 el gebroken lijnzaad geweekt in 12 el water
 • 50 gr amandelmeel
 • 150 gr (glutenvrij) havermeel of boekweitmeel
 • handje rozijnen
 • 2 el appelstroop
 • 1 el Ceylon kaneel
 • 2 el speculaaskruiden 
 • snuf zout
 • 2 tl bakpoeder
 • (glutenvrije) kruidnootjes naar wens

Optioneel: Houd je van een bite? Roer eens wat gehakte amandelen of walnoten door het beslag.

Voor de kruidnootjes:

 • 200 gr amandelmeel
 • 0,5 tl baking soda
 • 75 gr kokosbloesemsuiker
 • 1,5 el speculaaskruiden
 • snufje zout
 • 50 gr kokosolie
 • 3 el plantaardige melk
 • 1 tl Ceylon kaneel

Aan de slag!

 

Maak eerst de kruidnoten:

 1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
 2. Meng de amandelmeel, baking soda (bakpoeder), kokosbloesemsuiker, speculaaskruiden, kaneel en zout in een kom door elkaar. Meng de helft van de kokosolie erdoor en voeg de melk beetje bij beetje toe. Blijf mengen en kneden totdat je een soepel deeg hebt. Als de deeg niet soepel genoeg is voeg je wat extra kokosolie toe en als het te nat is wat extra meel.
 3. Bekleed een ovenschaal of bakblik met bakpapier. Draai kleine balletjes van het deeg en leg die op het bakpapier.
 4. Bak de kruidnoten in ongeveer 20 minuten gaar en laat ze daarna afkoelen.

 

Ga vervolgens aan de slag met de cake

 1. Verwarm de oven voor op 170 graden.
 2. Pureer het gewenste fruit tot moes samen met de gewelde rozijjnen en de appelstroop.
 3. Klop de eieren zo’n 5 a 10 minuten luchtig met een mixer. Zorg ervoor dat er een fluwelen massa ontstaat.
 4. Spatel vervolgens het fruitmengsel door de eiermassa of eivervanger heen.
 5. Roer hier vervolgens het amandelmeel, havermeel, specerijen, snufje zout en de bakpoeder doorheen.
 6. Giet de helft van het mengsel in het blik, strooi wat kruidnoten kruidnoten over het deeg. Vervolgens giet je het laatste restje deeg in het blik. Versier de bovenkant met de overige kruidnoten.
 7. Zet het bakblik in een voorverwarmde oven en bak de koek voor 45 minuten a 50 minuten in het midden van de oven. Halverwege heb ik een aluminiumfolie over de koek geplaatst zodat de kruidnoten niet aan zouden branden.
 8. Laat de cake afkoelen buiten de oven en snijd er plakken van zodra de cake is afgekoeld.
 9. Geniet ervan met volle teugen!

Ga je deze waanzinnige Sinterklaaslekkernij maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Wie weet verschijnt de foto op de Wall of Pie of is jouw foto het ‘Pareltje van de Week’!

Liefs, Marike

 

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 0 / 5. Reacties: 0

Geef als eerste je mening!

7 comments
 1. Vandaan heb ik heerlijk genoten van de kruidnootjes – koningkoek, gemaakt door de leerlingen die in je vermakelijke verslag voorkwamen. Wauw, wat een lekkere koek en de leerlingen waren zo trots vanmiddag toen alle docenten mochten proeven. Elke dag anders?

  Liefs Agnes

 2. Zojuist samen met de kindjes gemaakt en Mmm wat is hij lekker. Heb geen rozijntjes gebruikt en wat amandelschaafsel toegevoegd. Maar echt super lekker!! Hij is door iedereen goedgekeurd.
  Groetjes Janneke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts