Golden Cheesecake

0
(0)

IMG_7211[1]

Vol verwachting analyseerde ik elke beweging van mijn testpersoon bij het testen van een nieuwe creatie. Zou hij het lekker vinden of misschien ontbreekt er nog iets, waren de gedachten die door mijn hoofd spookte. “Mariek, de smaak is top alleen nog geen taart geproeft die aansluit bij de behoefte van een fanatieke sporter”, was de feedback van mijn grote, kleine broer na het testen van een heerlijk stukje cheesecake. Een stoere jongen die hoog boven mij uit torent en veel fysieke arbeid verzet bij defensie. Hij zou zo de 2.0 versie van Popeye kunnen zijn. Indirect stelde hij de vraag of ik niet misschien een heerlijke creatie zou kunnen maken met extra eiwitten. Eiwitten om zijn lichaam te laten herstellen na een zware fysieke inspanning.

“Taart en baksels op maat!”, dat is mijn motto. Deze uitdaging wilde ik niet uit de weg gaan aangezien er veel vraag naar is, dus verdiepte ik mij in de mogelijkheden. Met zorg en beleid heb ik gezocht naar de perfecte ingrediënten waarmee ik een prachtige balans zou kunnen creëren tussen smaak en de juiste voedingsstoffen waar menig sporter naar zou hunkeren. Een Baas van een Cheesecake, dat was het doel met de smaken van het seizoen.

Aangezien het Oranje Goud niet aan te slepen is in menig Instagram keuken, leek het mij leuk om met dit goddelijke goedje een keer een ander soort cheesecake te maken dan de fameuze CHEESECAKE GRANNY.  Speciaal voor de (glutenvrije) sporters en mensen die veel waarde hechten aan voldoende eiwitten heb ik een prachtig recept ontwikkelt dat voldoet aan de behoeftes van deze doelgroep.

Met pret oogjes nam mijn broer de grote cheesecake in ontvangst. In zijn handen leek de in mijn ogen reusachtige bakvorm slechts een kleintje. Als een kinds zo blij sneed hij vol verwachting de taart in punten zodat hij ervan kon proeven. Er viel een stilte, een moment dat zelfs de grote onderofficier geen kritiek kon leveren maar intens genoot. Genoot van  kunstwerk welke een lust voor het voor het oog is, van de textuur en de smaak van het pareltje in zijn mond, wetende dat de ingrediënten van dit Helden Baksel precies de voedingsstoffen zouden bevatten die hij nodig zou hebben. Met een stapel aan bakjes vertrok hij naar de kazerne. Waar hij de nieuwsgierigheid wekte van menig soldaat. Eerst met een lach en een dissende opmerking, later uit belangstelling omdat ze hem zo intens zagen genieten. “Welk wondermiddel zit er in jouw bakkie?”, vroeg een jonge knul met belangstelling. “Proef het maar”, reageerde mijn broer. Eén bakje wilde hij wel delen, voor hij het wist wilde iedereen een vorkje mee prikken. “Gast, dit kan toch niet gezond zijn? Hoe kom je hier aan?” riep één van zijn mannen verbaasd. “Jawel, dit is een Helden Baksel van Oh My Pie!”, antwoordde mijn broer rustig met een glimlach, terwijl hij zijn andere bakjes veiligstelde en met een rechte rug zijn pad vervolgde.

Zo zie je maar weer broederliefde gaat door de maag en zelfs defensie hebben Oh My Pie goedgekeurd!

Een smeuïge bodem waarbij de smaken van pumpkinspice en carrotcake samen komen. Gevolgd door een luchtige vanille vulling en afgetopt met een eiwitrijke pumpkinspice toplaag. Een pareltje voor het oog en een smaaksensatie in de mond! Wauw, ik denk dat je verkocht bent na het eten van deze oranje rakker! Alle sporters, eiwit-goeroe’s en andere Oranje Fans verzamelen! Hier moet je zijn voor het Oranje Goud!

Het recept is niet moeilijk, iedereen kan dit maken. Volg de stappen op en je hebt gegarandeerd succes! Stel gerust je vragen hieronder, dan helpen we elkaar!

Stroop de mouwen maar op, dan gaan we aan de slag!

 

IMG_6970[1]

 

Wat heb je nodig?

Dit recept is bedoeld voor een springvorm van 23 a 26 cm of enkele kleine bakvormpjes. 

Voor de bodem:

 • 200 gr.  pompoen
 • 1 grote wortel
 • 75 gr. kokosmeel
 • 75 gr. havervlokken
 • 100 gr. Medjoul dadels
 • 1 el kokosolie/ roomboter
 • 1 tl bakpoeder
 • snufje zout
 • 2 el pumpkinspice- of speculaaskruiden
 • Optioneel: 75 gr. pecannoten

 

Voor de vulling

De vanille laag:

 • 1000 gr. magere kwark die niet te zuur is (ik gebruikte Weeribben, Skyr is ook een aanrader).
 • 10 blaadjes gelatine
 • 1 scoop  vanille proteïne poeder*

 

De pompoenlaag:

 • 300 gr. gekookte pompoen
 • 1 scoop vanille proteïne**
 • 1 el pumkinspice- of speculaaskruiden
 • 2 blaadjes gelatine

 

*Gebruik je liever geen proteïne poeder? Vervang dit dan door zoetmiddel naar wens en smaak en een tl. vanille merg/aroma. 

** Gebruik je liever geen proteïne poeder? Maak dan de puree klaar volgens het volgende recept : https://www.facebook.com/ohhmypie/posts/393974744132393 )

 

IMG_6989[1]

 

Wat moet je doen?
1). Verwarm de oven voor op 175 graden hetelucht. Bekleed de bodem van een ronde springvorm met een stuk bakpapier. (Dit is heel eenvoudig: je plaatst de ring bovenop de bodem als het bakpapier daar bovenop ligt. Vervolgens kun je het overtollige papier aan de buitenkant wegknippen.)
2). Kook de pompoen en wortel totdat deze zacht zijn. Giet het Oranje Goud af en bewaar het kookvocht. Maak dit fijn met een staafmixer zodat er een egale massa ontstaat. Voeg de pumpkinspice kruiden of speculaaskruiden toe samen met de zout, kokosolie, dadels en bakpoeder. Maak er een egale substantie van.

3). Doe de havervlokken en kokosmeel in een beslagkom en voeg de puree toe. Kneed het mengsel tot een stevig deeg. Is het deeg te droog? Voeg een klein beetje kookvocht toe dat je achter gehouden hebt.

4). Verspreid het deeg over de bodem van de springvorm (gebruik evt. een natte lepel of vingers om plakken te voorkomen.

OPTIONEEL: Breek de pecannoten en strooi de noten over de bodem.

5). De taartvorm mag nu voor 15 a 20 minuten de oven in. Houd de bodem in de gaten. De bodem is klaar als deze bruin kleurt en ook van binnen gaar is. Test dit even met een saté prikker. Ga ondertussen verder met het maken van de vulling.

 

De vanille laag:

6). Doe de kwark samen met de vanille proteïne/ zoetmiddel in een beslagkom en mix het mengsel even goed door elkaar. Proef even of het zoet genoeg is, zo niet voeg dan nog iets van zoetmiddel toe.

Gelatine

Laat vervolgens de blaadjes gelatine even weken in koud water. Vervolgens kun je deze uitknijpen en verwarmen in een laagje water. Roer het mengsel goed door zodat er geen klontjes meer te zien zijn. Wanneer de gelatine goed is opgelost kun je verder met de volgende stap.

7). Voeg de gelatine toe aan de yoghurt. Mix het geheel goed zodat het bindmiddel niet gaat klonteren. Mix het mengsel 5 minuten op hoge snelheid. Je zal merken dat het mengsel heel luchtig wordt. Giet vervolgens het mengsel in de taartvorm, wanneer de bodem goed is afgekoeld. Hou een paar schepjes kwarkmengsel apart en bewaar dit even voor de swirl. 

TIP:Zorg ervoor dat het mengsel niet te waterig is.  Blijkt dit wel het geval te zijn? Voeg dat wat extra bindmiddel toe en mix nog even goed door. Zet de cheesecake vervolgens even weg in de koelkast of in de vriezer om op te stijven.

 

De pompoenlaag!

8). Kook de pompoen in een laagje water.  Wanneer de pompoen helemaal zacht is kun de pompoen pureren. Pureer de gekookte pompoen met de eiwitproteïne en de pumpkin- of speculaaskruiden of bereid de puree zoals HIER staat aangegeven.

9). Pak het kwarkmengsel tevoorschijn dat je even apart hebt gezet. Verspreid dit over de taart. Bereid de gelatine zoals ik hierboven heb aangegeven. Vervolgens kun je de pompoenpuree toevoegen.

10). Verspreid dit goddelijke goedje over de cheesecake wanneer deze goed stijf is. Vervolgens kun je met de bolle kant van een lepel leuke figuurtjes tekenen in de taart waardoor een marmer-effect ontstaat. Je krijgt mooie vormen wanneer je met een draaiende beweging de taart bewerkt. Laat even het gevoel van “ik-moet-dit-goed-doen-en-ik-kan-het-niet” los, en laat jouw creativiteit de vrije loop.

11). Zet de cheesecake een paar uur in de koelkast, het beste om dit een nacht te doen. Op deze manier trekken de smaken goed in de substantie en komt de cheesecake het meest tot z’n recht.

Geniet ervan!

 

IMG_6939[1]

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 0 / 5. Reacties: 0

Geef als eerste je mening!

3 comments
  1. Hi Machteld, meestal gebruik ik Griekse yoghurt. De magere kwark is de keuze van mijn fanatiek sportende broer ;). Je kunt uiteraard ook geiten yoghurt gebruiken of soja yoghurt. Succes! Ik ben benieuwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts