Glutenvrije Polenta Cake met Mango

0
(0)

Op een herfstachtige dag waarop de zon zich slapende houdt, de wind door de straten suist en de regen zorgt voor een heus pianospel, borrelt de creativiteit in mij naar boven. Ik besloot de keuken in te duiken op zoek naar een uitdaging. Een heus experiment, namelijk Experiment-P. Nadat ik de ramen had geblindeerd, de deuren vergrendeld en mezelf tot ‘Koos I-Phoneloos‘ had bekroond ben ik aan de slag gegaan. Oh My Pie on a mission!

Gewapend met een mixer, bakvorm en een harem van prachtige ingrediënten ging ik vervolgens aan de slag. Experiment-P, staat voor polenta. Een prachtig product waarover Judith in geuren en kleuren vertelde. Dat moest ik echt een keer proberen! Na een zoektocht naar dit gouden product in de supermarkt (ja echt! Het is gewoon te koop bij de AH)  heeft de polenta mij wekenlang met grote ogen aangestaard wanneer ik de la in mijn keuken opende. Waar er met regelmaat een hand reikte naar zijn buurman en buurvrouw, liet ik de pot polenta angstvallig staan. Uiteindelijk was de tijd gekomen om te experimenteren met dit prachtige product

Met enige creativiteit maakte ik er een kunstwerk van. De korrelige structuur van polenta combineert perfect met amandelmeel. Het zuurtje van citroen en een zachte smaak van vanille geeft het basis beslag een smakelijke essentie. De kroon op deze cake is toch wel de tropische mango en kokos combinatie! Wauw, de zon komt je tegemoet zodra je de oven open doet!

Polenta is gemaakt van griesmeel van mais en is glutenvrij en bevat complexe koolhydraten die langzaam energie geven en zo een piek in je suikerspiegel voorkomen. Het is erg goedkoop en  het maakt steeds meer een opmars in de keuken en restaurants. Een heerlijke frisse zomerse cake die jou deze donkere dagen helpt doorstaan.

Gluten-, lactose en koemelkvrij met een voedzaam karakter! Zonder geraffineerde suikers, een lust voor het oog en een genot om met elkaar te delen!

Recept 

Ik heb een springvorm gebruikt van #16 cm. Je kunt uiteraard ook een cakevorm gebruiken. 

Ingrediënten:

 • 3 eieren*
 • 5 el agave siroop, appelstroop, honing of kokosbloesemsuiker.
 • 125 gr polenta
 • 125 gr amandelmeel
 • rasp van 1 citroen
 • 1 mango
 • 3 el kokosrasp
 • 1 vanille stokje of 1 tl vanillearoma
 • 90 gr kokosolie
 • 2 tl bakpoeder
 • snufje zout

*Eivrij of vegan? Vervang de eieren door 3 el lijnzaad + 6 el water. Voeg als laatste een halve theelepel bakingsoda toe.

Aan de slag!

1). Verwarm de oven voor op 180 graden.

2).Klop de eieren met de agave siroop zo’n 5 a 10 minuten tot een stevige massa. Eivrij? Week de gemalen lijnzaad in 6 el water.

3). Meng alle droge ingrediënten (behalve 2 el kokosrasp)  ondertussen  in een kom en schep het met een lepel goed om. Halveer het vanille stokje en schraap de vanille eruit of voeg 1 tl vanillearoma toe. Rasp de citroen en voeg de citroenrasp toe aan het mengsel.

4). Verhit de kokosolie in een pannetjes en voeg het bij de meel. Schep alles goed om en voeg beetje bij beetje het deegmengsel toe aan het eiermengsel. Mix  het beslag voor ongeveer 2 a 5 minuten op een hoge stand en andere goed met een lepel tot alles goed is vermengd.

5). Schil de mango en snijd de mango in halve maanvormige partjes. Leg deze even op een bord.

6). Vet de bakvorm in en giet de helft van het beslag in de bakvorm. Verdeel wat partjes mango en een eetlepel kokos over het beslag. Vervolgens kun je de rest van het beslag in de bakvorm gieten.

7). Als laatste kun je de schijfjes mango op een creatieve wijze op het beslag plaatsen. Ik maakte er voor grap een roos van, dan kun je het beste van buiten naar binnen werken.

8).Bak de cake in 40 minuten gaar, strooi 10 minuten voor het einde nog een el kokosrasp over de cake. Mocht je het idee hebben dat de mango bruin wordt, dan kun je een aluminiumfolie over de bakvorm plaatsen.

Laat de cake afkoelen en geniet!

Ga jij het recept maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Liefs, Marike 

 

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 0 / 5. Reacties: 0

Geef als eerste je mening!

4 comments
 1. Ik ging dit recept maken maar bedacht dat ik niet dol ben op amandelmeel, dat een collega over zijn nek gaat van kokos en dat ik altijd ruzie heb met de mango wanneer ik ga snijden.
  Ik zou er dus een appeltaart van maken… Alleen dan zonder amandelmeel maar met boekweitmeel.. Alleen was dat laatste te ver op en werd het kikkererwtenmeel… (Ben je er nog) en bij gebrek aan grote springvorm werden het cupcakes… Met blauwe bes…

  Ik vind het lekker. Vanavond mag kind er ook een proberen. Als hij ze oog geslaagd vindt neem ik ze morgen mee naar het werk.. Zo niet, heb ik geluk…

  Mijn eerste glutenvrije baksel is een feit..

  1. Hi Rianne, wat een heerlijke reactie! Wat leuk! Hier word ik blij van, zo leuk om te lezen dat je een poging hebt gewaagd in de keuken om een glutenvrij baksel op tafel te toveren, proficiat! Ik ben benieuwd of deze in de smaak zullen vallen. Geniet ervan! Liefs, Marike

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts