Speculaas Cheesecake 2.0

speculaas cheesecake
0
(0)

 

Speculaas Cheesecake, ik ben er dol op! Deze gluten-, lactosevrije cheesecake met een tapijtje van speculaas doet mijn hart sneller kloppen!

Terwijl onze goedheiligman het land helaas alweer heeft verlaten, glimlachen er vast nog wel wat verdwaalde kruidnoten of speculaaspoppen naar jou wanneer je voorbij loopt. Je hoeft ze niet weg te gooien, je kunt ze perfect gebruiken voor dit recept. Sterker nog, ze krijgen een glanzende hoofdrol.

Zo had ik van de week een misser na het maken van een bakje kruidnootjes. Deze moesten nog even afkoelen voordat ik ze op wilde bergen. Helaas was ik vergeten om het bakje te sluiten waardoor ik ‘s ochtends prachtige kruidnootjes aantrof met een veerkracht eerste klas. Ze zouden niet misstaan als heuse Barbie kussens. Jammer maar helaas, zonde om weg te gooien bedacht ik mij. Zo gebruikte ik de zachte kruidnootjes als topping door het kruim kort even te bakken in een bakpan waardoor de smeuïgheid en bite weer terug was. 

Na alle overweldigende reacties op Instagram na het posten van deze taart heb ik speciaal voor jullie het recept uitgewerkt en zo zie je maar met slecht een aantal ingrediënten kun je een pareltje op tafel toveren!

Deze gluten- en evt. lactosevrije cheesecake is dan ook een heuse binnenkomer! Een bodem gemaakt van speculaas met een knapperige bite gevolgd door een luchtige vanille vulling, afgetopt met bosvruchten een een smakelijk speculaaskruim.

De meest leuke oplossing om van de kruidnootjes af te komen en af te kicken van het Sinterklaasgevoel! 

Recept

Wat heb je nodig:

Voor de bodem:

 • 100 gr glutenvrije havermout
 • 60 gr amandelmeel
 • 5 Medjoul dadels (ontpit)
 • 4 tl speculaaskruiden
 • 2 el kokosolie 
 • 2 el (plantaardige) melk (bijv. amandelmelk)
 • klein snufje zout

Voor de vulling:

 • 1000 gr (plantaardige) kwark 
 • 10 blaadjes gelatine
 • 6 el honing
 • 1 el vanillearoma
 • scheutje citroensap

Voor de toplaag: 

 • 250 gr bosvruchten
 • 2 el honing, agave siroop of ander zoetmiddel
 • 2 blaadjes gelatine
 • 100gr (zelfgemaakte) kruidnootjes

Aan de slag!

 1.  Verwarm de oven op 180 graden. Bekleed een springvorm met bakpapier en vet de randen in. 
 2. Als eerste gaan we aan de slag met het maken van het speculaasdeeg. Meng  iervoor alle droge ingrediënten in een kom.
 3. Voeg vervolgens de kokosolie en melk hieraan toe.Als het goed is kun je nu een mooie bal van het deeg vormen. Is het mengsel nog te droog en korrelig? Voeg dan een klein beetje melk toe. Is het te nat? Voeg dan wat extra meel toe.
 4. Verdeel het deeg over de bodem van de springvorm zodat er een egale bodem ontstaat.
 5. Bak de bodem vervolgens 10 a 12 minuten in de oven. 
 6. Laat de bodem afkoelen en ga ondertussen verder met het maken van de vulling.
 7. Doe de kwark samen met de vanille, citroensap en het zoetmiddel in een beslagkom en mix het mengsel even goed door elkaar. Proef even of het zoet genoeg is, zo niet voeg dan nog iets van zoetmiddel toe.
 8. Laat vervolgens de blaadjes gelatine even weken in koud water. Vervolgens kun je deze uitknijpen en verwarmen in een laagje water. Roer het mengsel goed door zodat er geen klontjes meer te zien zijn. Wanneer de gelatine goed is opgelost kun je verder met de volgende stap.
 9. Voeg  de gelatine toe aan het kwarkmengsel. Mix het geheel goed zodat het bindmiddel niet gaat klonteren. Mix het mengsel 5 minuten op hoge snelheid. Je zal merken dat het mengsel heel luchtig wordt. Giet vervolgens  het mengsel in de taartvorm, wanneer de bodem goed is afgekoeld en zet de vorm vervolgens even in de vriezer of een tijdje in de koelkast zodat de taart goed op kan stijven. 
 10. Nu gaan we verder met de toplaag! Laat de blaadjes gelatine even weken in koud water. Vervolgens kun je deze uitknijpen en verwarmen in een laagje water. Roer het mengsel goed door zodat er geen klontjes meer te zien zijn. Wanneer de gelatine goed is opgelost kun je verder gaan met de volgende stap. Verwarm de ontdooide bosvruchten kort en voeg deze toe aan de gelatine. Roer het mengsel goed door. 
 11. Giet het prachtige mengsel vervolgens voorzichtig over de parelkleurige vanille laag wanneer deze stijf genoeg is. Pas wel op! Wanneer de vanille laag nog niet stijf is, zullen de bosvruchten als drenkelingen ten onder gaan.  
 12. Zet de taartvorm een paar uur in de koelkast. Wil je een optimaal resultaat? Laat de taart dan een nachtje rusten in de koelkast, de smaken zullen dan het beste tot hun recht komen.
 13. Vlak voor het serveren kun je de kruidnoten fijnmalen tot kruim met een keukenmachine. Strooi de kruimels over de taart en geniet! 

Ga je de taart maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram.

Wie weet verschijnt de foto op de Wall of Pie!

Liefs, Marike

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 0 / 5. Reacties: 0

Geef als eerste je mening!

2 comments
 1. Hoihoi. Een vraagje: zou je ook agar agar kunnen gebruiken i.p.v. gelantine voor de vulling en toplaag? Op deze manier is de taart veganistisch. Hoeveel agar agar heb je hiervoor nodig? Groetjes, Sylvia

  1. Hi Sylvia, dat kan! Twee blaadjes gelatine staat voor 1 gram agar agar. Lees even op de verpakking van jouw agar agar omdat sommige hoeveelheden kunnen verschillen.

   Liefs,
   Marike

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts