Pumpkin & Carrot Cake

5
(2)

IMG_7647[1]

De maand december staat in het onderwijs bekend als een heuse rollercoaster. Een maand van feesten, activiteiten, stuiterende leerlingen, gezelligheid en een hoop onrust. Ondertussen heeft de Sinterklaasmijter plaatsgemaakt voor een kerstboom en is de zin: “Mogen de kerstliedjes aan van Justin Bieber?”, een zin die ik kan dromen. Ach, het heeft ook wel wat. Door alle drukte voor de kerstvakantie van activiteiten en dingen die ‘nog even moeten gebeuren’ is het leven van een docent in december behoorlijk complex. We blijven vrolijk flexibel, is dan ook mijn motto. Om de druk bezette dagen, waarbij multitasken op nummer 1 staat, goed door te komen neem ik vaak een stapel bakjes mee naar school waar ik allerlei lekkere baksels in stop zodat ik tussendoor snel even iets weg kan happen.  Zo hapte ik afgelopen week nog net even wat weg voordat de volgende les zou beginnen.

“Mevrouw, wat heeft u voor onduidelijks in uw bakje?”, vroeg een leerling met een vragende blik. De aromatische geuren van mijn heerlijke baksel verspreidde zich langzaam maar zeker door het lokaal waardoor de nieuwsgierigheid van de aanwezige leerlingen gewekt werd. “Dit is nou worteltjestaart!”, reageerde ik enthousiast. “Worteltjestaart? Dat kun je toch niet eten?”, sprak de leerling met een vies gezicht uit. De stoere jongeman, die kennelijk net de groeispurt had doorlopen, waardoor hij zich maar moeilijk een houding wist te geven, had kennelijk nog nooit gehoord van carrotcake. “Het ruikt niet naar wortels maar naar speculaas, dat is zo lekker!”, reageerde een vrolijk meisje uit een onverwachtse hoek. Het altijd zo verlegen meisje zag haar kans schoon om te laten horen wie ze nou eigenlijk is. “Waarom eet u worteltjestaart mevrouw?”, vroeg de jongeman na een korte stilte. Kennelijk was hij behoorlijk onder de indruk van het feit dat zijn docent voor zijn doen zo’n rare combinatie naar binnen hapte. “Weet je Simon, van wortels ga je beter zien. Doordat ik deze cake eet worden mijn ogen beter en dan kan ik nóg meer zien. Zo zie ik altijd wat er speelt in de klas!”, wist ik spontaan uit te brengen. “Echt?”, reageerde hij met een open mond. Hij wist niet wat hem overkwam. “Ohh, ik denk dat ik dan ook maar van uw worteltjestaart moet eten”, reageerde Simon bedachtzaam. Suzanne, het altijd zo stille meisje fluisterde zachtjes iets in mijn oor: “Misschien, als u er een pompoen in verwerkt, verandert u net als Assepoester in een prinses en hoeft u nooit meer te werken”. Met een glimlach op mijn gezicht sloot ik het bakje en startte ik de les op. Wat heb ik toch een mooi vak en wat is het toch bijzonder om met kinderen te mogen werken. 

De ideeën van de leerlingen zijn soms zo slecht nog niet. De combinatie pompoen en worteltjes moest ik nu toch wel proberen! Of je er nou door zal veranderen in een prinses, dat hou ik nog even geheim! Probeer het zelf maar eens uit!  

Een taart  waarbij de smaken van het Oranje Goud als duo samen gaan onder begeleiding van een aromatische twist van specerijen die hand in hand samen gaan met de maand december.

De taart is prachtig van textuur, niet droog maar juist iets smeuïg met een bite van een Vrolijke Noot! Het is een snelle en makkelijke taart waarbij succes vrijwel altijd is gegarandeerd! De frosting is erg lekker en niet mierzoet zoals de meeste frostings. Je kunt er zelfs mee ontbijten, wie wil dat nou niet?

 

 

 

IMG_7694[1]

 

Een gluten- en lactosevrije en ook nog eens voedzame taart waar iedereen van zal genieten! Wil je dit pareltje ook proberen? Stroop de mouwen maar op en ga ermee aan de slag!

 

Wat heb je nodig?

Springvorm van #20 cm

 

Voor de taart:

 • 3 eieren
 • 3 el agave siroop
 • 100 gr. rijstmeel
 • 100 gr.   kokosmeel
 • 1 el (wijnsteen) bakpoeder
 • 100 gr. medjoul dadels
 • 1 el. kokosolie of roomboter
 • 100 ml plantaardige drink  ( Ik heb hiervoor Alpro  ongezoete amandeldrink gebruikt)
 • 2 el rasp van een sinaasappel
 • 300 gr. pompoen (gekookt)
 • 100 gr. geraspte wortel
 • 50 gr. noten naar wens (Ik heb hiervoor macadamia- en pecannoten gebruikt)
 • 1 el pumpkinspice- of speculaaskruiden
 • 1 el kaneel
 • snufje zout

 

 Voor de frosting

 • 400 gr. silken tofu of Griekse yoghurt of 300 gr. roomkaas
 • 4 el agave siroop
 • 1 el agar agar of 2 blaadjes gelatine (geweekt)
 • 1 tl vanille merg of aroma
 • scheutje citroensap
 • 2 el water

 

Aan de slag!

 

Het maken van de taart:

 1.  Verwarm de oven voor op 175 graden.
 2. Mix de eieren voor zo’n 5 minuten samen met de agave siroop tot een lobbige massa.
 3. Doe ondertussen de rijstmeel, kokosmeel, bakpoeder, medjoul dadels, kokosolie/ roomboter, sinaasappelrasp en de specerijen in een mengkom en kneed het mengsel tot een egaal deeg.
 4. Voeg vervolgens de gekookte pompoen en de wortelrasp toe en meng de (plantaardige) melk er beetje bij beetje doorheen. 
 5. Wanneer de eieren lobbig zijn en goed door elkaar zijn gemixt kun je ze toevoegen aan het deeg.
 6. Roer het deegmengsel goed door elkaar zodat er geen klontjes achterblijven en strooi de noten door het beslag. 
 7. Vet een ronde bakvorm of een cakevorm in met wat kokosolie of roomboter en giet het beslag in de vorm.
 8. Zet de taart in de oven en bak deze in 35 a 40 minuten af in de oven. De taart is klaar wanneer de korst mooi bruin in geworden en een saté prikker droog uit de taart komt.

 

De frosting:

9.Bereid de agar agar voor door het in heet water te strooien en door te roeren terwijl het water kookt. Zorg ervoor dat alle vlokken oplossen.

10.De zijden tofu kun je nu uit laten lekken en pulseren in een keukenmachine zodat er een gladde substantie ontstaat. Voeg de citroensap, agave siroop, vanille en agar agar toe en laat de keukenmachine enkele minuten draaien zodat de smaken samen kunnen komen.

11. Laat de taart goed afkoelen en drapeer vervolgens de frosting over de taart. Met de onderkant van een lepel kun je de frosting mooi egaliseren in cirkels over de taart heen te strijken. Strooi er wat gebroken noten over naar wens en eventueel kun je er wat geraspte wortel overheen strooien voor een kleurrijk effect!

Geniet! Het is echt een heerlijke verwennerij!

Ga je de taart maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram.

Wie weet verschijnt de foto op de Wall of Pie!

Liefs, Marike

 

IMG_7771[1]

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 5 / 5. Reacties: 2

Geef als eerste je mening!

6 comments
 1. Hoi! Heb dit gisteren deze heerlijke taart gemaakt.. maar heb nog even een vraagje.. hoelang kan je hem ongeveer bewaren in de koelkast? Groetjes leonie.

  1. Hi Leonie, wat leuk om te horen! Je kunt de taart gerust een paar dagen goed houden in de koelkast. Zo heb ik het zelf ook gedaan :). Zo kon ik elke dag van een stuk genieten :). Liefs, Marike

 2. Hoi Marike,

  Kun je ipv sinaasappelrasp ook citroenrasp gebruiken? Ik mag nl geen sinaasappel hebben helaas..
  En de gekookte pompoen, deze pureren of in zachte blokjes laten?

  Liefs lieke

  1. Hi Lieke,

   Wat leuk dat je met deze Oranje Kanjer aan de slag gaat! Je kunt het sinaasappelrasp weglaten of je kunt het inderdaad ook vervangen door een heel klein beetje citroenrasp. De pompoen kun je in blokjes laten dan krijg je een robuust resultaat. Ben je meer van de ‘met-zonder-stukjes’ dan kun je ook gaan voor een glad beslag! Succes! Ik ben heel benieuwd! Liefs, Marike

  1. Beste Nadine,

   De springvorm van mij is #20cm je kunt ook een grotere vorm gebruiken maar dan zal de taart lager worden. Het hangt er vanaf hoe groot je de stukken zal snijden. Maar met 8 personen kun je er prima van eten!

   Succes!

   Liefs,
   Marike

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts