Kaneel Kerst Kanjer

0
(0)

Een heerlijke eenvoudige glutenvrije cheesecake met een prachtig uitlerlijk, hiermee verras je alle familieleden tijdens de Kerst!

De decembermaand is altijd een gezellige maar hectische maand. Vooral in het onderwijs wordt een groot beroep gedaan op de flexibiliteit van de medemens en wordt de spanningsboog van de leerlingen flink op de proef gesteld. Al met al kan ik intens genieten van de gesprekken met de leerlingen tijdens de creatieve lessen. Die gesprekken doen mij elke keer weer beseffen dat kinderen en jongeren op een andere manier naar de dingen kijken die wij als volwassenen vaak zo ‘gewoon’ vinden.  Ik hou hiervan, het geeft diepgang en op deze manier weet je ook wat de leerlingen stuk voor stuk drijft. De radartjes om te ontdekken waar de ogen van een leerling van gaan schitteren staan bij mij 24 uur per dag aan. Niets mooier dan de leerlingen op die manier te leren kennen om ze ook op die manier te kunnen motiveren als het even wat minder loopt, dat is mijn passie, dat is mijn vak!

“Mevrouw, waarom kun je met Kerst altijd sterren vinden op kaarten en in een kerstboom? “, vroeg een leerling met nieuwsgierige ogen en een vragende blik afgelopen week tijdens het maken van een kerstster. Het meisje met de prachtige naam Engel, serieus dit verzin ik niet, deed ondertussen een verwoeste poging om haar kerstster in elkaar te zetten. “Wat denk je zelf Engel?“, was mijn wedervraag om te kijken waar de kennis van de leerling zou stranden. Ondertussen bedacht ik mij dat deze vraag helemaal niet zo gek was. Symbolen zijn voor ons ‘normaal’ maar ik kan mij goed voortellen dat het kinderen nogal eens aan het denken zet. “Uh, omdat het mooi is?”, antwoordde het meisje voorzichtig. De lieve schat was kennelijk vergeten dat er ook nog een kerstverhaal is waar de kerstster schittert in de hoofdrol boven een stal en dat deze ster weer een diepere betekenis heeft in het hier en nu. “Weetje Engel, de betekenis van de ster stamt af uit een ver verleden, de tijd van de kerststal en het kerstverhaal”, legde ik rustig aan haar uit. Ondertussen was ik naast haar gaan zitten om in alle rust met haar te praten. “Ohja, het kerstverhaal!”, reageerde Engel spontaan terwijl ze opsprong van enthousiasme omdat er kennelijk ineens een kwartje was gevallen. “Maar waarom staat de ster dan op een kerstkaart? Die ster is toch van vroeger?”. vroeg het meisje om haar gedachten te ordenen.
“Kijk eens goed naar de ster dame, wat zie je dan?”, vroeg ik haar om haar zelf achter het antwoord te laten komen. “De ster geeft licht en die straalt”, wist ze vrij snel uit te brengen. “Juist wat goed! Wanneer jij een ster geeft aan iemand zeg je eigenlijk: ik ben er voor jou en ik reik jou een hand als je deze nodig hebt. Ook als je het even niet meer ziet zitten, dan kun je op mij bouwen”, deelde ik met Engel terwijl zij alle informatie in zich opnam, ze hing aan mijn lippen. “Oh zo! Dan geef ik deze kerstster aan mijn oma, zij is best wel alleen en ik wil haar graag helpen. Dan ben ik altijd bij haar thuis, als kerstster, dan is ze niet alleen”, vertelde Engel terwijl haar ogen begonnen te stralen. Ze ging weer ijverig aan het werk om voor haar oma een prachtige kerstster te maken.

Symbolen die wij als ‘normaal’ zien openen soms opnieuw onze ogen. Zo is de kersttaart die ik maakte ineens toch weer speciaal in plaats van ‘zomaar een taart met een ster’. De ster heeft een betekenis en wat is er nou leuker dan zo’n prachtige en symbolische taart met de mensen op jou heen te delen tijdens de kerstdagen?

Een unieke taart die door iedereen te maken is! Een knapperige bodem met een vleugje kaneel, cacao en een Vrolijke Noot gevolgd door een romige vanille vulling met een klein fris accent in de vorm van citroen met een prachtige ster als spreekwoordelijke ‘kers’ op de taart! Dat is nog eens genieten!

Een glutenvrije taart met lactosevrije opties! Genieten kan zo simpel zijn!

 

Ingrediënten voor een springvorm van #26cm:

Voor de bodem:

 • 100 gr amandelmeel
 • 100 gr (glutenvrije) havervlokken of boekweitmeel
 • 100 gr Medjoul  dadels (in kleine stukjes)
 • 1  el  kaneel
 • 1 el cacao poeder
 • 1 el roomboter of kokosolie
 • 50 gr pecannoten (of noten naar wens)
 • snufje zout
 • scheutje (plantaardige) melk

Voor de vulling:

 • 12 gelatine blaadjes
 • scheutje water
 • 1000 gr Griekse yoghurt, kwark of soja yoghurt
 • 2 tl vanille aroma of het merg van een vanille stokje
 • 5 el  agavesiroop of  honing
 • sap van 1 kleine citroen
 • rasp van 1 kleine citroen

Voor de kerstster:

 • 1 el kaneel
 • 0,5 el cacao

Aan de slag:

 1. Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakvorm met bakpapier.
 2. Doe alle ingrediënten voor de bodem in een mengkom (behalve de noten en het zout) en maak er een mooie deegbal van. Is het deeg wat droog? Voeg dan wat amandelmelk toe, totdat je een mooie bal van het deeg kunt maken. 
 3. Verspreid het deeg over de bodem van de springvorm (gebruik evt. een natte lepel of vingers om plakken te voorkomen). Breek de paranoten en strooi deze over de bodem samen met het snufje zout.
 4. Bak de bodem ongeveer 15 minuten en laat deze daarna goed afkoelen.Hou de bodem goed in de gaten. Het is de bedoeling dat de bodem een iets krokant wordt.
 5. Week ondertussen de gelatineblaadjes ongeveer 5 minuten in een bakje water.
 6. Verwarm een scheutje water in een pannetje en voeg daar de gelatineblaadjes aan toe. Roer door totdat de blaadjes zijn verdwenen, zorg er wel voor dat het water niet kookt!
 7. Doe de Griekse yoghurt, soja yoghurt of de kwark samen met het zoetmiddel, de citroensap en het citroenrasp in een beslagkom en mix het geheel een langere tijd goed luchtig. Proef even of het zoet genoeg is, zo niet voeg dan nog iets van zoetmiddel toe.
 8. Voeg  de gelatine toe aan de Griekse yoghurt of soja yoghurt. Mix het geheel goed zodat het bindmiddel niet gaat klonteren. Wanneer je het mengsel nog even op hoge snelheid mix dan zal je merken dat het mengsel heel luchtig wordt.
 9. Stort het mengsel op de bodem en laat de taart minimaal 3 uur in de koelkast staan.
 10. Wanneer de cheesecake ‘strak-in-z’n-pak’ zit oftewel, de parelkleurige bovenlaag is stijf genoeg, dan kun je beginnen met het fabriceren van een ware kerstster!
 11. Vouw een stuk bakpapier dubbel en teken er een halve ster op (hou er rekening mee dat de ster wel binnen de grenzen van de bakvorm moet blijven anders is het zonde van je werk).

IMG_8076[1]

 

12. Knip de ster uit volgens de uitgetekende lijntjes en leg het bakpapier op de cheesecake. Strijk deze goed vlak zodat je geen rare kronkelingen zal krijgen in de welbekende kerstster.

13. Strooi de kaneel en de cacao over de ster heen en verspreid dit mengsel voorzichtig met de bolle kant van een lepel over de ster

14. Schud vervolgens heel voorzichtig het overige poeder op een schoteltje door de vorm iets schuin te houden en trek met zorg  het bakpapier van de cheesecake af.

15. Tadaa! Jouw kersttaart is klaar voor gebruik!

 

IMG_7885[1]

 

 

Ga je de taart maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram.

Wie weet verschijnt de foto op de Wall of Pie!

Liefs, Marike

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 0 / 5. Reacties: 0

Geef als eerste je mening!

4 comments
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts