Brownie & Tiramisu Cheesecake

0
(0)

Oh Holy Pie!

Elke keer sta ik weer verbaasd van de gekke creatieve ideeën die zich spontaan ontpoppen van een rups tot een vlinder. Zo heb ik niets en zo heb ik een ‘Baas’ van een cheesecake in mijn koelkast staan! Door alle enthousiaste reacties van jullie doe ik regelmatig spontaan een dansje in mijn keuken. Wat is het mooi om te zien dat zoveel mensen aan de slag gaan met de recepten die je op deze site kunt vinden. 

Zo kreeg ik de vraag of ik een gluten- en lactosevrije tiramisu zou kunnen maken. Nou moet ik je eerlijk bekennen, tiramisu is nooit mijn favoriet geweest. Waarom niet? Ik zou het niet weten. Alsof het recept iets mist. Toch kon ik het niet laten om mijn zo geliefde brownies de tiramisu op sleeptouw te laten nemen waarbij zij samen op reis mochten gaan met de cheesecake. Uiteindelijk smolten de ingrediënten en smaken samen in een prachtig geheel, de Brownie & Tiramisu Cheesecake! Het ideale kerst dessert, nieuwjaarscake of gewoon een heerlijke taart om van te genieten!

Ongelofelijk! Bij elke hap proef je andere texturen en smaken, wat samen zorgt voor een verfijnd karakter! Een smeuïge sticky brownie bodem met een accent van koffie gevolgd door een luchtige vulling van vanille en een tussenlaag waarbij de smaak van tiramisu van zich laat horen. Uiteraard is de taart gedecoreerd met pure chocolade rasp om het geheel compleet te maken. Zelf heb ik er ook nog wat brownie crunch aan toegevoegd. Dat heb ik voor elkaar gekregen door bij het maken van de bodem wat beslag op een bakpapier af te bakken en wanneer deze was afgekoeld heb ik de brownie fijngemalen en als laatste over de cheesecake gestrooid.

Oké het kost wat tijd en geduld, maar dan heb je ook wat! Als je vandaag begint met de voorbereidingen dan heb je voldoende tijd om met kerst een prachtig dessert op tafel te toveren!

Glutenvrij genieten, het kan! Lees je met mij mee?

Wat heb je nodig?

Voor de taart:

 • 400 gr pompoen
 • 3 eieren
 • 3 el agave siroop
 • 75 gr rijstmeel (haver- of boekweitmeel zijn ook prima)
 • 75 gr amandelmeel
 • 1 el (wijnsteen) bakpoeder
 • 100 gr Medjoul dadels (in kleine stukjes)
 • 1 el kokosolie of roomboter
 • 100 ml sterke koffie
 • 6 el cacao
 • snufje zout

 Voor de vanille vulling:

 • 500 gr yoghurt naar keuze
 • 4 el agavesiroop
 • 6 blaadjes gelatine of 1,5 el agar agar
 • 1 tl vanille merg of aroma
 • scheutje citroensap
 • 2 el water

Voor de koffie tussenlaag:

 • 2 blaadjes gelatine of 0,5 el agar agar
 • 3 Medjoul dadels (ontpit)
 • 100 ml sterke koffie
 • optioneel: 2 el koffie siroop/likeur

Voor de garnering:

 • geraspte pure chocolade naar wens

Daar gaan we dan, aan de slag!

Het maken van de taart:

De bodem:

 1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
 2. Kook de pompoenblokjes zacht (tip: voeg evt. een kaneelstokje toe tijdens het koken voor meer smaak).
 3. Mix de eieren voor zo’n 5 minuten samen met de agave siroop tot een lobbige massa.
 4. Doe ondertussen de rijstmeel, amandelmeel, bakpoeder, dadels, kokosolie en de cacao  in een mengkom en kneed het mengsel tot een egaal deeg.
 5. Voeg vervolgens de gekookte pompoen toe en meng de koffie (en evt. koffie likeur) er beetje bij beetje doorheen.
 6. Wanneer de eieren lobbig zijn en goed door elkaar zijn gemixt kun je ze toevoegen aan het deeg.
 7. Roer het deegmengsel goed door elkaar zodat er geen klontjes achterblijven
 8. Vet een ronde bakvorm of een cakevorm in met wat kokosolie of roomboter en giet het beslag in de vorm.
 9. Zet de taart in de oven en bak deze in 30 a 35  minuten af in de oven. De taart is klaar wanneer de korst mooi bruin in geworden en een saté prikker droog uit de taart komt. Let op! Elke oven is anders, het kan zijn dat de baktijd korter of langer is.
 10. Laat de brownie bodem afkoelen.

De vulling:

 1. Week de blaadjes gelatine in een bakje water (als je agar-agar gebruikt kun je deze stap overslaan).
 2. Klop ondertussen de yoghurt of kwark met het zoetmiddel, citroensap en de vanille 5 a 10 minuten met een mixer. Je zal merken dat je even geduld moet hebben om een luchtige vulling te creëren.
 3. Knijp ondertussen de blaadjes gelatine uit en verwarm deze in een pannetje water in een paar eetlepels water. Blijf goed roeren. Gebruik je agar-agar? Kook dit goedje dan even in een paar lepels water.
 4. Wanneer de gelatine of agar-agar is opgelost kun je het mengsel voorzichtig toevoegen aan het yoghurt mengsel. Gebruik je agar agar? Laat het yoghurtmengsel dan nog even pruttelen terwijl je goed blijft roeren. Zo kan de agar agar goed binden.
 5. Mix vervolgens het mengsel met een mixer. Laat de mixer vervolgens nog even z’n werk doen. Geduld is immers een schone zaak!
 6. Giet de helft van het kwarkmengsel bovenop de afgekoelde bodem. Zet de bodem in de koelkast zodat de vanille laag op kan stijven en zet de beslagkom met het kwarkmengsel even weg in de koelkast.
 7. Ondertussen kun je beginnen met de koffielaag. Week de blaadjes gelatine in een bakje water. Pureer de dadels tot moes met een staafmixer of keukenmachine.  Wanneer de gelatine blaadjes zacht genoeg zijn kun je deze oplossen (of de agar-agar) in de koffie-dadelmassa in een pannetje. Is het mengsel te vast voeg dan een scheutje water toe. Roer het mengsel door elkaar en laat het vervolgens iets afkoelen.
 8. Wanneer de vanille laag stijf genoeg is kun je dit verrukkelijke koffiemengsel over de vanille laag draperen. Zet de bakvorm weer in de koelkast.
 9. Het is tijd om de heerlijke vanille vulling weer tevoorschijn te toveren. Pak de beslagkom en mix het overige yoghurt mengsel met de mixer even goed door elkaar zodat de massa weer soepeltjes wordt. Wanneer de koffielaag is opgesteven kun je de overige vanille vulling over de koffielaag spreiden.
 10. Strijk de bovenkant mooi glad en zet de cheesecake in de koelkast voor zo’n 2 uur.

Garnering:

Voordat je de taart serveert kun je de geraspte chocolade over de taart strooien zodat het geheel compleet is! Als dit geen feest is! Je kunt de taart enkele dagen goed houden in de koelkast.

TIP! Hou je niet van koffie?  Vervang dan de koffie in de bodem voor (plantaardige) melk en vervang de koffie in de tussenlaag door 1 el cacao en 100 ml (plantaardige) melk. 

Ga je de taart maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram.

Liefs, Marike

 

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 0 / 5. Reacties: 0

Geef als eerste je mening!

9 comments
  1. Hi Monique,
   Wat leuk dat je reageert! Je kunt de pompoen prima vervangen door: 200 gr. banaan en 200 gr. kwark/soya yoghurt, zoete aardappel of appelpuree. Mocht er niets bij zitten naar wens geef maar een gil dan denk ik met je mee!

   Liefs, Marike

  2. Hoi Marike

   Ik heb gisteren de taart gemaakt maar de yoghurt laagjes en (ik had de koffie vervangen door cacao en melk) de chocoladelaag waren helemaal mislukt. Het yoghurtmengsel was super lekker maar met er de agaragar bij te doen is hij enorm stijf geworden, een blok en zijn hele smaak verloren. Het was voor mij de eerste keer dat ik met agaragar gewerkt heb en wist dus ook niet hoe ik het moest maken of het resultaat ervan moest zijn. Kan je mij misschien meer uitleg geven over het bereiden van de agaragar. De andere laagjes waren wel een groot succes, super lekker! Wil hem graag n9g eens opnieuw maken, geslaagd dit keer! Alvast bedankt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts