Brownie & Berry Cheesecake

0
(0)

De laatste dagen van 2015 vliegen voorbij, nog even en we tellen de uren af. Ondertussen maak ik voor mijzelf de balans op en bedenk ik mij wat 2015 mij heeft gebracht. Welke momenten mij een ‘kick’ hebben gegeven en welke momenten ik als ‘dip’ bestempel.

Eigenlijk kijk ik met een grote glimlach terug op het afgelopen jaar. Het ontdekken van mijn passie: creatief bezig zijn in de keuken, het oprichten van een eigen site, het mogen inspireren van een heleboel mensen en het schrijven van verhalen. Wat is het ongelofelijk snel gegaan. In het komende jaar ga ik hier uiteraard mee door samen met jullie! Stel je voor: een bakworkshop of een ‘Oh My Proeverij‘ waarbij je de taartjes kunt proeven en de tips en tricks leert voor het maken van de meest lekkere glutenvrije, voedzame baksels? Het lijkt mij zo leuk om jullie in het echt te ontmoeten en om ideeën uit te wisselen! Ik kijk er nu al naar uit!

Daarnaast heb ik het geluk dat ik les mag geven aan een hele mooie maar kwetsbare doelgroep. Dit geeft mij ook veel energie waar ik weer veel voldoening uithaal. Heb je dan geen dingen die tegenzitten? Absoluut! Mijn gezondheid is nog altijd een gevecht, om te zoeken naar de juiste balans. Het maakt mij fysiek kwetsbaar terwijl ik mij mentaal niet zo voel, dat frustreert. Ik geloof erin, dat het goed komt. Daar blijf ik naar streven en dat geef ik niet op. Ik laat mijn geluk hier echter niet meer van af hangen en geniet van de dingen die wel goed gaan. Herken je dit?

Durf je kwetsbaarheden te omarmen en jezelf vast te houden aan de dingen die wel goed gaan en waar je trots op bent. Dat geeft energie!  

Om het jaar 2015 af te sluiten en 2016 te verwelkomen heb ik een recept bedacht. Soms zijn spontane ideeën zo gek nog niet! In een oogwenk was het idee voor dit Heldinnen taartje geboren. Een recept waarmee je de show zal stelen!

Zo bijzonder! Bij elke hap proef je andere texturen en smaken, wat samen zorgt voor een verfijnd karakter! Een smeuïge sticky brownie bodem waarbij je niet zal geloven dat er zoete aardappel in verwerkt is! Gevolgd door een luchtige vulling van vanille en een tussenlaag waarbij de vulling letterlijk op je tong weg zal smelten! Met als ‘kers’ op de taart een kleurrijk tapijt van bosvruchten waardoor deze Parelachtige verschijning jouw keuken spontaan in zomerse sferen om zal toveren! 

Dit heerlijke taartje kun je natuurlijk ook na 1 januari maken hoor! Het is namelijk heel voedzaam en je kunt er ook prima mee ontbijten. Wie wil dat nou niet?

Glutenvrij genieten, het kan! Lees je met mij mee?

Wat heb je nodig?

Voor de taart:

 • 400 gr zoete aardappel
 • 3 eieren
 • 3 el agave siroop
 • 50 gr rijstmeel (haver- of boekweitmeel zijn ook prima)
 • 50 gr  amandelmeel
 • 1 el (wijnsteen) bakpoeder
 • 100 gr Medjoul dadels (in kleine stukjes)
 • 1 el kokosolie
 • Scheutje (plantaardige) melk
 • 6 el cacao
 • snufje zout

 Voor de vanille vulling:

 • 500 gr of Griekse yoghurt, kwark of soja yogurt
 • 4 el agave siroop
 • 6 blaadjes gelatine
 • 1 tl vanillearoma of het merg van een vanille stokje
 • scheutje citroensap
 • 2 el water
 • 0,5 tl xanthaagom of 1 zakje Klop-Fix  (Dr. Oetker)*

Voor de toplaag:

 • 200 gr bosvruchten (uit de diepvries)
 • Scheutje sinaasappelsap
 • 2 blaadjes gelatine

*Je kunt dit onderdeel ook weglaten. Het zorgt ervoor dat je gegarandeerd een luchtige cheesecake krijgt.

Daar gaan we dan, aan de slag!

Het maken van de taart:

De bodem:

 1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
 2. Kook de zoete aardappelblokjes fluweel zacht (tip: voeg evt. een kaneelstokje toe tijdens het koken voor meer smaak).
 3. Mix de eieren voor zo’n 5 minuten samen met de agave siroop tot een lobbige massa.
 4. Doe ondertussen de rijstmeel, amandelmeel, bakpoeder, dadels, kokosolie en de cacao  in een mengkom en kneed het mengsel tot een egaal deeg.
 5. Voeg vervolgens de zoete aardappel toe en doe er zo nodig een scheutje (plantaardige) melk doorheen.
 6. Wanneer de eieren lobbig zijn en goed door elkaar zijn gemixt kun je ze toevoegen aan het deeg.
 7. Roer het deegmengsel goed door elkaar zodat er geen klontjes achterblijven
 8. Vet een ronde bakvorm of een cakevorm in met wat kokosolie of roomboter en giet het beslag in de vorm.
 9. Zet de taart in de oven en bak deze in  # 35 a 40  minuten af in de oven. De taart is klaar wanneer de korst mooi bruin in geworden en een saté prikker droog uit de taart komt. Let op! Elke oven is anders, het kan zijn dat de baktijd korter of langer is.
 10. Laat de brownie bodem afkoelen.

De vulling:

 1. Week de blaadjes gelatine in een bakje water.
 2. Klop ondertussen de kwark, soja yoghurt of Griekse yoghurt met het zoetmiddel, citroensap, xanthaangom of klop-fix en de vanille 5 a 10 minuten met een mixer. Je zal merken dat je even geduld moet hebben om een luchtige vulling te creëren.
 3. Knijp ondertussen de blaadjes gelatine uit en verwarm deze in een pannetje water in een paar eetlepels water. Blijf goed roeren. Wanneer de gelatine is opgelost kun je het mengsel voorzichtig toevoegen aan het yoghurt mengsel. Laat de mixer vervolgens nog even z’n werk doen. Geduld is immers een schone zaak!
 4. Giet het kwarkmengsel bovenop de afgekoelde bodem. Zet de bodem in de koelkast zodat de vanille laag op kan stijven.
 5. Ondertussen kun je beginnen met het kleurrijke bosvruchten tapijtje.  Ontdooi de bosvruchten en week ondertussen de blaadjes gelatine in een bakje water. Wanneer de gelatine blaadjes zacht genoeg zijn kun je deze toevoegen aan het bosvruchtenmengsel. Verwarm het mengsel op een laag pitje en blijf roeren.  Wanneer de gelatine is opgelost kun je het mengsel iets af laten koelen.
 6. Wanneer de vanille laag stijf genoeg is kun je dit verrukkelijke mengsel over de vanille laag draperen. Wauw, wat een plaatje! Je waant je ineens op een tropische eiland! Zet de bakvorm weer in de koelkast.
 7. Strijk de bovenkant mooi glad en zet de cheesecake in de koelkast voor zo’n 2 uur.

Ga je dit taartje maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram.

Wie weet verschijnt de foto op de Wall of Pie of is jouw foto het ‘Pareltje van de Week’!

Liefs, Marike

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 0 / 5. Reacties: 0

Geef als eerste je mening!

11 comments
 1. De browniebodem staat in de oven!! Ik ben zoooo benieuwd! Vanavond ga ik verder. Vanmiddag een verjaardag, dus dan kan de bodem mooi afkoelen ?

  1. Ha Lies, dat kan prima! Dat doe ik ook vaak, dan is de bodem goed afgekoeld en prima klaar voor de volgende laag. Ik zou zeggen: Stroop de mouwen op en aan de slag! Succes! Liefs, Marike

 2. Hoi. De taart klinkt verrukkelijk. Alleen wil ik er wel aan toevoegen dat de gelatine ervoor zorgt dat de taart niet vegan is. Vervangen door agar agar kan ze wel vegan maken. Ik ken alleen de omzetting niet vanbuiten!

  1. Excuseer, ik was ook naar de vegan cheesecake aan het kijken en ik dacht foutief aan het lezen te zijn bij de cheesecake. Mijn excuses, je beweert helemaal niet dat deze hier vegan is. Mijn fout!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts