Carrot Cake 2.0

0
(0)

IMG_9482[1]

Zolang de zomer nog niet in aantocht is, de winterjas nog aan de kapstok hangt en mijn geitenwollen sokken nog om mijn enkels knellen, verlang ik naar mijn winterse Heldenbaksel namelijk de  Carrot Cake.

Stiekem heb ik hier een zwak voor. De geuren, kleuren en smaken die in dit baksel samenkomen doen mijn hart sneller kloppen. Dan wel échte Carrot Cake, van pure ingrediënten. Tegenwoordig is dit namelijk niet meer zo vanzelfsprekend.

Hoewel de geschiedenis vertelt dat de worteltjestaart voor het eerst in Groot-Britannië werd gemaakt, wordt deze publiekslieveling tegenwoordig toch gezien als een Amerikaanse klassieker. Waar de Carrot Cake in Engeland nog gebruikt werd om de gezonde wortels te promoten in een broodje, hebben de Amerikanen er een geheel eigen draai aangegeven waardoor deze smaakmaker niet bepaald meer ‘verantwoord‘ te noemen is en vaak alles behalve glutenvrij. Oftewel een suikerbommetje eerste klas!

Dat kan natuurlijk anders! Ik maakte al eerder een heerlijke Carrot & Pumpkin Cake die al vaak is gebakken door diverse Bakfanaten! Toch wilde ik iets anders, terug naar de basis. De basis zoals de Engelsen deze ooit hadden bedacht voor de Carrot Cake. Een voedzaam pareltje waarbij alle smaken in 1 hap samenkomen. Hopsakee, ‘Oh My Pie!’ gaat gewoon de barricades op, net zoals mijn Helden in Les Miserables al hebben laten zien, alleen dan nu wel met een positieve afloop. Dat is gewoon gelukt!

De Carrot Cake 2.0 is een ware verrijking voor de samenleving van nu enne ook voor ‘Oh My Pie’s!’ receptenindex! Wauw, wat is dit genieten zeg! 

Stel je eens voor:“Een smeuïge Carrot Cake, waarbij de pecannoten zorgen voor een crispy bite, de kokos ervoor zorgt dat jij je op een tropische eiland waant en de specerijen jouw huis omhullen met heerlijke aromatische geuren. En dan… het moment van proeven. Bij elke hap proef je een fris accent een frisse cheesecake, waardoor je de ultieme Carrot Cake beleving ervaart zonder dat jij je druk hoeft te maken of de frosting wel of niet lukt”.

Een gluten- en lactosevrije en ook nog eens voedzame taart waar iedereen van zal genieten! Wil je dit pareltje ook proberen? Stroop de mouwen maar op en ga ermee aan de slag!

 

Wat heb je nodig?

Springvorm advies: 

Gebruik een cakevorm van 23 cm of een ronde springvorm van # 16 cm. 

 

Voor de taart:

 • 4 eieren
 • 3 el agave siroop
 • 100 gr. rijstmeel, havermeel of boekweitmeel
 • 100 gr.  amandel- of kokosmeel
 • 1 el (wijnsteen) bakpoeder
 • 100 gr. medjoul dadels
 • 1 el. kokosolie of roomboter
 • 100 ml plantaardige drink  ( Ik heb hiervoor Alpro  ongezoete amandeldrink gebruikt)
 • 2 el rasp van een sinaasappel
 • 400 gr. geraspte wortel
 • 50 gr. noten naar wens (Ik heb hiervoor  pecannoten gebruikt)
 • 2 a 3 el kokosrasp
 • 1 el pumpkinspice- of speculaaskruiden
 • 1 el kaneel
 • snufje zout

 

 Voor de cheesecake bolletjes:

 • 200 gr. roomkaas, silken tofu  of dikke Griekse yoghurt
 • 1 tl vanille merg of aroma
 • scheutje sinaasappelsap

 

 

IMG_9602[1]

 

Aan de slag!

Het maken van de taart:

 1.  Verwarm de oven voor op 175 graden.
 2. Mix de eieren voor zo’n 5 a 10 minuten samen met de agave siroop tot een lobbige massa.
 3. De zijden tofu, Griekse yoghurt of cream cheese kun je ondertussen alvast uit laten lekken en goed doorroeren zodat er een gladde maar stevige substantie ontstaat. Voeg de sinaasappelsap en vanille toe en roer het geheel rustig door elkaar. Het moet een stevige massa blijven anders is dit ‘witte goud’ tijdens het bakken een ware saboteur waardoor er een ‘pap baksel’ zal ontstaan. Wanneer jouw sneeuwwitte zee toch te ‘nat’ is, schiet dan niet in de stress! Je kunt het oplossen door een theelepel arrowroot of ander bindmiddel toe te voegen en goed door te roeren zodat het in zal dikken. 
 4. Doe ondertussen de melen, bakpoeder, medjoul dadels, kokosolie/ roomboter, sinaasappelrasp en de specerijen in een mengkom en kneed het mengsel tot een egaal deeg.
 5. Voeg vervolgens de de wortelrasp toe en meng de (plantaardige) melk er beetje bij beetje doorheen. 
 6. Wanneer de eieren lobbig zijn en goed door elkaar zijn gemixt kun je ze toevoegen aan het deeg.
 7. Roer het deegmengsel goed door elkaar zodat er geen klontjes achterblijven en strooi de wat van de kokosrasp en noten door het beslag, bewaar nog wat voor de garnering van de cake.
 8. Vet een ronde bakvorm of een cakevorm in met wat kokosolie of roomboter en giet de helft van het fluwelen beslag in de vorm.
 9. Schep met twee kleine lepels kleine bolletjes van de silken tofu, Griekse yoghurt of de cream cheese, gebruik hiervoor de helft van het mengsel.
 10. Giet vervolgens het overige beslag hier overheen en versier deze Rakker met de overige cheesecake bolletjes, wat noten en kokosrasp.
 11. Spannend! Nu kan de bakvorm de oven in voor zo’n 40 a 45 min. Hou de cake goed in de gaten! Om te voorkomen dat de kokos zal verbranden, kun je halverwege de baktijd de cake toedekken met een alluminiumfolie. Deze Kanjer is klaar wanneer de korst mooi bruin in geworden en een saté prikker droog uit de taart komt.

Geniet! Het is echt een heerlijke verwennerij!

Ga je deze Kanjer maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram.

Wie weet verschijnt de foto op de Wall of Pie!

Liefs, Marike

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 0 / 5. Reacties: 0

Geef als eerste je mening!

3 comments
 1. Its like you read my mind! You appear to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with some pics to drive the message home a little bit, but other than that, this is great blog. A great read. I will certainly be back.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts