Charlotte’s Chocolade Charmes

0
(0)

 

Het is weer dinsdag tijd voor een heerlijk recept in de vorm van een ontbijt taartje! Wat als een ‘grap’ op de dinsdag begon is uitgegroeid tot een waar begrip: ‘Oh My Breakkie Pieday!’ Eerder heb je de: BosvruchtenSnickers, de Tutti FruttiNutella en de Bananarama en  Worteltjestaart Wonder , Moeders Meesterwerk en Roos’ Ontbijt Taartjes al voorbij zien komen. Vandaag deel ik een geheim recept, namelijk Charlotte’s Chocolade Charmes

Buiten de lijntjes durven kleuren…

‘Met een twijfelende blik en een onzekere houding trok Charlotte mij aan mijn jas na de grote pauze. Terwijl de leerlingen uit de onderbouw haastig hun weg zochten naar de lokalen van het 3e lesuur, bleven er enkel nog een pakje drinken, boterhamzakje en wat overige restanten liggen op de grond in die immens grote ruimte. “Wat is er aan de hand Charlotte?“, vroeg ik haar belangstellend. “Ik.. ik weet niet wat ik moet kiezen“, sprak ze vertwijfelend uit. De normaal zo zelfverzekerde dame, leek nu een schaduw van de prachtige zwaan die zij normaal gesproken was. Het profielkeuze moment van leerjaar 2 VMBO beroepsgericht naderde snel en kennelijk had ze nog geen keuze gemaakt. “Loop maar even met mij mee, dan kletsen we er over“, stel ik haar voor.

In het gesprek kwam naar voren dat ze geen idee had voor welk profiel ze zou moeten kiezen. Haar vader wilde dat ze graag voor Bouw, Wonen en Interieur zou kiezen omdat ze dan ‘de zaak’ van haar vader over zou kunnen nemen. Haar moeder daarentegen wilde dat ze zou kiezen voor ‘Zorg en Welzijn”. ‘Dan heb je vast snel een baan’,  waren haar woorden. Alle meningen en keuzes maakte het lastig voor Charlotte om in haar eigen kracht te gaan staan.  Bang voor afwijzing, bang dat ze niet de juiste keuze zou maken. Bang om buiten de lijntjes te kleuren.

“Vertel! Waar ben je goed in Charlotte?”, vroeg ik haar op en rustige toon. Ze richtte haar hoofd op, verrast door de vraag. Ze keek mij aan en ze begon te vertellen dat ze goed kan bakken. “Jeetje, wat leuk! Kun je daar wat meer over vertellen!”, vroeg ik haar vervolgens. Haar donker bruine haren schitterde in het daglicht en er verscheen weer een twinkeling in haar ogen terwijl zij begon te vertellen.

Van jongs af aan is Charlotte dol op chocolade. Als kleine spruit van 4 lentes jong wist dit dametje precies wat zij wel en niet op haar bordje wilde hebben. Het kieskeurige dametje met prachtige haren, een grote dosis lef en pit  kon ontzettend genieten van chocolade. Niet zomaar chocolade, de combinatie witte chocolade en pistache doen haar ogen nog meer stralen dan ze al deden. Soms tot frustratie van haar omgeving aangezien deze dame maar weinig andere gerechten en smaken kon waarderen. Ze ontdekte meer smaken en ideeën door te bakken. Van boterkoek tot zelf opgerolde croissants met behulp van het welbekende blikje.

Naar mate de tijd verstreek droomde het ambitieuze dametje regelmatig over een eigen bedrijfje waarbij zij de beste witte chocolade met pistache noten zou importeren en aan de man zou brengen. Ze zou er dolgraag mee willen toveren. Toveren in de keuken om alle mensen kennis te laten maken met deze geweldige combinatie.

Ik genoot van haar enthousiasme, kennelijk was DIT haar intrinsieke motivatie om naar school te gaan en om goede cijfers te behalen. Deze momenten met een ‘gouden randje‘ zijn heel veel waard. ‘Volgens mij weet jij heel goed wat je zou willen. Wat houd jou tegen Charlotte?’, vroeg ik haar vervolgens. ‘Ik ben bang dat andere mensen mijn keuze voor Economie en Ondernemen niet leuk vinden’. Er viel een stilte… “Lieve Charlotte, ik geef je één advies. Durf buiten de lijntjes te kleuren en volg je hart!” Ze keek mij aan, glimlachte en vervolgde met een lach op haar gezicht en een rechte rug haar weg naar de volgende les.

Durf jij buiten de lijntjes te kleuren?

Het blijft lastig. We leren het de kinderen van jongs af aan eigenlijk af, door ze in een bepaald kader te willen ‘plakken’. Iemand moet de mogelijkheid hebben om te vallen en zelf weer op te staan, zonder dat meteen het vangnet wordt uitgespannen om te voorkomen dat iemand een keer om een pleister komt vragen.

Geïnspireerd door het prachtige verhaal van Charlotte maakte ik een fantastisch taartje! Geschikt als ontbijt, dessert of gewoon als tussendoortje!

 

IMG_1969[1]

Recept

Gluten- en lactosevrij ontbijten is nog nooit zo leuk geweest!’

Wat heb je nodig?

Springvorm advies: een springvorm van 10 a 12 cm of een ovenschaaltje

Ingrediënten:

Voor 1 taartje:

 • 25 g (glutenvrije)  havermout
 • 20 g amandelmeel
 • 1 rijpe bananen (een bruine rakker doet het prima)*
 • 1 grote el (lactosevrije) kwark/soja yoghurt of kokos yoghurt
 • 1 ei OF 1 el gebroken lijnzaad geweekt in 2 el water
 • 1 a 2 el honing, kokosbloesemsuiker of agavesiroop
 • 1 el cacao 
 • 1 tl bakpoeder
 • 1 a 2 blokjes witte chocolade**
 • 2 el pistache noten (gepeld)
 • Optioneel: 1 tl chai kruiden (Green Gypsy)

*De banaan is ook prima te vervangen door 100 g appelmoes,  (lactosevrije) kwark of zoete aardappel- of pompoenpuree.

**Lactosevrij of vegan? Gebruik dan witte chocolade op rijstmelk basis.

Aan de slag!

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet ondertussen het ovenschaaltje of springvormpje in zodat jouw Pareltje niet de eeuwige liefde zal verklaren aan de springvorm. 
 2. Prak de banaan fijn en meng deze in een kom met de havermout en het amandelmeel. Voeg 1 tl bakpoeder, cacao én het zoetmiddel toe. 
 3. Nu is het tijd om het eitje aan het fluwelen beslag toe te voegen. Roer het mengsel goed door elkaar en strooi 1 el pistache noten door het beslag voor een knapperige bite!
 4. Giet het mengsel in het ovenschaaltje/springvorm en duw een blokje witte chocolade in het hart van het taartje. 
 5. Garneer het taartje met de overige pistache noten en wat kleine stukjes witte chocolade. 
 6. Zet het taartje 25 minuten in de voorverwarmde oven. 
 7. Wanneer het taartje klaar is kun je met een lepeltje de witte chocolade druppels iets uit laten lopen zodat er een Swirl ontstaat. Deze handeling hoeft uiteraard niet, ik deed het wel omdat ik dol ben op Swirls! 

Geniet ervan! Het is je gegund! 

Ga je dit taartje maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Wie weet verschijnt de foto op de Wall of Pie of is jouw foto het ‘Pareltje van de Week’!

Liefs, Marike

‘OH MY BREAKKIE PIE!’

Ongelofelijk! Wat heb ik genoten van alle reacties op en de  foto’s van de Ontbijt Taartjes recepten.  Elke dag geniet ik weer van alle prachtige plaatjes die ik voorbij zie komen op Facebook, Instagram en e-mail. Wat zijn jullie enthousiast en creatief! Zo leuk om te zien dat we elkaar op deze manier weten te inspireren en dat steeds meer mensen op deze manier de dag beginnen met een lach. Ontbijten met taart is gewoon een feestje, zeker ook omdat het niet ongezond hoeft te zijn. 

Van Snickers Sensatie tot Mango taartje waarbij het zo tof is om te zien dat jullie zo hard hebben gewerkt om de kunstwerkjes na te maken of juist een eigen twist te geven. Ik heb ook ontzettend gelachen om de verhalen bij de foto’s, zo hadden de kinderen van Suzanne stiekem de aardbeien van de taart gesnoept waardoor de taart geen toupetje meer had. Blijf vooral genieten van de recepten en blijf ze vooral delen!

Maare, dames en heren van het goede leven. Ik zou het ook heel leuk vinden als jullie receptjes, variaties of annekdotes naar mij toesturen waardoor jij en jouw recept op de ‘Oh My Pie!’ website in de spotlight komen te staan. Hoe tof is dat? Dus kom op en zet jouw idee op papier!

Hoe meer taartjes, hoe beter!  Ontbijtinspiratie eerste klas! Ik ben zo trots op ons! Oef, het is weer gelukt hoor, kijk eens hieronder? Ik heb allerlei creaties van de afgelopen week van jullie gebundeld tot een mega grote collage! Het worden er steeds meer! Staat die van jou hier ook tussen?

 

IMG_2003[1] IMG_2004[1] IMG_2005[1]

IMG_2007[1]

IMG_2008[1]

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 0 / 5. Reacties: 0

Geef als eerste je mening!

Related Posts