Royale Rijstevlaaitjes

0
(0)

Terwijl ik de laatste kruimels van de Oud Hollandsche Oude Wijvenkoek van tafel veeg, paradeert er een trio Royale Rijstevlaai Rakkers over de rode loper vanuit de oven voor hun ‘Moment of Fame’! Een spontaan idee om mijn oh zo geliefde rijstevlaai in een verantwoord, gluten- en lactosevrij jasjs te gieten eindigde met een succeservaring waar je U tegen zegt! 

‘Vroegah’, toen ‘Oh My Pie!’ nog rondhuppelde als een ‘kleine’ spruit, kon zij intens genieten van een echte rijstevlaai. Alleen de zompige bodem kon zij niet waarderen dus lepelde ze vol smaak en aandacht het taartpuntje met veel plezier uit waarna zij de rest aan haar broertje gaf, waarbij ze fluisterde op een rustige toon: “Kijk, deze is voor jou. Die ik voor jou bewaard, cadeautje!” Niet erg chique, kan ik nu wel zeggen. Om te kunnen genieten van een rijstevlaai mét bodem heb ik er een eigen draai aan gegeven. 

Sorry lieve mensen uit het mooie Zuiden, ik begrijp dat deze ‘vla’ niet door kan als een échte Limburgse variant, maar dat mag de pret niet drukken. 

Royale Rijstevlaaitjes, in een handige kleine vormpjes met een krokante bodem waarbij de vulling van een aromatisch fluwelen rijstmengsel de geur- en smaakpapillen weten te verrassen! Met als spreekwoordelijke kers op de taart een fruitige bosvruchtencoulis.

Genieten kan op elk moment van de dag met deze Rakkers in jouw koelkast! Ontbijt, tussendoor, snack, lunch of misschien wel als dessert. Je kunt het zo gek niet bedenken, maar ik reken het goed! 

Gluten- en lactosevrij én verantwoord genieten is een feest! 

Recept

Wat heb je nodig?

Springvorm advies: Ik gebruikte 3 van DEZE 1-persoonsvormpjes van Dille en Kamille (#12 cm). Je kunt ook 4 1-persoonsvormpjes gebruiken van de 10 cm.

De bodem:

 • 75 gr melenmix*
 • 50 gr havervlokken
 • 3 Medjoul dadels
 • 1 el kaneel
 • 1 el kokosolie 
 • snuf zeezout

*Melenmix: mix jouw favoriete melen met elkaar. Ik mixte 25 gr. amandelmeel met 25 gr. boekweitmeel en 25 gr. havermeel. Je kunt ook kiezen voor 1 soort meel! Durf te combineren! De smaken zullen je verrassen!

De vulling:

 • 50 gr  rijst (ik heb gekozen voor notenrijst, alle rijstsoorten zijn mogelijk!)
 • 300 ml (plantaardige) melk
 • 1 tl vanillearoma of het merg van een vanille stokje
 • 1 ei (geklopt)*
 • 1 a 2 el honing, agave siroop, kokosbloesemsuiker

De topping:

 • 150 gr. bosvruchten
 • 1 tl chia zaadjes
 • scheutje sinaasappelsap

Aan de slag!

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 2. Doe de ingrediënten voor de bodem in een mengkom en kneed dit alles tot een stevige deegbal. Is het deeg te droog? Voeg dan een scheutje water toe. Is het deeg te nat? Voeg dan wat extra havervlokken toe. Proef het deeg, of dit op smaak is. 
 3. Vet de kleine taart vormpjes in met kokosolie of bakspray.
 4. Bekleed de vormpjes met het deeg. 
 5. Zet de taartjes 10 minuten in de oven.
 6. Ga vervolgens door met het maken van de vulling. Doe de (plantaardige) melk en vanille extract in een pan, breng het aan de kook en voeg dan de rijst en zoetmiddel en evt. de kaneel toe. Roer even los en breng weer aan de kook. Zet het vuur dan laag en laat het geheel inkoken tot de rijst gaar is. Het moet nu nog wel een vochtig papje zijn. Blijf tijdens het inkoken roeren om te voorkomen dat je rijst aanbrandt. Haal dan de pan van het vuur en roer het opgeklopte ei door het rijstmengsel.
 7. Proef of het fluwelen mengsel op smaak is en verdeel dit over de vormpjes en zet de taartjes zo’n 10 a 15 minuten in de oven op 180 graden
 8. Ga ondertussen verder met het maken van de bosvruchtencoulis. Verwarm de bosvruchten in een pannetje met een klein laagje water. De bosvruchten worden bij het verwarmen steeds zachter. Prak ze door met een vork; op die manier komt ook het sap uit de bosvruchten vrij.
 9. Wanneer het mengsel begint te koken haal je het pannetje van het vuur. Voeg dan de chia zaadjes toe. Roer het geheel goed door; je zult merken dat het mengsel al een beetje begint in te dikken. Zet het pannetje even aan de kant.
 10. Als de Pareltjes klaar zijn dan kun je ze uit de oven halen en even af laten koelen. 
 11. De taartjes kun je naar hartelust decoreren met de coulis als deze zijn afgekoeld. Maak er een feestje van!

Genieten maar! Je kunt de taartjes gerust 2 a 3 dagen bewaren in de koelkast in een afgesloten bakje. 

 

Zo kwamen mijn taartjes uit de oven. Even afkoelen en de coulis kan er op!

IMG_2396[1]

 

Ga je deze taartjes maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Wie weet verschijnt de foto op de Wall of Pie of is jouw foto het ‘Pareltje van de Week’!

Liefs, Marike

 

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 0 / 5. Reacties: 0

Geef als eerste je mening!

Related Posts