Oh My Pan Bread!

4
(1)

Zie je hem schitteren? En wauw, wat is de smaak goehoed! Wat voor velen voor jou heel ‘normaal’ zal zijn is voor mij een nieuw fenomeen: Brood! Lekker en voedzaam glutenvrij brood het blijft lastig, en dan heb ik het niet over de ‘bonkies’ uit de supermarkt. Nee, daar werd mijn buik niet blij van. Mijn droom: Echt brood, met een knapperige korst, niet te zwaar, een licht verende textuur en ik wil een kleine galm horen als ik er op klop. Na meerdere teleurstellingen in het verleden had ik het idee voor een lekker glutenvrij brood recept in de koelkast gezet. Toch begon het afgelopen week weer te kriebelen..

Ik nam een kijkje in de keuken van Kitchen Queen Natalie . Haar passie en liefde voor het maken van prachtige broden, baksels en taarten is fantastisch. Met het recept en de technieken voor het maken van een panbrood ging ik aan de slag. Zo toverde ik een mix van prachtige glutenvrije melen op tafel (lees: melen die ik toevallig in huis had). Deze vulde ik aan met wat rozijnen, zaden en noten, voor een zoetje en een bite. Bij de Action kocht ik een gietijzenren pan waar ik mijn broodje in zou bakken. Een pan? Ja je leest het goed! Geen moeilijk gedoe, gewoon een pan, geduld en wat ingrediënten. Meer heb je niet nodig!

Deze Robuuste Rakker kroop bijna letterlijk de pan uit! Met als resultaat een fantastisch brood! Zo nu en dan een échte boterham doet niet alleen fysiek goed maar ook mentaal. Het maakt mij gewoon gelukkig! Zo blij als een kinds huppelde ik door mijn huis. Zo bijzonder dat zoiets kleins je zo blij kan maken.

Na een eerste broodje volgde er al snel een tweede met gebakken appeltjes. Met mijn favoriete pindakaas van Zeemansboter aan mijn zijde kan ik letterlijk de hele wereld aan. Dit Gouden potje trof ik aan in de Healthbox van de maand juni. Ik zeg het niet snel maar deze pindakaas is zoals pindakaas hoort te zijn! Smeerbaar, puur en vol smaak.

Natuurlijk deel ik graag het recept met jou! Zodat ook jij kunt genieten van zo’n stevige Rakker! Ik mixte wat melen van Peak’s Free From. De kwaliteit is goed en de melen zijn ook betaalbaar. Dat is altijd fijn! Het druivenpitmeel geeft een mooie donkere kleur aan het brood en heeft veel goede eigenschappen. Je kunt uiteraard zelf een mooie mix samenstellen maar met deze ingrediënten en de gebruiksaanwijzing moet het lukken!

Wil jij ook weer eens genieten van een échte boterham waarna je de pindakaas uit je mondhoeken kunt vegen? Ga dan snel aan de slag!

Gluten-, lactosevrij én verantwoord genieten is een feest!

Wat heb je nodig?

Een gietijzeren pan die ook in de oven kan. Ik kocht een pan bij de Action.

Ingrediënten:

 • 450 ml lauwwarm water
 • 1 zakje droge gist
 • 1 el kokosbloesemsuiker
 • 2 el dadelstroop of appelstroop
 • 150 gr druivenpitmeel
 • 100 gr teffmeel
 • 100 gr boekweitmeel, havermeel of rijstmeel
 • 100 gr maismeel
 • 100 gr. (glutenvrije) havervlokken
 • snufje zout
 • 1 el kaneel of koek en speculaas kruiden. Ik gebruikte DEZE.
 • 1 ei
Voor de vulling:

Aan de slag!

 1. Week de rozijnen alvast voordat je begint met het maken van het deeg.
 2. Doe het water en het gist samen met de kokosbloesemsuiker in een mengkom en roer dit door elkaar zodat de gist oplost en begint te werken.  Voeg hier al roerende de melenmix, zout, specerijen, ei en stroop aan toe.
 3. Roer het deeg goed door elkaar, het klopt dat het deeg plakkerig aanvoelt.
 4. Voeg nu de noten, zaden en rozijnen toe. Roer alles nogmaals door elkaar. Bedek de kom met plasticfolie of een vochtige theedoek, laat het deeg een nachtje staan (8 a 12 uur).
 5. Bebloem je handen en het aanrecht en haal het deeg uit de kom. Kneed dit kort en leg de bal op een bakpapier. Dek het deeg af met een theedoek en laat het rusten.
 6. Verwarm de oven voor op 220 °C. Zet de pan een uurtje met deksel in de oven (zonder het deeg, zodat de pan goed heet kan worden).
 7. Haal de pan uit de oven en doe de deegbal in de pan bovenop het bakpapier. Masseer het broodje met het ei en strooi er nog wat noten en zadenmix overheen voor een extra bite!
 8. Bak het brood 30 minuten op 200 graden met deksel in de oven.
 9. Daarna haal je de deksel eraf en bak nogmaals 15 tot 20 minuten tot het mooi bruin is. Haal het brood uit de pan en laat het afkoelen op een rooster.
 10. Geniet ervan met volle teugen!

Ga je dit broodje maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Wie weet verschijnt de foto op de Wall of Pie of is jouw foto het ‘Pareltje van de Week’!

Liefs, Marike

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 4 / 5. Reacties: 1

Geef als eerste je mening!

7 comments
  1. Hi Marjolein, nee hoor je kunt het vervangen door een door jou gewenst soort meel, boekweit of weglaten. Mocht je het weglaten voeg dan wat minder vocht toe. Genieten maar!

 1. Deeg staat onder een dekentje… maar jeetje marike, ik vind het helemaal jammer dat ik m niet gelijk kan maken en tot morgen moet wachten… zo benieuwd naar de geur en smaak! Heb zelf een mix gemaakt van kastanjemeel, teffmeel, rijstemeel, havermeel en maismeel.. had niet alles in huis :-)
  bedankt weer voor het delen marike :-) fijne avond! Liefs

  1. Hi lieve Suus, ik zie de reactie nu pas! Wat heb je er een pracht broodje van gemaakt! Ik hoop dat je ervan hebt genoten!

 2. Wauw, wat een mooi brood!
  Kun je het kokosbloesemsuiker ook vervangen voor iets anders? En teffmeel? Ik heb al heel veel soorten in huis, behalve dat, mag een andere soort ook gewoon?

  1. Hi Linda,

   Wat leuk dat je het zegt! Ja dat kan, door rietsuiker of een ander zoetmiddel. Het zorgt ervoor dat de gist gaat werken. Teffmeel kun je vervangen hoor! Gebruik een meel naar wens :).
   Ik ben benieuwd!

   Liefs,
   Marike

 3. Het lijkt een heel mooi recept maar … het brood is heel vast van structuur en droog :( . Ik deed alles volgens het boekje. Mist er niet iets van zetmeel?
  Btw ik zag dat er twee keer ei wordt gebruikt in het recept maar zag bij de ingredienten maar ééntje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts