Peanutbutter & Jelly Pie

0
(0)

Waar ik ‘vroegah’ nog angstvallig mijn boterhammetjes pindakaas en jas gescheiden in mijn lunchbox mee naar school nam, kan ik tegenwoordig de combinatie van pindakaas en jam toch wel erg waarderen. In Amerika is het duo Peanutbutter & Jelly al ruim 60 jaar een steunpilaar in ‘ De schijf van 5’  van menig Amerikaan. Uit nood geboren tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarbij deze zoete en hartige combinatie op de broodjes van de Amerikanen te vinden was. Wat een uitvinding! Tegenwoordig kun je het zo gek niet bedenken of er is wel een Peanutbutter & Jelly variant van te vinden.

Een Foodblogswap met een Amerikaans tintje! Dat had ik van te voren niet kunnen denken! Al vele recepten heb ik gemaakt voor de website van Harmke (Miss Glutenvrij) maar ik heb er nog niet eerder 1 van haar gemaakt. Daar moest natuurlijk verandering in komen! Ik deed een poging om wat leuks uit te kiezen en vond uiteindelijk een smakelijk recept: Peanutbutter & Jelly Cupcakes!

Nu heb ik 1 kwaliteit, waar ik niet zo trots op ben. Ik kan niet werken volgens een recept, voor ik er erg in had huppelde ik in mijn element met een bakvorm op mijn hoofd door de keuken en schoof ik in een handomdraai een kleurrijke bolide de oven in. Geïnspireerd door het recept van Harmke met een voedzaam karakter! De gouden kikkererwten sieren dit baksel als voedzame basis, hoe tof is dat?

Gluten-, lactosevrij en verantwoord genieten is een feest!

Wat heb je nodig?

Springvorm advies: 16 cm

Ingrediënten:

Basisbeslag:

 • 400 gr. kikkererwten
 • 1 banaan
 • 4 eieren
 • 3 el honing, agave siroop, kokosbloesemsuiker
 • 1 tl vanille poeder of aroma
 • 40 gr. amandelmeel of kokosmeel
 • 50 gr. pure pindakaas of notenpasta
 • 1 el cacao
 • snufje zout
 • 1 tl bakingsoda + 1 el citroensap

Voor de jam:

 • 200 gr. aardbeien
 • 2 el chiazaad of 2 tl johannesbroodpitmeel

Voor de garnering:

 • 2 el pindaas
 • 1 el  (plantaardige) melk
 • 1 el jam

Aan de slag!

 1. Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius hetelucht. Bekleed de bodem van een springvorm ondertussen met een bakpapier en vet de randen in met wat kokosolie.
 2. Wil je zelf jam maken? Zet dan alvast de ontkroonde en gewassen aardbeien op een laag vuurtje en roer dit goedje regelmatig door. Wanneer er een zacht papje is ontstaan kun dit pureren en hier de chiazaadjes aan toevoegen. Proef of de smaak goed is en voeg zo nodig wat zoetmiddel of sinaasappelssap toe. Zet de jam in de koelkast voor een uur zodat deze op kan stijven. Ga ondertussen aan de slag met het maken van het beslag voor de taart!
 3. Laat de kikkererwten uitlekken en spoel deze even schoon in een vergiet.
 4. Doe deze gouden Pareltjes samen met de banaan en het zoetmiddel in een keukenmachine maal ze fijn tot een fluwelen goedje.
 5. Voeg hier de pindakaas aan toe en proef even of het mengsel op smaak is.
 6. Voeg de eieren 1 voor 1 toe en mix het geheel samen met het meel en het snufje zout tot een luchtig beslag. Roer hier voorzichtig de bakingsoda en het citroensap doorheen. Het klopt dat het mengsel begint te bruisen.
 7. Verdeel de helft van het beslag over de bodem van de springvorm.
 8. Drapeer hier sierlijk wat eetlepels aardbeienjam overheen voor een optimale peanutbutter-jelly sensatie!
 9. Roer de eetlepel cacao door het overige beslag en schenk dit over het aardbeien tapijtje heen.
 10. Schuif de bolide voor zo’n 40 minuten de oven in.
 11. Dit Pareltje is klaar wanneer deze goudbruin kleurt en een sateprikker er droog uitkomt.
 12. Verwarm voor de garnering de pindakaas en de (plantaardige) melk in een pannetje. wanneer er een egale massa ontstaat kun je deze pindatopping over het taartje heen schenken.
 13. Verspreid als laatste een Swirl van jam over jouw Pareltje en je kan genieten!

Ga je dit taartje maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Wie weet verschijnt de foto op de Wall of Pie of is jouw foto het ‘Pareltje van de Week’!

Liefs, Marike

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 0 / 5. Reacties: 0

Geef als eerste je mening!

2 comments
 1. I think this is one of the most important information for me. And i’m glad reading your article. But want to remark on few general things, The website style is ideal, the articles is really great : D. Good job, cheers

 2. Hallo Marike, voor hoeveel personen is dit taartje? Ik zie dat nergens staan, of ik ben kippig, kan ook. 😉 Hij is wel heel droog bij mij en ik had ‘m wat zoeter mogen maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts