Sticky Chocolate & Caramel Pie

0
(0)

Het meest vervelende aan een glutenintolerantie is toch wel het gevoel van ‘anders’ zijn. Een ander broodje, een andere traktatie, niet spontaan mee kunnen doen. Dat kan anders! Vandaag gaan wij op zoek naar de verbinding! Dit Juweeltje laat maar weer eens zien dat een taart van pure ingrediënten niet alleen een smaaksensatie kan zijn voor de Helden en Heldinnen die geen gluten kunnen eten maar ook voor de Kanjers die dat wel kunnen. Een taartje dat zorgt voor verbinding, een gemeenschappelijk gevoel, samen. Niet anders of gek, nee allemaal genieten met een glimlach op het gezicht van de pure en rijke smaken. Ik gun het jullie ook! Ilonca deelt vandaag haar favoriete recept met ons..

De woorden: enthousiast, betrokken, sportief en creatief zijn  Ilonca op het lijf geschreven. Deze dame heeft jaren getobd met haar gezondheid. Van vermoeidheidsklachten, darmklachten tot hormonale klachten, dan nog niet te spreken over die vreselijke buikpijn. Tot het moment dat zij erachter kwam dat glutenmonsters de boosdoeners zijn en dat PCOS haar fysiek dwarsboomde.  “Treat your body like a temple”, horen we haar regelmatig zeggen. Dat doet ze nu en hoe! Deze Powervrouw staat weer bruisend in het leven en geniet van de weg die zij is ingeslagen. Een échte inspiratiebron! HIER kun je lezen wie zij is.
Wanneer Ilonca in de keuken aan de slag gaat ontstaat er altijd iets moois. Moet je eens kijken naar deze prachtige taart! Een stevige brownie bodem gevolgd door een fluwelen tussenlaag van kokosyoghurt met een zoetje en een zuurtje. Afgetopt met een onwaarschijnlijk lekkere karamel pasta met een bijzonder accent! Ongelofelijk wat een Heldinnenbaksel, een plaatje!
 .
Wat heb je nodig?
Springvormadvies:  #20 cm
Ingrediënten:
Chocolade bodem
 • 50 gr havermeel of Orangefit protein chocolade
 • 50 gr kokosmeel
 • 1 flinke el cacaopoeder
 • 2 tl bakpoeder
 • 1 tl vanillepoeder
 • 1 tl Ceylon kaneel
 • 1/2 tl zeezout
 • 4 eieren
 • 3 el honing of andere vloeibare zoetstof
 • 3 el kokosolie, gesmolten
 • 2 el amandelpasta
 • 250 ml amandelmelk
Luchtige vanille tussenlaag
 • 750 gram kokosyoghurt
 • 2 eetlepels honing
 • 1 theelepel vanille extract of 1/2 theelepel vanillepoeder
 • Sap van 1 citroen
 • 9 blaadjes gelatine
Karamel topping
 • 12 geweekte dadels (1 cup) + bewaar evt. het weekwater
 • 2 eetlepels honing
 • 2 eetlepels amandelpasta
 • 1 eetlepel kokosolie
 • 1/2 theelepel Keltisch zeezout
 • 1/2 theelepel vanille
Versiering
 • 1 handje pecannoten
 • 1 handje boekweitkorrels

Aan de slag!

Voor de bodem:

 • Ontpit de dadels, leg ze in een kom en giet hier heet water overheen. Zet opzij, we gaan nu eerst aan de slag met de bodem.
 • Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed een taartvorm met een velletje bakpapier en vet de rand in. Voor de bodem meng je alle ingrediënten met elkaar. Het moet een soepel beslag worden. Is hij te droog? Voeg dan wat extra amandelmelk toe.
 • Stort dit in de taartvorm en bak de bodem in ca. 45-55 minuten gaar. Check of hij gaar is, zo niet plaats dan nog even langer in de oven. Laat de bodem vervolgens afkoelen.

Voor de tussenlaag

 • Laat de gelatine 5 minuten in koud water weken. Ondertussen meng je alle overige ingrediënten voor de vulling met elkaar.
 • Knijp de gelatine uit en verwarm met een aantal eetlepels water in een pannetje. Roer goed tot de gelatine is opgelost. Meng dit goed door het yoghurtmengsel en stort dit op de chocoladebodem. Plaats in de koelkast en laat goed opstijven.

Voor de karamellaag

 • Voor de karamellaag giet je de dadels af. Bewaar het weekvocht, dit kan nog van pas komen. Blend alle ingrediënten in een keukenmachine tot een gladde saus. Voeg eventueel wat weekwater van de dadels toe, voor zodat de saus meer smoothy wordt. Spreid de karamel gelijkmatig over de taart.

Voor de versiering

 • Hak de pecannoten en meng deze met de boekweitkorrels. Versier hier de buitenrand van de taart mee. Ook lekker: serveer de taart met een zelfgemaakt chocoladesausje, wat gesmolten chocolade of kokosslagroom.

Geniet ervan!

Ilonca heeft ook een inspirerende website en je kan haar ook volgen op Instagram!

 

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 0 / 5. Reacties: 0

Geef als eerste je mening!

6 comments
 1. Deze taart vandaag gemaakt voor het kerstavond diner bij de familie. Mijn man die geen suiker kan verdragen en ik die niet tegen koe melk kan. Daarom bied ik bij zulke gelegenheden meestal aan het toetje te maken. En wat viel deze mooie lekkere taart in de smaak! Heerlijk als toetje na het gourmetten!

 2. Hoe moet ik het aanpakken als ik geen gelatine, maar bijvoorbeeld agar agar wil gebruiken (om hem vegan te maken)?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts