Stoere Stoofpeer Pie

0
(0)

Het is weer dinsdag tijd voor een heerlijk recept in de vorm van een ontbijt taartje! Wat als een ‘grap’ op de dinsdag begon is uitgegroeid tot een waar begrip: ‘Oh My Breakkie Pieday!’ Eerder heb je al heel wat Ontbijt Taartjes voorbij zien komen. HIER kun je ze nogmaals bekijken! Deze Stoere Stoofpeertjes Pie trekt vandaag de stoute schoenen aan om in de schijnwerpers te staan.

‘Iets waar ik als kind altijd erg trots op was, is de grote moestuin van mijn oma. In het voorjaar mocht ik met mijn broers haar helpen zaaien, plantjes water geven en speelden wij verstoppertje tussen de gewassen als oma even niet oplette. Wanneer je in een tuin écht goed verstoppertje kunt spelen dan is de tuin groot. Ach in het mooie groene Westland heeft men immers ruimte genoeg, daar kan elke dichtbevolkte centimeter aan de kust niet tegenop.

In de zomermaanden mochten we mijn oma altijd helpen met het plukken van de bonen. Sperziebonen, peultjes, tuinbonen, snijbonen, prinsessenbonen (mijn favoriet!) en pronkbonen, oma had het allemaal. Niet alleen bonen maar ook de mooiste, grootste en meest geliefde druiven kwamen uit oma’s tuin. Nou, niet uit de tuin maar uit de grote glazen kas. Achter de ramen van dit immens grote glazen paleis, pronkte blauwe en witte parels. Het was er altijd lekker warm en ik besloot op 9-jarige leeftijd dat ik hier later wilde wonen. De rust, de warmte, het uitzicht, de geur van de bloesem en de trossen druiven die werkelijk als juweeltjes van moeder natuur wachtten totdat zij geplukt zouden worden.

Niet alleen in de zomermaanden maar ook in de wintermaanden was het altijd feest bij oma. Wanneer ik het huis binnenliep, kwam de geur van heerlijke specerijen mij tegemoet. Een warme geur van stoofpeertjes uit eigen tuin. Oma was een kei in het bereiden van deze roodgekleurde kanjers. Stoofpeertjes at ik dan ook enkel bij oma, niets of niemand kon haar gerecht overtreffen. Waardoor dat kwam? In de keuken rook je niet alleen de specerijen, je rook ook de liefde. De liefde waarmee oma de stoofpeertjes bereidde, dat was haar geheim.

Nu de stoofpeertjes weer volop verkrijgbaar zijn heb ik geprobeerd om de nostalgie van oma’s stoofpeertjes te delen. Ik heb oma’s specialiteit gecombineerd met die van mij en zo ontstond deze heerlijke Stoer Stoofpeertjes Pie!

 

Wat heb je nodig?

Springvormadvies: 10 a 12 cm

Ingrediënten:

 • 20 gr. chufameel of amandelmeel
 • 20 gr. havermeel
 • 1 ei
 • 150 gr. perenmoes of appelmoes
 • 1 tl honing of agave siroop
 • 1 a 2  tl speculaaskruiden (ik gebruikte DEZE)
 • 0,5 tl bakingsoda + scheutje citroensap*
 • 1 gekookte stoofpeer (*Oma’s recept staat onder dit recept!)

Heb je dit niet in huis? 1 tl bakpoeder is ook prima.

 

Aan de slag!

 1. Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius hetelucht.
 2. Vet ondertussen een springvormpje in om te voorkomen dat jouw Stoere Stoofpeer Pie zonder schroom in de het springvormpje blijft zitten.
 3. Doe het meel, bakingsoda en de specerijen in een kommetje. Roer hier vervolgens het ei, het citroensap, de moes en het zoetmiddel elegant doorheen. Hoe meer liefde je erin stopt, des te lekkerder het taartje zal smaken!
 4. Proef even of het beslag op smaak is. Tevreden? Schenk jouw fluwelen goedje in het bakvormpje.
 5. Snijd een stukje van de onderkant van het peertje af en maak een kleine inkeping zodat heet klophuis wordt weggenomen.
 6. Zet het peertje fier in het midden van het speculaasbadje en schuif de trotse Bolide voor zo’n 30 minuten de oven in voor een bruiningskuurtje.
 7. Het taartje is klaar wanneer deze goudbruin kleurt. 
 8. Het leukste moment is aangebroken om het taartje door te snijden. Tijd om te genieten!

 

Recept stoofpeertjes
Oma maakte de stoofpeertjes altijd klaar op haar eigen manier. Wijn deed ze daar nooit in. “Daar gaan jullie van op je kop staan”, zei ze. Zo gebruikte zij altijd de Gieser Wildeman peertjes, dit peertje heeft van zichzelf een zoetere smaak. De suiker is vervangen door biologische diksap. Dit is ingedikt vruchtensap.

Een andere optie is om de suiker te vervangen door honing of ahornsiroop. Dit laatste is een natuurlijke suikervervanger, iets minder zoet met een lichte karamelsmaak. Ik gebruikte voor dit recept dadels en gedroogde pruimen. Kook ze mee met de peertjes. De dadels en pruimen geven zo hun eigen natuurlijke “zoetje” af aan het vocht.

 • Ongeveer 1 kilo Geiser Wildeman
 • 4 kruidnagels
 • 1 kaneelstokje
 • 2 dadels
 • 2 gedroogde pruimen
 • stukje citroenschil
 • 1 dl biologische diksap (appel zwarte bes)
 • Optioneel: stukje gember van 1 cm

Hoe maak je het klaar?
1. Schil de peren en verwijder klokhuis
2.Doe het fruit in een pan met dikke bodem en zorg dat peren net onder water staan
Snijd dadels in kleine stukjes. Voeg kruidnagels, kaneel, dadels, citroenschil en diksap toe. Optioneel ook het stukje gember.
3. Laat ongeveer 2 uur zachtjes stoven tot de peertjes zacht zijn.
4. Verwijder de kruidnagels, kaneel, citroenschil en gember. Serveer nog warm of laat afkoelen.

Tip: Je kunt de stoofpeertjes ook invriezen. Heel handig wanneer je weinig tijd hebt maar toch graag stoofpeertjes zou willen eten.

Ga je dit taartje of de peertjes  maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Wie weet verschijnt de foto op de Wall of Pie of is jouw foto het ‘Pareltje van de Week’!

Liefs, Marike

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 0 / 5. Reacties: 0

Geef als eerste je mening!

1 comment
 1. I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and was curious what all is needed to get set up? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I’m not very web smart so I’m not 100 sure. Any suggestions or advice would be greatly appreciated. Many thanks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts