Kay’s Kruidnoten Koningin

0
(0)

Nu november bij z’n intrede maakt en de intocht van Sinterklaas steeds dichterbij komt begint mijn kinderhart toch wel harder te kloppen. Dat betekent dat de Sint lekkernijen legaal gemaakt mogen worden zonder dat mensen je raar aankijken. Een reden om te toveren met kruidnoten! Dat is wel aan Kay en aan mij besteed. Na de smaakvolle Kruidnoten Koning zette Kay een prachtige Kruidnoten Koningin op tafel! Gevuld met enkele pure ingrediënten, specerijen en uiteraard de oh zo geliefde kruidnoten!

Kay, een jonge sprankelende dame die ondanks haar voedselintoleranties altijd blijft denken in kleuren en mogelijkheden en volop geniet van het leven. Ze heeft een lange weg afgelegd met diepe dalen. Door haar tomeloze doorzettingsvermogen is het haar gelukt om erachter te komen waar haar fysieke klachten vandaan kwamen. Een échte inspiratiebron! Wie Kay is lees je hier. Deze inspirerende dame heeft haar eigen Instagram, een feestje om te bezoeken voor iedereen met (of zonder) coeliakie, die van sport en van heerlijke en gezonde recepten houdt! 

‘Koude herfstdagen vul ik het liefst met warme geuren… Letterlijk, uit de oven. Daarnaast krijg ik van kaneel en speculaaskruiden altijd een heerlijk warm gevoel. Vroeger vulde ik mijn buik dan ook dolgraag dagelijks met ontbijtkoek en in september was ik de eerste die kilozakken kruidnoten insloeg. Helaas lukt dat niet meer door mijn gluten- en lactose-intolerantie.

Wanneer het seizoen verandert, de dagen korter worden en de decemberlekkernijen weer in de winkel verschijnen, begint dan ook mijn confrontatie met de rekken die gevuld zijn met snacks die ik allemaal moet laten staan. Echter, over de jaren heen heb ik geleerd deze frustratie om te zetten in een enthousiaste kriebel om zelf op zoek te gaan naar een alternatief! Zo vond ik glutenvrije kruidnoten in de rekken en bedacht ik zelf een recept voor ontbijtkoek… maar het bleef kriebelen naar meer!

Het resultaat van deze zoektocht is dan ook een combinatie van mijn twee favoriete verslavingen: kruidnoten en ontbijtkoek! Kan het nog gekker denk je misschien? Jazeker, want om de suiker van de kruidnoten te compenseren (tussen mijn oren vooral) verwerkte ik een flinke portie groenten in dit recept. Met een basis van zoete aardappel, is deze kruidnotenkoek lekker smeuïg. Persoonlijk ben ik dol op groenten in mijn baksels, zolang alles maar eenvoudig en snel gemaakt is. Deze  kruidnotenkoek is voor mij dan ook een ware winnaar!’

 Recept

Benodigdheden voor circa 6 muffins of een kleine koek:

 • 200 g zoete aardappel (ongekookt)
 • 2 eieren
 • 1el kaneel
 • 1 tl gember
 • 1 tl kardemom
 • 2 el speculaas- en koekkruiden
 • 3el appelstroop
 • 80 g amandelmeel
 • 120 g (glutenvrije) havermout/havermeel
 • scheutje amandelmelk
 • snuf  zeezout
 • kokosolie om in te vetten
 • 1 el bakpoeder
 • 20 glutenvrije kruidnoten

 Aan de slag!

1. Schil en snijd de zoete aardappel in kleine stukken en kook deze Rakkers vervolgens beetgaar in kokend water.

2. Terwijl de aardappel op het vuur staat meng je alle droge ingrediënten goed door elkaar.

3. Klop in een aparte kom de eieren los.

4. Zodra de aardappel gekookt is, giet je deze af en prak je het fijn. Voeg de geprakte aardappelen toe aan de eieren en meng samen met de appelstroop.

5. Meng beide mengsels goed door elkaar en voeg kleine beetjes amandelmelk toe totdat je een  smeuïge deegsubstantie hebt.

6. Hak nu de kruidnoten (circa 10 stuks) in grove stukken en roer deze door het mengsel

7. Verdeel het deeg gelijkmatig over het bakblik of de muffinvormpjes en duw de overige kruidnoten zachtjes in de toplaag. Verdeel eventueel een beetje eiwit over de kruidnoten voor de glans.

8. Plaats de koek in een voorverwarmde oven voor 35 minuten op 180 graden (dit is een indicatie: test voor de zekerheid met een satéprikker de gaarheid van de koek).

9. Wanneer je de koek uit de oven haalt is het een kunst om te proberen de geur te weerstaan en een poging doen de creatie te laten afkoelen voordat je de smeuïge cake kunt proeven!

Eetsmakelijk!

Oh, en mocht je nu nog meer van haar bak- en fotografiekunsten willen zien, volg mij dan op  Instagram!

 

 

 

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 0 / 5. Reacties: 0

Geef als eerste je mening!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts