Sint Spektakel

Sint spektakel
5
(1)

Een glutenvrije cheesecake met vers gebakken kruidnoten! Woehoe, hier kan ik zo blij van worden! Met dit recept steel jij de show! Ben je benieuwd naar het verhaal en het recept? Lees dan snel met mij mee!

Lieve Sint, zou u een keertje wat lekkers in mijn schoen kunnen doen? Verder heb ik alles al”, schreef de kleine Siep met kleurrijke kraaienpoten op zijn verlanglijstje. Opvallend was wel dat het verzoek nummer één op zijn lijstje was waar deze verder nog diverse andere kinderwensjes bevatte. De kleine spruit van wel acht vingers oud, zong al weken lang alle klassieke sinterklaasliedjes in de huiskamer.

Daar waar de kaplaars van zijn grotere broer Joris, met schoenmaat 48, een prominente plek had veroverd voor de houtkachel in de woonkamer, gevuld met toffeetjes voor de Zwarte Pieten, warme oorwarmers voor de Sint en een winterpeen met een kopje Chinese tomatensoep voor zijn parelwitte paard Amerigo.

Met zo’n voorbereiding moest zijn ultieme ‘lekker-wens’ toch wel positief beantwoord worden door de mijterman uit Spanje?

De kleine glutenvrije spruit geniet zo intens van het decemberfeest. Alleen voelde hij zich, nu hij met zijn jonge lijfje al ouder voelde worden, eenzaam en alleen… Hij baalt ervan dat hij altijd anders is dan zijn klasgenoten. Maar het woord ‘glutenintolerantie’ is voor Siep met hoofdletters geschreven, dus zijn vele kinderfeestjes niet echt feestelijk te noemen. De kruidnoten uit de winkel verdwenen als Saharazand tussen zijn vingers of dienden prima als sjoelschijven. Wat kon Siep er anders mee doen nadat hij ze in zijn kleine handjes kreeg gedrukt van weer een passerende Zwarte Piet op het werk van pa of ma?

Bij toeval kwam zijn al verfrommelde verlanglijstje bij mij terecht. Als ervaringsdeskundige en taartentovenares kon ik hem helpen. Ik koos voor dé decembertransformatie van de maand december en ben in de huid van Sinterklaas gekropen.

In mijn keuken toverde ik met mijn grote bakliefde een waar Sint Spektakel op tafel voor de vrolijke Siep, zodat hij op pakjesavond ook zou kunnen genieten van deze lekkernij met smaak.

Ik koos een speculaasbodem gemaakt van mijn favoriete kruidnotendeeg waarin enkele amandelen zorgen voor een knapperige bite. Alles bedekt onder een fluweelzacht wolkendek met een vleugje vanille en afgetopt met een parade van zelfgemaakte kruidnoten die de december-polonaise lopen onder toeziend oog van een pure chocolade swirl!

Terwijl het die vrijdagochtend 5 december buiten nog donker was, kon Siep het niet laten om in de vroege ochtend met een bonzend hart om 6.00 uur al naar beneden te komen om bij de houtkachel de inhoud van zijn laars te bewonderen. ,,Yes, het is gelukt”, dacht Siep. Al het lekkers voor de Zwarte Pieten, die lieve Sint en Amerigo was verdwenen. Maar het enige dat er naast de vieze laars van grote broer Joris stond, was een waanzinnig grote doos met een mooie tekst voor het mannetje gevuld met… een heus glutenvrij Sint Spektakel! Met een sprongetje van geluk en de grootste stralende ogen die ik als taatentovenares ooit had gezien opende hij de doos.

In zijn latere bedankbriefje aan de Sint schreef hij dan ook ongegeneerd waar wel de dankbaarheid vanaf spatte: ,,Gelukkig hebben we de kruimels nog!”

Ga jij dit Sint Spektakel nu ook voor een kanjer met een glutenintolerantie maken? Natuurlijk, stroop de mouwen dus alvast maar op! Speciaal voor jou heb ik meteen het recept uitgewerkt, zodat jij ook kunt genieten van het heerlijke Sinterklaas Spektakel.

Recept

Hoeveel tijd kost het je?

Voorbereiding : 40 minuten

Wachttijd        : 3 uur            

Haal uit de kast!

Springvormadvies: Ik heb hiervoor de 18 cm gebruikt.

Alles in huis?

Voor het speculaasdeeg:

 • 100 gr amandelmeel
 • 100 gr rijst- of (glutenvrij) havermeel
 • 60 gr kokosbloesemsuiker
 • 2 el speculaaskruiden Green Gypsy Spices
 • 5 el kokosolie of roomboter
 • 3 el amandelmelk
 • snufje zout

Voor de vulling:

 • 800 gr kokosyoghurt of andere (plantaardige) yoghurt of kwark
 • 8 blaadjes gelatine of 4 gr agar agar 
 • 3 a 5 el honing- of agavesiroop
 • 1 tl vanillearoma of 0,5 tl vanillepoeder
 • Optioneel 1 tl xanthaangom of een zakje klop-klop  (voor een luchtig karakter)

Garnering:

 • 50 gr pure chocolade1 tl kokosolie

Aan de slag!

 1. Verwarm de oven op 170 graden. Bekleed de bodem van de springvorm en een bakplaat met bakpapier. Vet vervolgens de randen van de springvorm in zodat de bodem niet blijft plakken.
 2. Als tweede gaan we aan de slag met het maken van het speculaasdeeg. Meng  hiervoor alle droge ingrediënten in een kom.
 3. Voeg vervolgens de kokosolie en de amandelmelk hieraan toe. Als het goed is kun je nu een mooie bal van het deeg vormen. Is het mengsel nog te droog en korrelig? Voeg dan een klein beetje amandelmelk toe. Is het te nat? Voeg dan wat extra amandelmeel toe.
 4. Druk de helft van het deeg plat op de bodem van de springvorm zodat er een egaal tapijtje ontstaat.
 5. Maak kleine balletjes van de rest van het deeg en leg deze stuk voor stuk, met ongeveer een vinger ruimte ertussen, op de bakplaat. Zet de bakvorm en de kruidnoten zo’n 10 à 15 minuten in de voorverwarmde oven.
 6. Laat de bodem afkoelen en ga ondertussen verder met het maken van de vulling.
 7. Doe het yoghurtmengsel samen met de vanille en het zoetmiddel in een mengkom en mix het mengsel door elkaar. Proef even of jouw fluwelen goedje op smaak is.
 8. Gebruik je gelatine? Week de gelatine in een kommetje met koud water. Knijp de gelatine uit wanneer deze week geworden is. Verwarm de gelatine in enkele eetlepels water en roer dit goed door elkaar. Voeg nu beetje bij beetje het yoghurtmengsel toe aan de verwarmde gelatine. Blijf ondertussen goed roeren om klontjes te voorkomen. Ga door naar stap 10.
 9. Gebruik je agar agar? Roer de agar agar door elkaar met enkele eetlepels water en kook dit zo’n 2 minuten in een pannetje. Schenk hier de  yoghurt bij en roer het mengsel goed door elkaar. Verwarm het mengsel nog even zodat de agar agar goed kan binden. Haal het pannetje van het vuur.
 10. Mix het geheel goed zodat het bindmiddel niet gaat klonteren. Mix het mengsel 5 minuten op hoge snelheid. Je zal merken dat het mengsel heel luchtig wordt. Giet vervolgens het mengsel in de taartvorm, wanneer de bodem goed is afgekoeld.
 11. Maak de bovenlaag glad met de onderkant van een lepel en zet de taartvorm een paar uur in de koelkast. Wil je een optimaal resultaat? Laat de taart dan een nachtje rusten in de koelkast, de smaken zullen dan het beste tot hun recht komen.
 12. Top de taart af met de kruidnoten en smelt ondertussen de chocolade samen met de kokosolie in een pannetje. Blijf ondertussen goed roeren. Wanneer het mengsel vloeibaar is kun je de chocoladesaus over de taart heen drizzelen voor een fantastisch eindresultaat! Geniet ervan!

Ga je dit taartje maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Wie weet verschijnt de foto op de Wall of Pie of is jouw foto het ‘Pareltje van de Week’!

 

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 5 / 5. Reacties: 1

Geef als eerste je mening!

10 comments
 1. Deze ziet er fantastisch uit! Ik wil hem proberen te maken. Heel eerlijk, ik heb simpelweg nog nooit een cheesecake gemaakt, danwel gewerkt met gelatine. Is gelatine gemakkelijker dan agar? Wat betreft de meelsoorten. Kan ik deze vervangen door meer gangbare soorten meel? Hij hoeft namelijk niet per se glutenvrij te zijn maar wel lactosevrij. Of doet dit de smaakt te kort?
  Alvast ontzettend bedankt!

  1. Hi Rose,

   Wat leuk om te lezen dat je deze zou willen maken! Super stoer om voor de eerste keer aan de slag te gaan. Dit gaat je lukken.
   Gelatine is makkelijker om mee te werken dan agar agar. Gelatine is een dierlijk product vandaar dat mijn alternatief in de vorm van agar agar erbij staat vermeld.
   Je kunt de meelsoorten vervangen door andere meelsoorten naar wens. Volgens mij moet het dan helemaal gaan lukken! Kies de lactosevrije kwark/ dikke yoghurt die jij kan waarderen zodat de smaak op jouw wensen is afgestemd.

   Succes!

   Liefs,
   Marike

 2. Hoi
  Ik heb deze gemaakt maar de vulling heeft een gek bijsmaakje. Ik gebruik voor het eerst agar agar en ik heb het idee dat het daardoor komt. Kan dat?

  1. Hi Sietske,

   Wat jammer dat de smaak niet lekker was. Het kan goed komen door agar agar, wanneer dit niet voldoende is opgelost kan het een bijsmaak geven, verschilt ook per agar agar.

   Ik raad je aan om het te koken met een laagje water zodat het goed op kan lossen en de smaak minder heftig is.

   Liefs,
   Marike

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts