11 x Glutenvrije Sinterklaas Recepten

glutenvrije sinterklaas recepten
3
(2)

De maand december daar kan ik zo van genieten. Juist nu de dagen kouder worden vind ik het heerlijk om mijzelf terug te trekken in de keuken. De Sinterklaasrecepten zijn dan ook niet aan te slepen. Speciaal voor jou om de keuzestress nog wat op te hogen heb ik mijn favoriete Sint recepten nog eens op een rijtje gezet. Heerlijke recepten voor het ultieme Sinterklaasgevoel. Gluten- en lactosevrij zonder geraffineerde suikers. Een traktatie voor elk moment met een voedend karakter! Deze Sinterklaas recepten zijn aan te raden voor iedereen! Kijk en lees je mee?

Sint Spektakel

In mijn keuken toverde ik laatst met mijn grote bakliefde een waar Sint Spektakel op tafel voor de vrolijke Siep, zodat hij op pakjesavond ook zou kunnen genieten van deze lekkernij met smaak.

Ik koos een speculaasbodem gemaakt van mijn favoriete kruidnotendeeg waarin enkele amandelen zorgen voor een knapperige bite. Alles bedekt onder een fluweelzacht wolkendek met een vleugje vanille en afgetopt met een parade van zelfgemaakte kruidnoten die de december-polonaise lopen onder toeziend oog van een pure chocolade swirl!

Kay’s Kruidnoten Koningin

Dat Kay kan toveren dat hebben we wel gezien. Toch is deze oogverblindende Kruidnoten Koningin weer een kroon op haar werk! 

KAY: “Wanneer het seizoen verandert, de dagen korter worden en de decemberlekkernijen weer in de winkel verschijnen, begint dan ook mijn confrontatie met de rekken die gevuld zijn met snacks die ik allemaal moet laten staan. Echter, over de jaren heen heb ik geleerd deze frustratie om te zetten in een enthousiaste kriebel om zelf op zoek te gaan naar een alternatief! Zo vond ik glutenvrije kruidnoten in de rekken en bedacht ik zelf een recept voor ontbijtkoek… maar het bleef kriebelen naar meer!

Het resultaat van deze zoektocht is dan ook een combinatie van mijn twee favoriete verslavingen: kruidnoten en ontbijtkoek! Kan het nog gekker denk je misschien? Jazeker, want om de suiker van de kruidnoten te compenseren (tussen mijn oren vooral) verwerkte ik een flinke portie groenten in dit recept. Met een basis van zoete aardappel, is deze kruidnotenkoek lekker smeuïg. Persoonlijk ben ik dol op groenten in mijn baksels, zolang alles maar eenvoudig en snel gemaakt is. Deze  kruidnotenkoek is voor mij dan ook een ware winnaar!”

Gevulde Speculaas Cakerol

Speculaas Cakerol gevuld met amandelspijs

Maxima’s Gevulde Speculaas

Of de koningin ook van Sinterklaaslekkernijen houdt? Lees het verhaal en je komt er vast achter!

Voor dit recept heb ik mij laten inspireren door Koningin Maxima. Haar uitstraling, eigenheid, kracht en doorzettingsvermogen sieren haar. Met veel zelfvertrouwen draagt zij haar creativiteit uit dat terug te zien is in haar woorden, daden en kledingstijl. Met een creatieve twist weet zij van iets simpels een Pareltje te maken. Ik hou daarvan! Zo toverde ik een heerlijke verantwoorde gevulde speculaas om in een artistieke creatie, waar ook nog eens voedingsstoffen in zitten. Een speculaasdeeg gemaakt van havermeel, speculaaskruiden, kokosolie en dadels, gevolgd door een heerlijke zelfgemaakte amandelspijs, bedekt door een deken van het smakelijke speculaasdeeg. Als topping heb ik ervoor gekozen om simpele appeltjes om te toveren tot appelroosjes met wat noten. Het is dat Prinsjesdag al geweest is anders had dit ook niet misstaan als hoed!

Oud-Hollandse Pepernoten Prins

Na het succes van de Kruidnootjes Koning kon ik het niet laten om ook een heuse Oud-Hollandse Pepernoten Prins op tafel te toveren. Uiteraard mochten mijn pareltjes op school proeven van deze heerlijke traktatie en is de  cake  unaniem goed gekeurd!

Een heerlijk recept voor het ultieme Sinterklaasgevoel. Gluten- en lactosevrij zonder geraffineerde suikers. Een traktatie voor elk moment met een voedend karakter!

 

IMG_72781

Gezondere Speculaasbrokken

Kruidnootjes Koning

“Zou de koning ook kruidnoten eten?” vroeg een leerling spontaan. Voordat ik antwoord kon geven vulde een leerling het al in: “Gast, die dingen kan hij toch nooit netjes eten, daar gaat hij van kruimelen, het kraakt en elke fotograaf legt dit vast met een camera. Straks staat hij ineens op Snap chat offe youtube! Ik denk dat hij iets eet wat hij netjes kan opeten zonder te knoeien”. Deze vrolijke flierefluiter had net geleerd bij geschiedenis dat een koning zich aan bepaalde codes en wetten moest houden.

Dat is ook zielig! Dan kan hij nooit genieten van de Sinterklaas snoepjes”, reageerde een meisje met twee prachtige vlechten verbaasd. De leerlingen hadden echt met de koning te doen, en zouden zo te zien niet graag in zijn schoenen willen staan.

Ineens kreeg ik een spontane ingeving! “Misschien moeten we dan maar een leuk baksel met elkaar bedenken die ook geschikt is voor de koning! Maxima heeft al een eigen Gevulde Speculaas, wat zullen we eens bedenken voor de koning zonder dat hij kruimelt en kraakt”.

IMG_69921

Herfstige Pepernoten & Peer Pie

De Sint is weer in het land en dat betekent dat kruidnoten, speculaas, taai taai en pepernoten je weer legaal om de oren zullen vliegen. Ik kan daar wel aan wennen! Ilonca kon het niet laten en maakte een prachtige taart met kruidnoten (in de volksmond ook wel gewoon pepernoten genoemd). Deze robuuste ronde rakkers gaven hun ja-woord aan een herfstachtige cheesecake waarin de herfst peertjes de hoofdrol spelen. Zoals Ilonca het mooi verwoorde: “Het is weer tijd voor de 3 P’s: Pepernoten, Peer & Pie!

Ilonca heeft ook een inspirerende website en je kan haar ook volgen op Instagram!

pepernoten-peren-pie-4

Speculaas Cheesecake 2.0

Na alle overweldigende reacties op Instagram na het posten van deze taart heb ik speciaal voor jullie het recept uitgewerkt en zo zie je maar met slecht een aantal ingrediënten kun je een pareltje op tafel toveren!

Deze gluten- en evt. lactosevrije cheesecake is dan ook een heuse binnenkomer! Een bodem gemaakt van speculaas met een knapperige bite gevolgd door een luchtige vanille vulling, afgetopt met bosvruchten een  smakelijk speculaaskruim.

De meest leuke oplossing om van de kruidnootjes af te komen en af te kicken van het Sinterklaasgevoel! 

image1 (3)

Bronzen Brownies

Afgelopen dinsdag was ik aanwezig bij de boeklancering van het nieuwe winterboek van The Green Happiness. Een gezellig feestje met inspirerende gastsprekers. Mijn mond viel open van verbazing bij het zien van het boek. Het is een prachtig boek, waarbij zoveel zorg is besteed aan elke pagina en ieder detail. Dan nog niet gesproken over de dikte van het boek. Naast de vele recepten is er ook nog eens veel informatie te vinden waar je direct mee uit de voeten kunt. Ik kon het niet laten om bij thuiskomst meteen aan de slag te gaan met het kruidnootjes recept. Deze verwerkte ik in de brownies voor de kids. Genoten? Dat hebben ze zeker!

Ben jij benieuwd naar het recept? Ga er dan snel mee aan de slag!

Wat zijn ze toch eenvoudig om te maken, gezond en ook nog eens gluten-, lactose-, nootvrij en vegan.

img_3747

Speculaas Cheesecake

Deze gluten- en pindavrije cheesecake is dan ook een heuse binnenkomer! Een bodem gemaakt van speculaas met een knapperige bite gevolgd door een luchtige vanille en aardbeien vulling. Uiteraard aftopt met verse, knapperige kruidnootjes, zoals kruidnootjes horen te smaken! Ik ben zo benieuwd wat de leerlingen ervan zullen vinden! Mijn proefexemplaar is in elk geval geslaagd, ik ben verkocht!

Ga jij deze kanjer maken? Ja? Stroop de mouwen alvast maar op!

Speciaal voor jou heb ik meteen het recept uitgewerkt, zodat jij ook kunt genieten van een heerlijke Sinterklaas Cheesecake!

IMG_7476[1]

 

Genoeg inspiratie! Nu ben ik heel benieuwd wat jij gaat maken! Deel jouw inspiratie en creaties met de #ohmypie en vergeet mij niet te taggen.

Liefs, Marike

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 3 / 5. Reacties: 2

Geef als eerste je mening!

2 comments
  1. Ik kan niet klikken op het recept kay’s kruidnoten koningin. Maar ik zou heel graag dit recept willen zien om hem te kunnen maken binnenkort!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts