Winter Wonder Pie

0
(0)

Ken je die adventskalenders waar je vanaf 1 december tot en met kerstavond elke dag een luikje openmaakt met een plaatje of chocolaatje erachter? Het is een soort aftelkalender tot kerst. Wij maken een glutenvrije adventskalender: Niet tot kerst, maar zelfs tot het nieuwe jaar! Elke dag in december verschijnt er één blog van één van onze glutenvrije bloggers. Als een soort estafette geven we het stokje elke dag aan elkaar door. (Je leest hier meer over dit initiatief)”

Gisteren deelde Annemiek van glutenvrijemama.nl haar fantastische Christmas Angel Food Cake met cranberry saus. Vandaag is het de beurt aan mij om een luikje van de adventskalender te openen en iets moois te delen. Om dit prachtige initiatief te steunen wilde ik ook graag mijn steentje bijdragen. Lang heb ik nagedacht over hoe ik deze blog zou invullen maar uiteindelijk kan ik er niet omheen om dit op z’n Oh My Pieriaans te doen door een glimlachmomentje met jullie te delen!

Speciaal voor een lieve gewaardeerde oma maakte ik deze glutenvrije taart. Ademloos keek de vrouw met smaragd groene ogen verwonderd naar dit pareltje. Nog niet eerder heeft zij kunnen genieten van zo’n sprookjesachtige taart. Ze genoot ervan met al haar kleinkinderen. Glutenvrij, zonder pindamonsters. Wat is het mooi om mensen jong en oud blij te kunnen maken met een taart.

Vandaag deel ik het recept van deze Winter Wonder Pie. Een pareltje waar je met het hele gezin van kunt genieten.

Deze Winter Wonder Pie is beroemd vanwege de smakencombinatie en berucht vanwege het fantastische plaatje. Een smeuïge chocoladebodem met een krokantje en een accent van homemade salted caramel. Bedekt onder een tapijtje met een vleugje limoen en vanille. Waarop zomerfruit siert met al haar geuren en kleuren. Om het beeld compleet te maken nog wat pistache crunch en een swirl van pure chocolade.

Een taart om ‘op te lepelen’ en te delen met de mensen om je heen. Als dit geen liefde is? Ik geniet intens van elk moment wanneer ik zoiets moois mag maken voor een glutenvrije kanjer.

Wat heb je nodig?

Springvorm: 18 cm

Salted caramel

 • 5 Medjoul dadels
 • 1 tl a 2 tl grof zeezout

Voor het beslag:

 • 1 grote zoete aardappel geschild, in blokjes gesneden en 10 minuten gekookt
 • 2 eieren
 • 2 bananen
 • 5 Medjoul dadels
 • 3 el cacao
 • 1 el kaneel
 • 1 el  bakpoeder
 • snufje zout

Voor de cheesecake vulling:

 • 500 gr (lactosevrije) kwark, kokos yoghurt of Griekse yoghurt
 • 3 el agavesiroop
 • 5 blaadjes gelatine
 • 2 tl vanillearoma of 1 tl vanillepoeder
 • scheutje citroensap

Voor de topping:

 • 250 gr bosvruchten
 • 2 vijgen
 • 2 blaadjes gelatine
 • 2 blokjes pure chocolade
 • 3 el pistachenoten gehakt

 

Aan de slag!

 De bodem:

 1. Verwarm de oven voor op 170 graden en bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen van de springvorm in.
 2. Begin met het maken van de Salted caramel. Week de ontpitte dadels een half uurtje in een laagje warm water. Giet het water af en prak de dadels fijn met een vork of maal ze fijn met een staafmixer. Roer hier beetje bij beetje het zeezout doorheen. Let op! Jij bent baas over het beslag, doet dit naar eigen smaak.
 3. Ondertussen kun je van start gaan met het maken van het basis beslag.
 4. Doe alle ingrediënten voor het beslag bij elkaar in de blender. Mix de ingrediënten tot een glad beslag. Proef wel even of de smaak naar wens is.
 5. Giet de helft van  het beslag in de springvorm. Verdeel met een theelepel kleine balletjes Salted caramel over het beslag. Schenk hier het overige beslag overheen en top af met de overige Salted Caramel.
 6. De bodem kan nu de oven in voor zo’n 25 minuten. Controleer tussentijds of de brownie niet te hard gaat. Is dat wel zo? Dan kun je de bakvorm met een aluminiumfolie afdekken zodat de cake niet zal verbranden.
 7. Laat de bodem even afkoelen buiten de oven.

 

De vulling:

 1. Week de blaadjes gelatine in een bakje water.
 2. Klop ondertussen de yoghurt met het zoetmiddel, citroensap en de vanille 5  minuten met een mixer. Je zal merken dat je even geduld moet hebben om een luchtige vulling te creëren.
 3. Knijp ondertussen de blaadjes gelatine uit en verwarm deze in een pannetje water in een paar eetlepels water. Blijf goed roeren. Wanneer de gelatine is opgelost kun je het mengsel voorzichtig toevoegen aan het yoghurt mengsel. Laat de mixer vervolgens nog even z’n werk doen. Geduld is immers een schone zaak!
 4. Schenk het yoghurtmengsel bovenop de afgekoelde bodem. Zet de bodem in de koelkast zodat de vanille laag op kan stijven.

 

De topping:

 1. Ondertussen kun je beginnen met het kleurrijke tapijtje.  Ontdooi de bosvruchten en week ondertussen de blaadjes gelatine in een bakje water. Wanneer de gelatine blaadjes zacht genoeg zijn kun je deze uitknijpen en verwarmen in een paar eetlepels sinaasappelsap. Wanneer de gelatine is opgelost kun je het mengsel iets af laten koelen. Roer de bosvruchten door de gelatine.
 2. Wanneer de vanille laag stijf genoeg is kun je dit verrukkelijke mengsel over de vanille laag draperen.
 3. Snijd de vijgen eventueel in stukjes en verdeel deze over het bosvruchtenmengsel. Wauw, wat een plaatje! Je waant je ineens op een tropische eiland! Zet de bakvorm weer in de koelkast.
 4. Verwarm de blokjes chocolade au bain-marie. Au bain-marie is een kooktechniek om bijvoorbeeld chocolade te smelten, zonder dat deze verbrand. In dit filmpje legt Allerhande uit hoe je zelf chocolade au bain-marie kunt smelten.
 5. Verdeel de gesmolten chocolade met een sierlijke beweging over de taart zodat er een swirl ontstaat. Laat jouw creativiteit de vrije loop. Ook jij kunt dit!

 

23decemberglutenvrij-192x300

Het volgende luikje van de adventskalender

Morgen is het de beurt aan Rianne van www.doemijglutenvrij.nl. Ik ben benieuwd wat voor moois zij met ons zal delen!

 

Ga je dit taartje maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Wie weet verschijnt de foto op de Wall of Pie of is jouw foto het ‘Pareltje van de Week’!

 

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 0 / 5. Reacties: 0

Geef als eerste je mening!

4 comments
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts