Rustiek Rozijnenbroodje

3
(2)

“Mevrouw, eet u écht elke dag taart?”,was de vraag van een vrolijke spruit van welgeteld 12 jaren jong met glimmende ogen.

Mijn blik verstarde op het moment dat hij deze vraag stelde, terwijl ik net een hap wilde nemen van één van mijn favoriete taartjes. De ambitieuze jongeman had kennelijk de stoute schoenen aangetrokken om deze vraag te stellen.

Hij zag mij tenslotte iedere dag rond huppelen met de meest kleurrijke taartpuntjes keurig geplaatst op een schoteltje vergezeld met een glimmend vorkje. Nog niet eerder had iemand deze vraag gesteld, waardoor ik even moest zoeken naar een antwoord. Ik draaide mijn stoel om met een sierlijke draai en ademde diep in. Er viel een korte stilte, terwijl ik de tijd nam om te zoeken naar de juiste woorden. De ogen van Rik begonnen steeds meer te glimmen, hij wist dat er nu een antwoord zou komen. “Dat klopt, iedere dag geniet ik van een heerlijk taartje”, legde ik uit op een rustige toon. Hij fronste zijn wenkrauwen. “Maar is dat dan niet slecht?”, vroeg hij met een verbaasde blik.

“Weetje Rik, soms voel ik mij net Louis van Gaal tijdens een baksessie. 

Wanneer je een taart of baksel met liefde maakt, het team van Pure ingrediënten samenstelt met kennis en op basis van kwaliteiten dan hoef je er enkel nog een vleugje Passie aan toe te voegen om het taartje Persoonlijk te maken. Een creatie dat jouw lichaam de voedingsstoffen geeft dat het nodig heeft en een taartje dat je blij maakt door de smaken, geuren en kleuren. Dat is mijn geheim, niet verder vertellen he?!”, fluisterde ik hem toe.

Met grote ogen keek hij mij aan, ik hoorde zijn hersens kraken. Na een kleine stilte vroeg hij: “Kan dat ook met rozijnenbrood? Dat vind ik zo lekker, alleen dan wel zonder glutenmonsters”. Even was ik vergeten dat het kereltje ook geen gluten kon verdragen. “Natuurlijk Rik, ook zonder glutenmonsters, dat ga ik voor jou regelen!”

Na enkele experimenten rolde er een fantastisch Rustiek Rozijnenbrood uit de oven a la Oh My Pie! Een smeuïg broodje zonder toeters en bellen. Smeuïg, smaakvol en mooi hoog! Ik combineerde de prachtige zuidvruchten van De Notenshop met de robuuste havervlokken en havermeel. Uiteraard met een aromatisch twist van speculaaskruiden en een vleugje citroen olie van Young Living welke ik van Marije had gekregen. Wat een smaaksensatie!

De olie is écht een toevoeging voor de baksels die op tafel tover. Deze pure olieën bevatten veel positieve eigenschappen waar je echt baat bij hebt. Je kunt ze bestellen op IOLIE, de website van Marije.

Gluten- en lactosevrij genieten zonder poespas, ik hou daarvan!

Alles in huis?

Ingrediënten:

 • 3 eieren*
 • 3 el agavesiroop, honing of ahornsiroop
 • 200 gr (glutenvrije) havervlokken of havermout
 • 1 tl vanillearoma of vanillepoeder
 • 50 gr (glutenvrij) havermeel
 • 250 gr (lactosevrije) yoghurt
 • 0,5 tl baking soda
 • 1 tl bakpoeder
 • 1 el speculaaskruiden of Christmas Cookies van Green Gypsy Spices
 • Optioneel: 1 tl citroen olie  of 1 el sinaasappelrasp

*Vegan of eivrij? Vervang de eieren door 2 el gebroken lijnzaad geweekt in 6 el water voor zo’n 30 minuten.

De vulling

 • 3 el rozijnen
 • 5 gedroogde abrikozen
 • 3 el gedroogde cranberries of gojibessen
 • optioneel: noten naar wens

Aan de slag!

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet vervolgens de cakevorm in of bekleed de vorm met een bakpapier zodat jouw robuuste rakker net zo sierlijk als die van mij uit de springvorm komt.
 2. Klop de eitjes los en mix deze samen met het zoetmiddel tot een lobbige massa in zo’n 10 minuten. Uiteindelijk kun je de kom op z’n kop houden. Kies je voor de vegan optie? Sla deze stap dan over en kluts het lijnzaad met de eetlepels water door elkaar nadat het goedje een half uur heeft gestaan.
 3. Roer in een mengkom het meel, de havervlokken, de specerijen, bakingsoda, bakpoeder en vanille door elkaar. Schep hier vervolgens de yoghurt samen met het luchtige eierbeslag doorheen.
 4. Spatel in enkele slagen dit smakelijke goedje door elkaar totdat er geen klonten meer te zien zijn. Snijd het gedroogde fruit en eventueel de noten in stukjes, voeg deze toe aan het beslag.
 5. Schenk het beslag in de cakevorm en schuif jouw luxe bolide de oven in voor een bruiningskuurtje van zo’n 40 minuten.
 6. Wanneer jouw robuuste rakker de oven mag verlaten, laat deze dan even prinsheerlijk afkoelen op een rooster of op een plank.
 7. Ik strooide met de zeef nog wat havermeel over de rug van het broodje voor een ambachtelijk imago.
 8. Geniet ervan met volle teugen!

Ga je dit taartje maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Wie weet verschijnt de foto op de Wall of Pie of is jouw foto het ‘Pareltje van de Week’!

 

 

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 3 / 5. Reacties: 2

Geef als eerste je mening!

15 comments
 1. Wat een leuke verhaal een mooie foto’s! Ik krijg meteen zin om dit recept te gebruiken. Het ziet er ontzettend lekker uit en ook nog eens zonder poespas. Ik hou ervan!

  Groetjes,
  Mariska van Mylocals

 2. Hoi Marike!
  Ik heb het broodje uitgeprobeerd en het is echt lekker! Ik zou het alleen nog wat luchtiger willen… Wat doe ik het best? Een deel yoghurt vervangen door spuitwater? Extra bakpoeder?

  1. Hi Lies,

   Wat leuk om te lezen zeg! Heb je de eieren geklopt? Dat geeft ook een luchtig resultaat. Tevens kun je wat spuitwater toevoegen ipv kwark een goed alternatief!

   Ik ben benieuwd naar jouw bevindingen!

   Lieve groet,
   Marike

 3. Dit is echt een heerlijk recept! De smaak doet me wat denken aan de kruidkoek die mijn oma vroeger voor ons bakte, maar dan lekkerder! Eerst schrok ik wat terug omdat er abrikozen in moesten en overwoog ik om deze weg te laten omdat ik eigenlijk geen fruit eet of lust, maar omdat ik bezig ben dit op te bouwen heb ik ze er wel doorheen gegooid en ze smaakten heerlijk! Echt een fijn recept van een voedzaam en lekker brood! Ook erg makkelijk om mee te nemen als je ergens heen moet.

 4. Hoi Marieke, dit lijkt me heerlijk, maar ik verdraag ook geen haver, ook niet gv. Kan ik de havervlokken en het havermeel vervangen door boekweitvlokken en boekweitmeel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts