Worteltjestaart Wonder!

Worteltjestaart ontbijttaartje
4
(48)

Op een zonnige dag ergens in januari,

stelde een meisje uit de eerste klas mij spontaan een bijzondere vraag. ,,Waar haalt u uw creativiteit vandaan? Ik wil dat ook leren”, vroeg zij met een nieuwsgierige blik. Lisa, een vrolijke spruit met lange bruine haren die weerkaatsten in het zonlicht, was zichtbaar geïnteresseerd in de DIY voor: ,,Hoe word ik creatief?

,,Dat kun jij ook Lisa. Iedereen kan dit, je moet alleen in jezelf geloven en volhouden”, reageerde ik op een rustige toon. ,,Ja maar hoe?”, was haar directe wedervraag. Kennelijk nam ze geen genoegen met mijn abstracte antwoord. ,,Nou, vooruit dan maar, zal ik mijn geheim met jou delen?”, reageerde ik met een diepe zucht. ,,Jaaa, ik wil het zó graag weten!”, bracht het dametje uit in euforie, alsof ze een goudstaaf had gevonden. Ze sprong op en hing werkelijk aan mijn lippen. ,,Als je het niet verder zal vertellen, dan zal ik mijn geheim met je  delen.” Uit mijn tas toverde ik een pakketje en een verfrommeld briefje tevoorschijn. ,,Hier, proef dit eens. Wanneer je dit elke ochtend eet als ontbijt dan zal je zien dat je jouw eigen creativiteit kunt ontdekken”, sprak ik haar toe op een fluistertoon zodat niemand anders deelgenoot zou kunnen worden van ons geheim.

,,Op het briefje staat het wonder recept beschreven. Probeer het thuis, je zal er echt gelukkig van worden!

Met een verbaasde blik, opende ze het pakketje en proefde zij het taartje. Er verscheen een glimlach op haar gezicht en haar ogen begonnen voorzichtig te stralen. Ze was zichtbaar tevreden en genoot van het moment. ,,Wauw, mevrouw wat is dit lekker zeg!”, reageerde ze enthousiast maar voorzichtig. ,,Op het briefje staat het wonder recept beschreven. Probeer het thuis, je zal er echt gelukkig van worden!“, fluisterde ik haar zachtjes toe. Lisa knikte instemmend en ging snel aan de slag met haar tekening. De grootse glimlach en twinkelende ogen bleven aanwezig. Aan het einde van de les toonde zij mij trots haar tekenening. ,,Mevrouw, het werkt echt! Kijk eens!”, vertelde ze enthousiast. ,,Wat werkte echt?”, vroeg een nieuwsgierige meid vervolgens. ,,Niets!”, reageerden Lisa en ik in koor. Ik gaf haar ondertussen een knipoog. Het worteltjestaart wonder had z’n werk weer gedaan!

Zo zie je maar, een luisterend oor, een goed gesprek en een blijk van erkenning geven mensen een fijn gevoel. Dit worteltjestaart wonder zal dat gevoel vast versterkt hebben. ‘

Wil jij ook zo’n prachtig pareltje op jouw ontbijtbord? Dat kan, in een handomdraai tover jij een heerlijk fris taartje op tafel waarbij de heerlijke geuren en smaken van de welbekende Carrot Cake vrijkomen, alleen dan met een verantwoord karakter. Hoe mooi is dat?

Gluten-, lactosevrij én verantwoord genieten is gewoon een feest!

Wat heb je nodig?

Springvorm advies: Een rechthoekige bakvorm van 15 cm of een ronde springvorm / ovenschaaltje van 10 à 12 cm.

Alles in huis?

Ingrediënten:

Basisbeslag: 

 • 40 g amandelmeel
 • 150 g geraspte wortel (of 50 gr wortel en 1 rijpe banaan)
 • 1 ei*
 • 1 tl  speculaaskruiden (ik gebruikte Green Gypsy Spices)
 • 1 tl bakpoeder
 • 1 el agavesiroop of honing
 • 2 el grof gehakte amandelen
 • 2 el rozijnen of stukjes dadels
 • 1 el kokosrasp
 • 2 el kokosyoghurt of (lactosevrije) roomkaas

*Eivrij of vegan? Vervang het ei door 1 el gebroken lijnzaad geweekt in 2 el warm water.

Topping:

 • 1 el kokosyoghurt, (lactosevrije) roomkaas
 • extra geraspte wortel

Aan de slag!

 1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
 2. Vet de springvorm in zodat het taartje niet blijft plakken.
 3. Roer het meel samen met het ei of de eivervanger, de wortelrasp, de specerijen, het bakpoeder, de rozijnen, het kokosrasp, de amandelen en het zoetmiddel mengsel door elkaar zodat er een grof mengsel ontstaat. Proef even of het beslag op smaak is.
 4. Schep het goddelijke goedje voor de helft in een springvormpje. Verdeel de twee eetlepels kokosyoghurt of roomkaas over het beslag en dek dit weer af met het overige beslag.
 5. Drapeer een eetlepel kokosyoghurt of één van de andere opties op de rug of in het midden van het taartje en omring deze witte parel met een koninklijke heg van wortel rasp.
 6. Schuif de kleurrijke bolide in de oven en bak het taartje voor zo’n 25 minuten in de oven. Hou het taartje wel in de gaten. Elke oven is verschillend dus de tijden kunnen iets afwijken.
 7. Geniet ervan met volle teugen. Het is je gegund!

Tip! Je kan het taartje in een afgesloten bakje zo’n drie dagen bewaren in de koelkast. Bak er meerdere tegelijkertijd en vries er een aantal in. Zo kun je op elk gewenst moment genieten van zo’n kleurrijke traktatie.

MARIKE: Hou je van een fris accent? Voeg dan eens wat citroen- of sinaasappelrasp toe aan het beslag, wedden dat het lekker smaakt?

 

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 4 / 5. Reacties: 48

Geef als eerste je mening!

33 comments
 1. Hai!

  Het lijkt me echt verrukkelijk maar klopt het aantal grammen wortel?

  Groetjes Suzan (ennuh je boek is besteld, ik kan niet wachten ?)

  1. Beste Suzan,

   Wat leuk dat je reageert! De grammen van de wortel kloppen. Je kan er ook voor kiezen om een banaan te mengen met 50 gram wortel. Dit heb ik als suggestie erbij geschreven voor het gemak! Al heel veel mensen hebben dit taartje gemaakt, zo leuk om te zien! Super leuk dat je het boek hebt besteld! Ik ben benieuwd wat je ervan zal vinden! Liefs, Marike

  2. Is het mogelijk om de kokosjoghurt/roomkaas te vervangen door hennepmelk ?
   Ik ben sinds kort, wegens diverse voedselallergien, op zoek naar lekkere recepten, en dit lijkt me wel lekker ! Helaas verdraag ik beide niet zo goed

 2. Hoi Marike,
  Ziet er heerlijk uit! Is dit recept ook met lijnzaad ipv een ei te maken? Alvast bedankt!
  Groetjes, Lia

   1. Tnx, Marike! Ik heb het geprobeerd met lijnzaad, en het zou vast prima gegaan zijn, ware het niet dat ik vergeten was mijn springvormpje in te vetten 🙂 Het taartje was dus een beetje een zooitje geworden, maar wel een heel lekker zooitje. Ik ga hem zeker nog eens maken, en dan met een ingevette springvorm 🙂
    Ik had trouwens walnoten ipv amandelen gebruikt, was erg lekker!

 3. Hoi Marike!
  Mijn taartje blijft ontzettend nat/vochtig. Zelfs met de oven op 200 graden. Enig idee hoe ik dat kan verminderen? Eerst wat vocht uit de worteltjes drukken? Ergens meel toevoegen?

 4. Ik heb het taartje net ook gemaakt maar dat is niet zo gerezen als het taartje op jouw foto. Is 40 gram amandelmeel niet heel weinig?

 5. Super lekker taartje, echt goddelijk! Ik heb alle ingrediënten x 2,5 gedaan en met de wortel ervoor gekozen om 275g wortelrasp te doen en 1 banaan. De noten heb ik een mix gedaan van walnoten/amandelen en de rozijnen tevens een mix met cranberry’s. Zeker een aanrader! De cake bleef bij mij ook nat en werd moeilijk gaar. Maar ik bak met een kleine combimagnetron dus hem met wat moeite omgekeerd en nog eens 25 min gebakken. Nu is die wat mij betreft perfect! Ik zal een foto proberen te posten nog. Bedankt voor het lekkere recept!

  1. Hi Charlotte,

   Dankjewel voor het bericht! Wat goed om te lezen zeg, het klinkt heerlijk!
   Jammer dat de cake nat bleef, een nachtje in de koelkast wil vaak helpen om de cake een vastere structuur te geven.

   Liefs,
   Marike

  2. Heb dit taartje al twee x gemaakt ,en idd twee x gewoon nat. Snap er niks van..tweede x ook extra schep amandelmeel erbij gedaan.Het derde taartje zit nou in de oven..ben benieuwd.

 6. Hoi Marike,
  ik wil deze graag gaan maken want hij ziet er heerlijk uit, maar is dit taartje ook geschikt in een koolhydraatarm dieet?
  Ik hoor het graag!
  Lisa

  1. Hi Lisa,

   Dat kan maar dan zou ik de melen vervangen door amandelmeel. In dit geval kan 1 op 1 geen kwaad. Dan moet het goedkomen!
   Geniet ervan, mijn favoriet! 😉

   Liefs,
   Marike

 7. Hey Marike,
  Bedankt voor dit heerlijke receptje. Ik was al enthousiast over de receptuur met wortels voor de broodnodige variatie dacht ik, ik ga de wortels vervangen door hele kleine stukjes appel, de speculaaskruiden voor kaneel en zonder de roomkaas. Dat leek me minder lekker in combinatie met de appel. Dat is ook echt een aanrader. Ook heb ik wat citroenrasp toegevoegd.
  Groetjes Muk

 8. Vanochtend voor het eerst deze ontbijttaartjes gemaakt. De geur alleen al maakt dat je zin krijgt in dit taartje.
  Jammer genoeg viel hij bij mij ook uit elkaar. De smaak van was er niet minder lekker om.
  Maar het is wel een machtig taartje.
  Ik had ipv amandelen walnoten toegevoegd. En ik heb het voor 4 personen gemaakt in een cakeblik.
  Ik ben benieuwd of het taartje steviger wordt als ik een banaan toevoeg?

 9. Hey Marike .ik heb dit taartje gemaakt de smaak was heerlijk, ik had in plaats van rozijnen of dadels abrikozen stukjes gedaan. Maar ik had de volgende vraag moet het wat nat zijn als hij klaar is het was niet echt droog van binnen moet je dan meer meel toevoegen of heb ik het te kort gebakken . graag hoor ik het van je.
  Vriendelijke groet,
  Alda

  1. Hi Alda,

   Dankjewel voor de reactie. Wat leuk dat je deze hebt gemaakt! Het taartje mag dan iets langer gebakken worden. Dat kan nog wel eens per oven verschillen.

   Lieve groet,
   Marike

 10. Hoi
  Ik wil dit taartje gaan maken je hebt t in de reactie erover om de maken 1 op 1 te vervangen voor amandelmeel maar Ik zie in t recept alleen dat er 40 gram amandelmeel wordt toegevoegd wat erg weinig lijkt.
  Vriendelijke groet,.monique

 11. Heerlijk taartje, ik heb het al meerdere malen gemaakt zowel met amandelmeel als cassavemeel en verschillende soorten noten. 40 gram meel lijkt weinig, maar is echt genoeg.
  Super lekker taartje en nog gezond ook. 🙂

 12. Vanmiddag dit taartje gemaakt en na het eten met vrienden gegeten. Wow heerlijk en ook nog gezond.
  De reacties waren enthousiast.
  Nu keurig het recept gevolgd maar ik heb al een aantal ideeën over aanpassingen. 😜
  Super leuk verhaal erbij en lekker. Wat wil je nog meer. Bedankt Marieke.

 13. Wat een heerlijk recept! Ik heb 2x de hoeveelheden genomen: daar kon ik precies 12 (ontbijt)muffins mee maken. Deze blijven op het menu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts