Kokos Kanjers

4.6
(5)

Kokosmakronen! De kanjers die mijn oma vroeger serveerde zijn mij altijd bijgebleven.  Jeugdsentiment! Als kind at  ik eerst het eetbare papier van de makroon en dan de koek. Het bleef nooit bij een enkel exemplaar, ze zijn ook zo lekker. Van buiten een beetje krokant en van binnen zacht en luchtig.

Ik kon het niet laten om te experimenteren in de keuken, op zoek naar het meest fijne recept om de kokosmakronen van ‘vroegah’  weer nieuw leven in te blazen.

Met of zonder ei!

Door naast kokos en een banaantje ook wat amandelmeel toe te voegen krijg je een hele fijne structuur. Het geeft jouw Kokos Kanjers een smeuïg karakter! De kokosmakronen gemaakt met eiwit stonden al snel in de oven. Toch wilde ik ook een plantaardige variant maken. Aangezien ik de laatste tijd steeds meer plantaardig eet vanwege dierbewustzijn wilde ik ook een ei vrije versie creëren. In mijn zoektocht naar een plantaardige variant kwam ik een bijzondere vervanger tegen, namelijk Aquafaba. Wauw, dit spul is echt grandioos!

Aqua wattes?

Juist, aquafaba! Laatst ontdekte ik iets over kikkererwten, of eigenlijk over kikkererwtenwater, en ik kon het haast niet geloven. Als je er nog niet van gehoord hebt, dan lijkt het wel een 1 aprilgrap!

Je laat je kikkererwten uitlekken, zoals gebruikelijk, maar je vangt het vocht op in een kom. Dan heb je een dik, eiwitachtig spul en – het woord zegt het al – dat is een eiwitvervanger die je overal voor kunt gebruiken: van cocktails tot cakes en van mayonaise tot schuimgebak. Echt! Schuimgebak van kikkererwtenwater, het is heerlijk.

Bij het woord kikkererwtenwater alleen al trekt menig mens een vies gezicht. Maar hey, het is gewoon puur natuur. En weet je niet wat je met de kikkererwten kan doen? Dan bieden de recepten uit mijn boek de oplossing. Of misschien een smaakvolle hummus, roerbak of salade. De mogelijkheden zijn eindeloos!

De oplettende beeldbuiskijker zag via Instagram het onderstaande filmpje voorbijkomen.

Video 09-03-17 20 55 58

Volgens de officiële aquafaba website kun je het gebruiken als vervanger van eiwit in allerlei zoete en hartige recepten. Tijdens het koken van de kikkererwten ontstaat er in het kookvocht een unieke combinatie van zetmeel, proteïnen en andere oplosbare plantaardige stoffen. En dat geeft aquafaba een heel scala aan eigenschappen: het kan emulgeren, schuimen, binden, geleren en verdikken. Multifunctioneel kun je wel stellen!

Hoewel aquafaba geen speciaal effect op je gezondheid heeft, bestaat het toch vooral uit zetmeel en proteïnen en is het dus niet slecht voor je. Nog een reden het eens te proberen.

Hoe tof is dit? Ik noem het toveren! Het recept heb ik natuurlijk voor jou op papier gezet!

Kokos Kanjers gluten-, lactosevrij, zonder geraffineerde suikers en ook nog eens plantaardig!

Wat heb je nodig?

Voor 6 a 8 bollen

 • 3 eiwitten of water van een blikje kikkererwten (400 gr)
 • 1 tl vanillearoma of 0,5 tl vanillepoeder
 • 1 el agavesiroop of ahornsiroop
 • 130 gr kokosrasp
 • 20 gr amandelmeel
 • snuf zout
 • 1 rijpe banaan
 • Optioneel: 2 el cacao poeder

Garnering:

 • 50 gr pure chocolade
 • 3 el plantaardige melk

Aan de slag!

 1. Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
 2. Schenk de aquafaba of het eiwit in een hoge kom en klop het met een mixer, eerst op de laagste stand maar steeds hoger, tot het wit en luchtig is. Met een elektrische mixer of keukenmachine gaat het ‘t best, maar een handmixer kan ook. Voeg het zoetmiddel toe aan het opgeklopte mengsel terwijl de mixer op de hoogste stand draait. Mix nog 10 minuten tot het geheel wit en glanzend is en het zoetmiddel helemaal is opgelost. Als laatste mix je de vanille er doorheen.
 3. Pureer de banaan met kokosrasp, amandelmeel en zout in een foodprocessor of met een staafmixer.
 4. Meng het hagelwitte schuim voorzichtig door het kokosmengsel.
 5. Schep de helft van het mengsel in een andere mengkom en roer hier de cacao doorheen.
 6. Bedek een bakplaat met bakpapier en schep met een ijsboltang, of twee gewone lepels,  mooie bollen van het mengsel tot dit op is. Bak in ongeveer 15 minuten mooi goudbruin in de oven.
 7. Laat de kokos kanjers afkoelen buiten de oven.
 8. Smelt de chocolade samen met de plantaardige melk au bain-marie. Wanneer de chocolade vloeibaar is kun je met een theelepel de chocolade langzaam over de koeken laten druipen. Laat de chocolade uitharden en geniet van deze smakelijke traktaties!

TIP: Zijn ze iets zacht geworden? Verwarm ze nog even in de oven voor het serveren.

BEWAARTIP: Bewaar de Kokos Kanjers afgesloten in een bakje in de koelkast.

Ga je deze kanjers maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Wie weet verschijnt de foto op de Wall of Pie of is jouw foto het ‘Pareltje van de Week’!

Liefs, Marike

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 4.6 / 5. Reacties: 5

Geef als eerste je mening!

10 comments
 1. Geweldig weer zoals altijd. Heb alleen wel een vraag. Zowel mijn man als zoon lusten geen banaan. Dit laatste word in vIeel recepten gebruikt kan ik dit vervangen en waarvoor. En geld dit dan altijd? Ik ga van dit recept uit mijn dak maar om ze allemaal zelf op te eten lijkt mij geen goed plan.
  Lieve groet Carla

  1. Hi Carla,

   Dankjewel voor de reactie! De banaan in dit recept kun je ook weglaten of vervangen door 100 gr (lv) kwark of kokosyoghurt. Als je de banaan weglaat zonder vervanging dan zou ik wat extra zoetmiddel toevoegen en evt iets minder kokos.

   In andere recepten met banaan kun je de banaan vervangen door:
   -100 gr (ongezoete) appelmoes
   -100 gr pompoenpuree
   -100 gr kwark, yoghurt
   -100 gr zoete aardappel (gekookt)

   Dient de banaan als zoetmiddel? Voeg dan wat extra agavesiroop, ahornsiroop of zoetmiddel naar keuze toe. Doe dit naar eigen smaak :).

   Kun je hier iets mee?

   Liefs,
   Marike

   1. Dank je wel meis, wat fijn zo’n snelle reactie, ga dit uitproberen en ook andere recepten waar banaan in zit.
    Heb stiekem iets gebakken met banaan erin maar helaas manlief zegt meteen, dit hoef ik niet zit banaan in.
    Liefs Carla
    Ps kan eind van de maand eindelijk je boek kopen joehoe..

 2. Heb ze net gemaakt en ze zijn echt super lekker!!
  Hoe lang zou ik ze kunnen bewaren in de koelkast?
  Groetjes Anne

 3. Hoi,
  Heb dit recept gekregen bij een bestelling bij de Notenshop. Alleen bij mij waren ze erg droog geworden.. Ze waren niet zo zacht zoals de kokosrotjes die je in de winkel koopt. Heb je een idee waar dit aan ligt en wat ik anders kan doen?

  1. Hi Carolien,
   Hmm dit is vreem inderdaad. Ze horen juist smeuïg te zijn. Wellicht kan de oven iets lager qua temperatuur. Merk je het al aan het beslag? Voeg een scheutje plantaardige melk toe. Liefs, Marike

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts