Ierse Goedheid, hét lekkerste glutenvrije sodabrood!

4.2
(31)

Wakker worden met de geur van vers gebakken brood, dat klinkt mij als muziek in de oren. Bij de gedachte alleen al waan ik mij als god in la douce France. Daar waar de bakkers op de hoek de stokbroden en de Pain de Campagne nog ambachtelijk maken. Om vervolgens als echte Hollandse campinggast in de zomer met handen en voetenwerk duidelijk te maken hoeveel broodjes ik nodig heb. Ik teken ervoor! Helaas gooien de gluten roet in het eten en moet ik jullie bekennen dat ik tot op heden nog niet veel verder ben gekomen dan diverse Panbroodjes .

Ik beken, ik ben een luie bakker.

Voor het maken van taarten heb ik engelen geduld maar wanneer het gaat om brood dan haakte ik voorheen snel af. Tijdens een geschiedenis les over Ierse gebruiken en rituelen was ik zo gebiologeerd door het easy peasy Irish soda bread. Dit baksel kwam spontaan voorbij, hier wilde ik natuurlijk meer van weten!

Dit brood is klaar terwijl jij stoeit met de was, doucht of de hond uit laat.

Wat lang niet iedereen weet is dat je ook brood kan bakken zonder pijnlijke handen van al dat gekneed en zonder dat eeuwenlange rijsproces. Het brood wat we in Nederland eten is vaak gistbrood, maar gist is niet het enige wat je kan gebruiken om brood te laten rijzen. In Ierland gebruiken ze baking soda (zuiveringszout) om het traditionele soda bread te maken. Supereenvoudig: dit brood kun je (met baktijd!) in 45 minuten maken, en dan heb je rustiek knapperig geurig vers brood. Slimme jongens, die Ieren!

Ode aan de Ieren! Glutenvrij brood maken is nu een makkie!

Iers sodabrood zit vol met belangrijke voedingsstoffen en vezels en is dus heel goed voor je. Bovendien is het niet moeilijk om te maken. Maar wees gewaarschuwd: als je dit eenmaal geproefd hebt, dan wil je nooit meer brood uit de supermarkt. Iers sodabrood maken is in elk geval eenvoudig!

Het brood doet aan een cake denken. Door het gebruik van karnemelk of yoghurt ontstaat een smeuïg geheel met een heel eigen smaak. Voor de lactosevrije of plantaardige kanjers onder ons is er een prima alternatief. Voeg een lepel azijn toe aan de lactosevrije yoghurt of plantaardige melk en laat dit een kwartiertje staan. Uiteindelijk krijg je dan hetzelfde resultaat!

Lees meer over glutenvrij bakken in het artikel: Glutenvrij bakken doe je zo!

Zit jij al klaar voor het recept?

Ingrediënten:

 • 2 el gebroken lijnzaad of chiazaad + 6 el warm water*
 • 250 g boekweitmeel
 • 250 g glutenvrij havermeel*
 • 5 g psylliumvezels
 • 1 tl baking soda
 • Snufje zeezout
 • 2 el kokosolie
 • 400  (lv) yoghurt + 1 el azijn OF 350 ml karnemelk
 • 1 el citroensap of appelazijn
 • 2 el sesamzaadjes
 • Pompoenpitten naar wens

*Je kan ook 2 eieren gebruiken i.p.v. het lijnzaadmengsel.

**Kun je niet tegen havermeel? Gebruik gerust 250 g boekweitmeel, rijstmeel óf 140 g bakbananenmeel!

Aan de slag!

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden hetelucht.
 2. Doe het lijnzaad of de chiazaad samen met het water in een kommetje en laat de zaadjes wellen.
 3. Nu is het tijd om het boekweitmeel, havermeel, psylliumvezels, zeezout en de baking soda in een mengkom te doen en door elkaar te roeren.
 4. Mix in een andere kom de gesmolten kokosolie, citroensap en de yoghurt door elkaar en voeg het lijnzaadmengsel toe.
 5. Schenk de natte ingrediënten in de kom met de droge ingrediënten en roer het geheel goed door elkaar. Gebruik gerust een hand om er een mooie deegbal van te maken. Is het deeg te droog? Voeg dan wat extra yoghurt of karnemelk toe. Is het deeg te nat? Gebruik dan iets meer havermeel.
 6. Verdeel wat haver- of boekweitmeel over het aanrechtblad. Leg hier het deeg op en kneed dit vervolgens nog even goed door. Maak er een mooie bal van en plaats deze op een met bakpapier beklede bakplaat.
 7. Bestrijk jouw broodje met een dun laagje yoghurt of melk en snijdt een groot kruis in het brood. Dit is nog een traditie van de Kelten om de kwade geesten te verjagen. Ja echt! Het zorgt er daadwerkelijk voor dat het brood beter zal rijzen.
 8. Bestrooi het brood met de sesamzaadjes en de pompoenpitten.
 9. Verlaag de temperatuur naar 180 graden en bak jouw Ierse baksel voor zo’n 35 a 40 minuten in de oven, tot de bodem hol klinkt als je er op trommelt. Als het sodabrood na deze baktijd nog niet gaar is, dan leg je hem op de kop terug op het vel bakpapier en bak je hem nog een paar minuten.
 10. Laat het brood buiten de oven afkoelen op een rooster bedekt onder een schone theedoek en geniet ervan met volle teugen! Eet smakelijk!

Tip: leg een schone theedoek op het brood wanneer het afkoelt, zo zorg je ervoor dat het brood lekker luchtig blijft.

Ga je dit brood maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Liefs, Marike

Ben je op zoek naar meer inspiratie? Bestel mijn boek ‘Bakken zonder Tarwe‘!

 

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 4.2 / 5. Reacties: 31

Geef als eerste je mening!

75 comments
 1. Dag Marike
  Ziet er weer heerlijk uit. Wat zou ik kunnen gebruiken ipv het havermeel ? Mijn lichaam verdraagt dat niet .

  1. Hi Nathaly,

   Welk meel zou je wel kunnen verdragen? Zet gerust een joker in. Denk aan: rijstmeel, quinoameel, amandelmeel, teffmeel. Ga ervan genieten!

  2. Bananenmeel is ook een aanrader. Nog een relatieve nieuwkomer op de meelmarkt, maar ik ben fan! Zowel voor zoete als voor hartige baksels (smaak is van zichzelf helemaal niet zoet, wordt nl. gemaakt van groene onrijpe bananen). Gewoon te koop bij de Tuinen (het tegenwoordige Holland & Barret).

   1. Hi Lotte,

    Jaa dol op bananenmeel! Goede aanvulling, hier had ik nog even niet aan gedacht. Ik zal het eens benoemen bij de komende recepten.

    Liefs,
    Marike

   1. Hoi,

    Ons brood was echt heel lekker, maar wel erg korrelig. Met snijden vielen de korsten er vanzelf af.
    Zouden we extra ei of iets anders toe kunnen voegen?

    Thanks!

    1. Hmm wat gek, je zou een extra ei in kunnen zetten of een lepel psylliumvezels toe kunnen voegen.

     Liefs,
     Marike

  3. Mijn deeg was ook al snel te nat, ik heb wel 2 x de hoeveelheden gedaan want er kunnen ook 2 broden tegelijk gebakken worden dacht ik. Ik gebruikte havermelk met citroen als vervanger van karnemelk Klopt de verhouding (haver-)melk wel? Ik heb 2 broden in de oven zitten en heb van de 700 nog 250 ml havermelk over.

   1. Hey Adriana,

    Wat vervelend om te lezen. Dit is niet de bedoeling. Heb je 700 ml gebruikt (dan niet ook nog de yoghurt) én de dubbele hoeveelheid meel?

    Laat het even weten. Dan kijk ik met je mee!

    Liefs,
    Marike

 2. Lekker! Lukt het ook met sojayoghurt, of kun je dan ipv yoghurt beter sojamelk gebruiken? Tnx alvast, ik ga dit zeker een keer proberen!

 3. Hoi Marike, dit ‘brood’ staat nu (in een bakvorm) in de oven. Nadat ik mijn gehele keuken heb schoongemaakt, deeg was simpelweg veels te nat, vraag ik me hardop af of de verhoudingen van het recept kloppen. Ik heb chiazaad en yoghurt/azijn gebruikt. Het deeg was zo nat dat ik minstens 200 gram extra meel heb toegevoegd en nog kon ik het niet kneden tot een bal…vandaar de bakvorm. We zien wel wat eruit komt. Enig idee hoe dat kon gebeuren? Liefs, Dian

  1. Hi Dian,

   Bedankt voor de reactie. Wat jammer dat het deeg te nat is gebleven. Dit is inderdaad in principe niet de bedoeling. Het broodje maak ik eigenlijk altijd op deze manier. Het enige dat ik mij kan bedenken is dat er teveel vocht bij is gegaan. Laat mij even weten of het uiteindelijk gelukt is. Tot op heden hoor ik enkel nog leuke geluiden over het broodje. Ik denk graag met je mee.

   Lieve groet,
   Marike

 4. Dit is mij gisteren ook gebeurd. Had m gemaakt met yoghurt en bleef nattig dus extra mout toegevoegd en werd niet gaar op de tijd en met wat langer ook niet. En had m met yoghurt bestreken en bleef bleek. Had trouwens wel een foutje met het zout gemaakt , ik had een snufje gedaan ipv een theelepel, oeps.
  Maar nu zonet weer gemaakt (met ook een deel amandelmeel) met L melk en was nog natter! en dus meer mout toegevoegd en kon er net een bal van vormen.
  Maar nu is ie wel mooi bruin en gaar joehoe, dus nu hopen dat de smaak goed is.

  Gisteren was hij vergeleken met vandaag dus niet te nat, alleen wel minder zout per ongeluk. maar had dus niet meer hoeven toe te voegen.

  Wel leuk om te weten dat je dus kan variëren met de gl melen.

  ps de koeken waren toch gelukt alleen iets te droog, dus voortaan wat korter.

  1. Hi Marijke, wat leuk om te lezen dat je hebt gevarieerd met de melen. Dat is inderdaad mogelijk. Ik zal het recept iets aanpassen door aan te geven dat je met het vocht moet doseren.

   Fijn dat de koeken gelukt zijn!

   Liefs, Marike

 5. Lieve Marike
  Vandaag het brood gemaakt met rijstemelk en ook bij mij veel te nat! Veel boekweitmeel moeten toevoegen en langer in de oven maar de smaak is heerlijk! Ik ga het zeker vaker maken?

 6. Hoi
  Ik wil deze graag morgen maken, alleen dan een kleiner broodje, dus wilde graag de helft gebruiken. Enig idee hoe lang het dan ongeveer in de oven moet, of op minder graden?
  Het Oh my Pan-bread was zo groot voor één persoon, maar ook heerlijk! 🙂

 7. Ik ben groot fan van jullie recepten, maar bij dit recept ben ikk toch bang dat de verhoudingen meel en vloeistof niet helemaal kloppen.
  Ik heb het gemaakt met 350 gr karnemelk maar het was zo nat dat ik totaal van havermeel en boekweitmeel samen 800 gr heb moeten gebruiken om er een bal van te kunnen maken.
  Brood was uiteindelijk lekker maar voor volgende keer ga ik veel minder karnemelk gebruiken. Het leek mij ook zeer onwaarschijnlijk dat jed met 500 gr meel en meer als 350 ml vloeistof een goed deeg kunt krijgen om er een bal van te maken.

  1. Hi Ivana, dankjewel voor de reactie. De verhouding van 350 ml vloeistof op 500 gr meel hoort te kloppen. Heb je grammen of ml gebruikt? Laat het mij even weten. Ik ga het brood toevallig vanavond nog een keer maken. Dan kijk ik even mee wat er is mis gegaan.

   Liefs,
   Marike

   1. Hoi marike,

    Ik heb van karnemelk 350 ml gebruikt. Zie dat ik gr heb geschreven.
    Brood smaakte goed alleen moest ik echt veel meer meel gebruiken.

   2. hoi Marike
    in dit antwoord schrijf je: 350 ml vloeistof op 500g meel. in je recept staat echter: 400 ml yoghurt. Is dat misschien decreden dat het te nat is?
    Ook bij mij was dat het geval.
    ik ga het nu proberen met 350 ml yoghurt.
    groetjes, Mieje

 8. Hoi ik denk dat die zin van de hoeveelheid yoghurt verwarring geeft. Het staat er raar met een + en een of dat het gewoon niet duidelijk is.

 9. Ik heb dit brood voor de tweede keer gemaakt, zo blij met dit recept, is gewoon fantastisch, en de hoeveelheden kloppen echt. Ik heb de eerste keer botermelk gebruikt, en heb er dan toch wat bloem moeten bijvoegen. Deze keer heb ik nu youghurt gebruikt met azijn, en niets moeten bijvoegen.Ik had een pot van 500 ml youghurt en heb er op zicht 50 ml uitgenomen als ontbijt. Ik doe er wel 3 el mengeling van lijnzaad, chiazaad , sesamzaad, zonnebloempitten , hennepzaad en pompoenpitten iv. Die biologische mengeling koop ik zo van het merk Nice & nuts in de biowinkel. Dank je wel voor dit recept!.

 10. Ik heb vandaag dit brood gemaakt. Het deeg is echt veel te nat! Een plakkerige kledder. Ook 200 gram extra havermeel erin gedaan, maar met weinig resultaat. Ik ga het zo ook maar in een bakvorm gieten, hopelijk lukt het dan toch. Ik heb echt heel erg secuur afgemeten en gewogen.

 11. Hallo Marike, ik heb twee vragen. Ten eerste is het deeg echt zo plakkerig? Ik kreeg het bijna niet van mijn vingers en kon ook niet echt een bol maken. En ten tweede, wat raad je aan als oventemperaturen bij een elektrische oven?

  1. Hi Patricia,
   Het deeg hoort wat plakkerig te zijn maar niet heel plakkerig. Bebloem het aanrechtblad en de handen met wat meel om plakken te voorkomen. De oventemperatuur mag je met 10% verhogen, dan gaat het goedkomen!

   Liefs,
   Marike

 12. Tja ,er is maar een reactie die ik kan geven , zoooooo lekker , en bovenal zo makkelijk om te maken ,
  Het is een aanrader , op een gegeven moment ga je wat eigen dingen er aan toevoegen , ik deel hem vaak in twee , en doe dan in een rozijntjes ,en cranberry ‘s
  Smullen .
  Dankjewel voor dit recept.

  Margreet

 13. Dank je wel voor het delen van dit fijne recept! Ik ben zelf helemaal nieuw in de glutenvrije recepten en vind het super fijn om zo steeds weer nieuwe opties te ontdekken. Heb jij (of iemand die mee leest ;-)) toevallig eens geprobeerd het brood in te vriezen? Ik durf niet zo goed haha! Dank alvast!

  1. Hey Julia,

   Wat een heerlijke reactie van jou! Heel veel bakplezier! Er staan best wel leuke brood receptjes op deze site en ook in mijn boek Bakken zonder Tarwe! Geniet ervan!

   Liefs,
   Marike

 14. Hoi, ik heb het brood gemaakt met karnemelk.
  Hij zag er heel mooi uit maar was keihard van buiten.
  en hoeft dit brood niet te rijzen.
  is het daardoor veel te stijf?
  De smaak was goed maar hij was niet te snijden.
  war deed ik fout?

 15. De mijne zit nu in de oven. Ben benieuwd! Mijn deeg was ook veel te plakkerig, kreeg het niet van mijn vingers, dus ik heb ook nog een flinke hoeveelheid meel erbij moeten doen. Ik laat je weten hoe hij uit de oven komt. Hopelijk heeeeel lekker ;-).

 16. Oh my… Wat is dit een héérlijk brood zeg!
  Ik ben er, na jarenlange vage klachten “eindelijk” achter gekomen een gluten intolerantie te hebben en ben gaan zoeken op pinterest en kwam hier uit!
  Ik heb zelfs al geëxperimenteerd met verschillende variaties !!
  Eeuwig dank hiervoor!!

  1. Hi Nathalie,

   Wat ontzettend leuk om te lezen! Er komen nog veel leuke brood recepten bij. Op 21 maart geef ik een Hartige Masterclass waar ik veel inspiratie voor heb ontwikkeld. Wellicht komen er wat leuke recepten van online! Blijf vooral genieten!

   Liefs,
   Marike

 17. Hey
  Ik heb het nu voor de tweede keer gebakken, maar het rijst helemaal niet. Ik doe er pompoenpitten onder zou dat te zwaar zijn? En ik heb ook begrepen dat je niet lang mag mengen, toch? Wat doe ik fout?
  Groetjes
  Tiziana

  1. Oei dat is niet de bedoeling. Heb je de baking soda ook echt gebruikt? Dat is erg belangrijk.

   Laat het maar weten! Ik help je graag op weg.

   Liefs,
   Marike

  2. Hi Tiziania, wat vervelend! Ik heb dit probleem nog niet gehad zelf en ik maak hem heel vaak. Ik maak hem sindskort met wat extra psylliumvezels voor meer elasticiteit en om ervoor te zorgen dat het deeg altijd fijn voelt voordat deze de oven in gaat. Ik heb de tip toegevoegd. Hoop dat je hier iets mee kan!

   Geniet van het brood!

   Groetjes,
   Marike

 18. Zelfde probleem deeg veel te nat alles secuur afgewogen heb er uiteindelijk kokosmeel bijgestaan heb toen balletje vkunnen maken zit nu in oven dus nu afwachten

  1. Hi Elmer,

   Is het uiteindelijk gelukt? Ik maak hem sindskort met wat extra psylliumvezels voor meer elasticiteit en om ervoor te zorgen dat het deeg altijd fijn voelt voordat deze de oven in gaat. Ik heb de tip toegevoegd.

   Geniet van het brood!

   Groetjes,
   Marike

 19. Hoi Marike, ik maakte al jaren regelmatig Iers brood, maar nu mijn dochter de diagnose coeliakie heeft gekregen moet dat dus GV. Ik heb je recept gemaakt met roomboter ipv kokosolie, karnemelk, 2 eieren (dus geen lijnzaad) en nog een beetje suiker. Het is zeker niet mislukt maar ik vond t brood erg compact en korrelig (en droog). Wat is je advies: natter deeg (deeg was prachtig, maar moet misschien voor GV wat natter)? Meer boter en/of eieren? Misschien ook nog iets meer baking soda. Of kortere baktijd (ik had 30 minuten gedaan en van buiten was het prachtig). Het brood heeft in ieder geval meer lucht en binding nodig. Je advies is welkom! Groeten, Henk

 20. Hoi Marieke,
  Het brood staat in de oven.. helaas hier ook veel extra meel moeten toevoegen. Uiteindelijk gelukt op het op de bakplaat te krijgen.. inkeping maken ging niet zo goed. Hoop dat het wel gaat rijzen. Heb het recept precies gevolgd, zit er dan toch ergens een foutje? Met je andere recepten voor taarten is het resultaat precies zoals het hoort… hopelijk smaakt het dadelijk wel en rijst het genoeg.

  groetjes, Christel

 21. Staat nu in de oven. Na het lezen van alle reacties had ik er een hard hoofd in dat het zou lukken, maar ik wilde graag een broodje maken dat een keer niet zoet is.
  Mijn deeg was overigens niet te nat, wel wat plakkerig maar met wat extra meel op het aanrecht was dat prima op te lossen. Ik heb 1 el appelazijn gebruikt en dat aangevuld met havermelk tot 350 ml (en dan door het lijnzaadmengsel nog 1 el appelazijn zoals vermeld in het recept (?)) Was wel een beetje uitgeschoten met de psyliumvezels; misschien dat het daardoor niet zo nat werd 😉
  Ben erg benieuwd hoe hij uit de oven komt!

 22. Ik heb het broodje vanmiddag gemaakt. Met twee eieren en 4oo ml kokosyoghurt en de appelazijn. Havermeel en bananenmeel gebruikt. Boekweitmeel zijn er een paar intolerant voor hier thuis. Het is maar wellicht komt dat doordat ik geweldig van smaak. Enige puntje is dat het deels snel brokkelt. Komt wellicht doordat ik een ongeduldige zoon naast me had staan die honger had. Het brood was denk ik nog niet goed afgekoeld.. ik wil volgende poging kleine broodjes maken. Neem aan dat het dan iets korter in de oven moet? Groetjes van Angelique

 23. Gisteravond heb ik hem gemaakt met boekweitmeel, bakbanenenmeel en kefir (omdat ik toch geen yoghurt meer had…daar had iemand anders van genoten 🙂 ).
  Ook lekker! En prachtig om te zien…

 24. Beste Marike
  je Ierse sodabrood is bij mij echt favoriet. Heb je het wel eens met gierstmeel gemaakt? In welke verhouding zou ik het dan moeten gebruiken (of met welke meelsoorten mengen)?
  Heb je tips?

 25. Geachte Marike,

  Kan ik dit brood ook in een bakblik bereiden?
  Als dat kan, moet ik dan wat wijzigen aan de hoeveelheid ingrediënten, oventemperatuur/-tijd en/of bereidingswijze?

  Met vriendelijke groet,
  Laura

 26. Wat n heerlijk brood, ik bak het iedere week. Nu het recept iets aangepast en er helemaal tevreden mee!
  Aanpassing: zowel 1 ei, én een eetlepel geweekt gemalen lijnzaad én 1 eetlepel geweekt chiazaad. Mijn kleinzoon van 10 is mijn grote bakhulp, hij kent het recept al uit zijn hoofd en vindt het brood ook heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts