Just Apple Cheesecake

4.1
(15)

Er zijn momenten dat ik denk in taarten. Vooral wanneer dwaal over de markt en geniet van alle mooie producten die ik zie. Al die kleuren, smaken en geuren van verse producten hebben een eigen rol in het Sprookje van Oh My Pie! Appels komen er toch wel redelijk vaak in voor, deze allrounders zie je dan ook vaak voorbij komen. Alhoewel de ‘Old School’ appeltaart nog altijd bij veel mensen met stip op nummer 1 staat, deelt Colette vandaag een fantastisch recept! Appeltaart in een zomerjasje waar je op elk moment van de dag van kan genieten!

Wie Colette is lees je hier. Deze inspirerende dame heeft haar eigen Facebook en Instagram, een feestje om te bezoeken voor iedereen met (of zonder) coeliakie, die van heerlijke en gezonde recepten houdt! Colette is een échte ‘Ins-PIE-rator’ die zich voornamelijk richt op: het zoeken naar balans, sport én gezond eten om haar lichaam en geest in een goede conditie te houden!

Oer Hollandse traditie

Appeltaart met slagroom is toch wel clichébeeld in de gemiddelde Nederlandse huiskamer. Dit smakelijke Heldenbaksel is z’n jeugdigheid nog altijd niet verloren. Zeker niet als je hem op zondag bij oma eet. De appeltaart is in Nederland dan ook bijna heilig. Wist je trouwens dat het eerste Nederlandse appeltaartrecept is gevonden in een kookboek uit 1514?

De grens over..

Als je denkt dat wij het enige land zijn met deze traditie dan zit je toch echt mis. Zo hebben de Fransen namelijk een smakelijk zusje de Tarte Tatin, een omgekeerde appeltaart met een beetje caramel er overheen. De Grieken hebben weer een eigen versie met filodeeg en honing. Marokkaanse appeltaart met dadels, saffraan en kardemom, is anders ook niet verkeerd! Of ga jij liever voor de sticky Amerikaanse appeltaart, met fijngestampte appel.

Appeltaart of appelkruimeltaart?

Een traditionele appeltaart staat al in mijn boek. Om toch mee te gaan met de tijd doorbreken we de oude gebruiken en voegen we een vleugje Oh My Pie! & Just By Co toe aan het de ouderwetse appeltaart. Voorheen kon ik minuten twijfelen of ik zou gaan voor een kruimeltaart of voor de normale appeltaart met vlechtwerk. Deze Parel heeft het allemaal! Wedden dat je niet anders meer wil!

Stel je eens voor! Een krokante bodem bedekt met een smaakvol appelmengsel waarin de speculaaskruiden floreren bedekt onder een hagelwit tapijtje afgetopt met een smaakvolle crumble. Zeg nou zelf, wie wil er nou niet enkel de lusten zonder de lasten? Ik teken hiervoor! Voortaan dus gewoon: Just Apple Pie!

Gluten-, lactosevrij en eventueel plantaardig genieten is een feest!

Alles in huis?

Springvorm: 20 cm

Je hebt nodig voor de bodem:
50 gr (glutenvrije) havermout
25 gr (glutenvrij) havermeel
25 gr amandelmeel
1 tl speculaas kruiden of kaneel
10 gr chiazaad + 75 ml water
10 gr agavesiroop

Je hebt nodig voor de appellaag:
100 gr dadels +130 ml warm water
2 kleine appels
40 gr rozijnen
1 tl kaneel

Je hebt nodig voor de parelwitte vulling:

 • 700 gr (plantaardige) kwark of yoghurt
 • 7 gelatine blaadjes of 4 gr agar agar
 • 1 tl vanille aroma
 • 40 gr agavesiroop, ahornsiroop of honing

Je hebt nodig voor de crumble:

 • 50 gr amandelmeel
 • 1 tl kaneel
 • 1 el honing
 • 1 el kokosolie

Aan de slag!

 1. Verwarm de oven alvast voor op 175 graden. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in zodat jouw Parel als een zonnetje het ijzeren harnas zal verlaten.
 2. Roer het chiazaad en het water door elkaar zodat het kan mengen en laat het mengel even staan.
 3. Week de ontpitte dadels in het warme water zodat ze zachter worden. Houd je van comfort? Gebruik Medjoul dadels, deze hoef je namelijk niet te weken. Deze kun je kopen bij de toko, grotere supermarkten, maar de lekkerste koop je bij De Notenshop.
 4. Doe de ingrediënten voor de bodem in een mengkom en voeg hier als laatste het chiazaadmengsel aan toe. Roer dit aromatische goedje door elkaar.
 5. Bekleed de bodem van de springvorm met dit goddelijke goedje. Duw met de onderkant van een lepel de bodem mooi egaal of gebruik je handen.
 6. Maak ook alvast de crumle topping zodat deze tegelijkertijd met de bodem kan genieten van een bruiningskuurtje in de oven.
 7. Smelt de kokosolie en meng de ingrediënten voor de crumble in een kom samen met de kokosolie. Roer dit mengsel goed door elkaar zodat er flinke kruimels ontstaan. Is het nog te droog? Voeg dan wat extra zoetmiddel of kokosolie toe.
 8. Verdeel de kruimels op een bakpapiertje of doe ze in een schaaltje.
 9. Schuif zowel de springvorm als de crumble de oven in voor zo’n 10 minuten.
 10. Ondertussen maak je de dadelpasta ,doe hiervoor de dadels en weekwater in een blender en mix zodat er een fluwelen pasta ontstaat.
 11. Snijd de appel in kleine stukjes en doe deze in een kom samen met de rozijnen, kaneel en de dadelpasta.
 12. Laat de bodem even afkoelen. Verdeel hier jouw appeltaartmengsel over en druk dit goed aan.
 13. Doe de (lv) kwark of yoghurt in een kom en voeg hier het zoetmiddel en de vanillearoma aan toe. Mix jouw hagelwitte goedje luchtig met een mixer voor heerlijk resultaat. Proef je beslag , als je hem zoeter wilt
  voeg dan extra zoetstof aan toe.
 14. Gebruik je gelatine? Week de blaadjes gelatine in een kommetje met koud water. Knijp de gelatine uit wanneer deze week geworden is. Verwarm de gelatine met 2 eetlepels van het yoghurtmengsel en roer dit goed door elkaar. Voeg nu beetje bij beetje het yoghurtmengsel toe aan de verwarmde gelatine. Blijf ondertussen goed roeren om klontjes te voorkomen. Ga door naar stap 16.
 15. Gebruik je agar agar? Roer de agar agar met enkele eetlepels water door elkaar en kook dit zo’n 2 minuten in een pannetje. Schenk hier de  yoghurt bij en roer het mengsel goed door elkaar. Verwarm het mengsel nog even zodat de agar agar goed kan binden.  Haal het pannetje van het vuur.
 16. Giet het mengsel op de bodem en zet de taart een half uurtje in de koelkast om op te stijven.
 17. Na dat half uurtje strooi je de crumble topping over de taart en laat je deze kanjer nog minimaal 3 uur in de koelkast staan om op te stijven.
 18. Klaar is jouw Just Apple cheesecake! Absoluut om van te genieten!

Liefs Co (lette)

Ben je benieuwd naar de toverkunsten van Colette? Volg haar dan via Facebook én Instagram!

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 4.1 / 5. Reacties: 15

Geef als eerste je mening!

8 comments
 1. Wat een geweldige taarten kom ik elke keer tegen hier. Van het weekend heb ik een deel van het recept gebruikt, de bodem voor onder een kwarktaart. De bodem was qua smaak erg lekker, maar was helaas niet krokant nadat de kwarktaart was opgestijfd (ondanks de oventijd). Is dit normaal? Ik ben namelijk opzoek naar een glutenvrije en notenvrije bodem voor een kwarktaart die ik maak voor een bruiloft…. en jij hebt eigenlijk als enige recepten met een glutenvrije, notenvrije, gezonde bodem (het gezonde vind ik belangrijk, het bruidspaar niet). Best spannend en lastig hihi

 2. Ik wil deze taart graag maken voor mijn dochter haar verjaardag en ben natuurlijk als de dood dat ik hem laat mislukken 🙂 Ik heb net het recept doorgelezen, maar ik snap stap 14 niet helemaal (heb nog nooit iets met gelatine gedaan). Moet ik die gelatine en de 2 eetlepels yoghurt verwarmen in een pannetje op het vuur? Of verwarm je dat op een andere manier?

  En giet ik dan het yoghurt mengsel erbij in de warme pan op het vuur of doe ik het dat anders?

  Ze is donderdag jarig, dus ga woensdagavond de taart maken, hopelijk kan je me helpen voor die tijd 🙂

 3. Ik heb de taart gemaakt en hij is toch lekker hij.
  Heb hem ook op Instagram gezet dus je komt hem wel tegen 😉

 4. Hoi,

  Ik bak graag jouw taarten. Alleen kunnen mijn dochters ook niet tegen haver.
  Heb je toevallig suggesties waarvoor ik de havermout en het havermeel kan vervangen?

 5. Ik wil graag de havermout en havermeel vervangen. Kan ik daarvoor amandelmeel en/of kokosmeel gebruiken en welke hoeveelheden heb ik dan nodig?

 6. Ik ga deze taart proberen te maken bijna alle ingrediënten kan ik hier in Kroatië kopen behalve de speculaaskruiden.Nu is het wachten tot dat een van mijn gasten die voor mij kan meenemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts