Rozemarijn & Zeezout Crackers

5
(3)

De spontane wens of ik een keer een glutenvrije borrelplank wilde samenstellen liet ik natuurlijk niet aan mij voorbij gaan. Met een grote dosis enthousiasme en goed geluk ging ik aan de slag om een kleurenpalet samen te stellen. De dips waren geen probleem. Het struikelblok zat het vooral bij de basis.

Borrelen op zaterdag met een smakelijke dip gaat natuurlijk niet zonder goed gereedschap. Een fundament waarbij je niet het gevoel hebt dat je op hout aan het bijten bent maar een smaakvolle basis met een bite.

Dat deze crunchy crackers binnen een half uurtje voor mijn neus zouden staan had ik van te voren niet gedacht. Als een kind zo blij genoot ik zelf eerst van deze smakelijke Rakkers.

Robuust, smaakvol én door iedereen te maken

Met slechts enkele ingrediënten die vrijwel iedereen in huis heeft of kan kopen bij de lokale supermarkt tover je in een handomdraai deze crackers op tafel. De basis is super voedzaam en daarmee ook nog eens heel gezond. De combinatie van zeezout en rozemarijn vind ik zelf gewoon erg lekker vandaar dat ik koos voor deze smaak. Je kan er uiteraard ook voor kiezen om zelf te variëren met de ingrediënten.

Wat dacht je van wat Parmezaanse kaas? Enkele ongebrande noten? Of misschien wel een eetlepel pesto voor een Italiaans karakter? Je hoort het al, de mogelijkheden zijn eindeloos! Wat is jouw favoriete combinatie?

Vezelrijk

Dit keer heb ik Psylliumvezels toegevoegd. Deze vezels zorgen voor een win-win situatie. Ze zorgen er namelijk voor dat de crackers erg vezelrijk zijn en ze zorgen voor een mooie structuur van de crackers.

Ik gebruik Psylliumvezels graag omdat het mij helpt bij een goede darmgezondheid. Ze maken de darminhoud zachter en volumineuzer waardoor de darmpassage vergemakkelijkt wordt. Psyllium werkt  erg goed als vervanger voor gluten. Gluten geven baksels ontzettend veel samenhang en volume. Daarbij ook stevigheid en binding. Psyllium biedt ook al deze eigenschappen en is daarom een gezonde en natuurlijke oplossing voor gluten te vervangen.

Een tip van mij speciaal voor jou. Je hoeft ze niet te gebruiken, de crackers zijn ook erg lekker zonder, maar mocht je het willen proberen, dan raad ik ze aan!

Je kan ze kopen bij de De Notenshop, de AH XL, daar zag ik ze in het nieuwe glutenvrije schap staan van Peak’s Free From. Daarnaast zijn ze ook te koop bij Holland and Barrett of uiteraard in andere winkels. Google maar eens.

Kom maar op met dat recept! Ga jij ze maken? Lees dan snel door!

Gluten-, lactosevrij én eventueel plantaardig genieten kan ook gewoon op zaterdag!

Alles in huis?

Bakplaat + bakpapier

Ingrediënten:

voor 8-10 crackers:

 • 75 gr (glutenvrij) havermeel
 • 50 gr boekweitmeel
 • zaden en pitten naar keuze
 • 1 groot ei*
 • 2 el olijfolie
 • 1 tl zeezout
 • twee takjes rozemarijn of 1 el gedroogde rozemarijn
 • optioneel: 1 el psylliumvezels

*Eivrij of vegan? Laat het ei achterwege en gebruik 1,5 el gebroken lijnzaad of chiaazaad. Dit kun je laten weken in 4 el water zodat er een papje ontstaat.

Aan de slag!

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed de bakplaat alvast met bakpapier.
 2. Roer de melen samen met de zaden en pitten, het zout en eventueel de psylliumvezels door elkaar. Voeg vervolgens het ei of de eivervanger en de olijfolie toe en kneed er een soepel deeg van.
 3. Ontdoe de takjes rozemarijn van de blaadjes (of schud de gedroogde rozemarijn uit het potje natuurlijk) en strooi deze over het deeg. Kneed dit er nog even doorheen. Is jouw deeg nog wat plakkerig? Plaats deze dan voor zo’n 10 minuten in de koelkast.
 4. Leg de deegbal op het papier op de bakplaat. Gebruik nu een tweede vel bakpapier; leg dit bovenop de deegbal en gebruik de deegroller om het deeg goed uit te rollen, totdat het overal ongeveer 0,5 cm dik is. Wanneer je het deeg dikker laat, worden de crackers niet goed knapperig. Verwijder het tweede vel bakpapier en strooi eventueel nog wat zeezout, pitten en rozemarijnblaadjes uit over het deeg. Druk een klein beetje aan zodat ze goed blijven zitten.
 5. Bak deze Robuuste Rakkers krokant in zo’n 20 a 25 minuten. Hou de crackers wel in de gaten, iedere oven is anders.
 6. Als je crackers niet droog genoeg zijn kun je ze na het snijden omkeren en zo nog even in de oven verwarmen. Hierdoor wordt de onderkant van de zadencrackers ook mooi droog en knapperig.
 7. Geniet ervan!

Ga je dit taartje ook maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Wie weet verschijnt de foto op de Wall of Pie of is jouw foto het ‘Pareltje van de Week’!

Liefs, Marike

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 5 / 5. Reacties: 3

Geef als eerste je mening!

8 comments
 1. Heb ze van de week voor het eerst gemaakt met het idee om een licht, maar vullend omtbijt. De tweede lading staat vandaag alweer in de oven. Heerlijke cracker met pompoenzaden, zonnebloempitten en rozemarijn! Top recept

  1. Hi Ineke,

   Je kan de boekweit prima vervangen door havermeel bijvoorbeeld, teffmeel of rijstmeel. Zit er iets voor je bij? De crackers zijn fantastisch!

   Liefs,
   Marike

 2. Hoi,

  Ik maak ze steeds in dubbele hoeveelheden omdat ik ze zo lekker vind ! Heel erg bedankt voor dit heerlijke receptje. Wat wel de laatste tijd vaak voorkomt is dat ze te droog zijn waardoor ik ze niet goed kan uitrollen. Moet ik dan gewoon meer olie toevoegen? Groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts