Wolken Wonders

0
(0)

Wolken Wonders, vol van smaak en zo luchtig als een wolkje. Elegant en sierlijk paraderen deze koeken over het bakpapier, terwijl een aromatische geur van versgebakken koekjes mijn huis vult. Een dosis gelukt met het welbekende ‘WAUW-effect’. Op dat moment wist ik het zeker, de welbekende eierkoek is uit de mode. Wolken Wonders zijn de nieuwe hit!

Het decadente smeuïge zusje van de welbekende eierkoek!

Met het idee om eierkoeken te maken dook ik de keuken in. Al snel wijzigde mijn plan op het moment dat ik nog een bakje met blauwe bessen tegenkwam in de diepvries. Aangezien ik mij heb voorgenomen om in de maand april eerst de producten uit mijn diepvries op te maken voordat er nieuwe spullen in verdagen, kwam dit bakexperiment als geroepen! Ik voel mij soms net een verzamelaar. Een diepvrieskist zo groot dat ik mijzelf er in zou kunnen verstoppen, maar werkelijk tot bijna het randje aan toe gevuld. Ongelofelijk, hoe krijg ik het voor elkaar! Herken je dit?   

Een smeuïge koek met een zoetje van blauwe bessen, een vleugje citroensap en een accent van noten door het amandelschaafsel.

De eierkoeken die ik eerder maakte zijn gemaakt van amandelmeel. Aangezien ik weet dat amandelmeel niet erg goedkoop is wilde ik juist een keer een goed alternatief bieden zonder dat de kwaliteit van het product verloren zou gaan. Dat is gelukt! Weet je wat zo leuk is? De koeken blijven heel smeuïg! Heerlijk als tussendoortje of als genietmomentje wanneer je dat maar zou willen!

Gluten-, lactosevrij, zonder geraffineerde suikers en evt. ook vegan te maken!

Wedden dat de kids er dol op zullen zijn! Ben jij benieuwd naar het recept? Ga er maar snel mee aan de slag!

 

Wat heb je nodig?

Ingrediënten:

 • 150 gr (glutenvrij) havermeel*
 • 200 gr (lv) yoghurt (soja yoghurt, kokos yoghurt, kwark etc.)
 • 4 eiwitten of 8 el aquafaba**
 • 1 tl vanillearoma of 0,5 tl vanillepoeder
 • 3 el ahornsiroop, agavesiroop of honing
 • 1 tl bakingsoda + 1 el citroensap
 • snufje zout
 • 100 gr blauwe bessen
 • optioneel: moerbeien + amandelschaafsel

* Wil je eens uitpakken? Gebruik dan amandelmeel of een combinatie van haver- en amandelmeel!

**Aquafaba: 100 ml water uit een blik bonen/kikkererwten. Dit kan ook het kookwater zijn, dat scheelt weer zout. Voeg evt een tl Johannesbroodpitmeel of arrowroot toe voor een stevige romige massa zodat de koeken niet teveel uit zullen lopen.

Aan de slag!

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht. Bekleed de bakplaat alvast met bakpapier zodat jouw Parels niet blijven plakken.
 2. Klop de eiwitten of aquafaba met het zoetmiddel, het citroensap en  de vanille  luchtig en stijf. Uiteindelijk kun je de kom op z’n kop houden zonder dat het eiwit of de aquafaba eruit zal lopen, hoe leuk is dat!
 3. Doe de droge ingrediënten in een mengkom. Roer hier de yoghurt doorheen.
 4. Wanneer de eiwitten of de aquafaba stevig genoeg zijn kun je deze voorzichtig door het deeg heen spatelen.
 5. Voeg als laatste de blauwe bessen en/ of moerbeien toe. Proef even of jouw beslag op smaak is. Zo niet voeg dan nog wat zoetmiddel of citroenrasp toe.
 6. Schep bollen met een ijslepel van het beslag en plaats deze stuk voor stuk op de met bakpapier beklede bakplaat. Heb je geen ijsschep? Gebruik dan twee grote lepels waarmee je bolletjes kan maken. Zorg voor genoeg tussenruimte want de koeken lopen uit.
 7. Bestrooi de koeken met wat amandelschaafsel voor een extra bite en smaaksensatie!
 8. Schuif deze luxueuze bolides de oven in voor een bruiningskuurtje van 10 a 15 minuten.
 9. Laat de koeken afkoelen buiten de oven en geniet ervan met volle teugen!
 10. Je kan de koeken het beste afgesloten bewaren.

Variatietip! Voeg eens wat rasp van een citroen toe. Dit geeft een frisse smaak aan deze heerlijke koeken!

Ga je dit taartje ook maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Wie weet verschijnt de foto op de Wall of Pie of is jouw foto het ‘Pareltje van de Week’!

Liefs, Marike

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 0 / 5. Reacties: 0

Geef als eerste je mening!

13 comments
  1. Beste Hanneke, jeetje wat naar om te lezen! Ik heb het recept vanavond nog een keer met aquafaba gemaakt. De hoeveelheid aquafaba heb ik nu omschreven met eetlepels, deze hoeveelheid past beter om een succeservaring te garanderen. Voeg evt een tl johannesbroodpitmeel of arrowroot toe aan de aquafaba. Dit verstevigt waardoor de koeken niet uitlopen.

   Liefs,
   Marike

 1. O nee, tot 2x toe mislukt, met baking soda gedaan. In de oven kwamen ze prachtig omhaag, maar zodra ze uit de oven kwamen stortten ze als pudding in elkaar en zijn t nu platte kleverige koekjes die ook nog eens muurvast aan het bakpapier geplakt zaten en dus ook niet eraf gehaald konden worden, alle koekjes kapot :-(
  Heb je een idee hoe dat kan?

  1. Hi Linda,
   Wat naar om te lezen zeg! Dit heb ik nog niet gehoord. Wellicht heeft het te maken met de temperatuur van de oven en mogen ze nog iets langer. Heb je tussentijds de oven geopend? Ook dit kan een plat geslagen resultaat geven.

   Groetjes,
   Marike

 2. Hoi Marike,

  Ook bij mij zagen ze er prachtig uit in de oven en nu zijn ze zacht en plakkerig. Op zich zijn eierkoeken dat ook natuurlijk, maar volgens mij is dat niet de bedoeling. Ik heb amandelme gebruikt. Heg eiwit was stijf. De oven op hetelucht 180 gezet en na een kwartier pas de oven opengedaan. Ik heb ze toen nig vijf minuten langer in de oven gelaten, maar dat heeft niet echt gewerkt. De smaak is overigens wel goed 😊. Heb jij een tip?

  Groetjes Marije

 3. Hoi Marieke.

  Het recept stap voor stap en nauwkeurig gevolgd,
  De eiwitten mooi stijf geklopt.

  En dan loopt het toch uit in een platte plaat die in de oven ook niet meer rijst.
  En vast plakt aan het bakpapier.
  Smaak is lekker maar het is niet iets om te presenteren.
  Heb je tips voor een nieuwe poging?

  1. Hi Hilda,

   Jeetje wat vervelend. Je zou iets meer meel kunnen toevoegen om ze iets robuuster te maken. Zorg er ook voor dat je de oven tussendoor niet opent.

   Liefs,
   Marike

 4. Grappig. Door de vele reacties over het uitlopen heb ik mijn wonder maar als plaat gemaakt om daarna in stukken te snijden (dan hebben ze ook meer dezelfde maat). Maar als ik achteraf naar de stevigheid kijk, hadden ze prima als stuks gekund!

  Wat voor eieren gebruiken anderen? Ik heb specifiek maat M gebruikt zodat het niet te vloeibaar zou worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts