Duo Penotti Pie!

0
(0)

Het was toch wel een feest als er een nieuwe pot Duo Penotti in het broodbelegmandje verscheen. Ik kan dan ook niet ontkennen dat ik als kind regelmatig de pot ontdeed van de witte chocolade laag. Secuur vissend met een mes zonder dat de kleuren met elkaar zouden mengen, jeugdsentiment! De herinneringen kwamen spontaan boven op het moment dat dit smaakvolle taartje van Colette op mijn beeldscherm verscheen. Een Duo Penotti Sensatie eerste klas!

Wie Colette is lees je hier. Deze inspirerende dame heeft haar eigen Facebook en Instagram, een feestje om te bezoeken voor iedereen met (of zonder) coeliakie, die van heerlijke en gezonde recepten houdt! Colette is een échte ‘Ins-PIE-rator’ die zich voornamelijk richt op: het zoeken naar balans, sport én gezond eten om haar lichaam en geest in een goede conditie te houden!

De welbekende boterham met chocoladepasta is toch moeilijk uit het Nederlandse straatbeeld weg te denken. Net zoals de tulpen en de windmolens hebben heeft het welbekende potje gevuld met chocolade een speciale plek in het hart van menig Nederlander veroverd.

Jeugdsentiment!

Nutella en Duo Penotti behoren toch wel tot mijn favorieten. Duo Penotti heeft dan ook nog eens een streepje voor.  Met veel nieuwsgierigheid ging ik op zoek naar de oorsprong van dit smaakvolle goedje. De basis voor het huidige succes van Duo Penotti reikt ver terug. In het begin van de jaren ’70 bedenkt Marcello Marsolo (familie met roots in het prachtige Sicilië) een heerlijke hazelnootcrème. Dit recept is gebaseerd op het oude recept van grootmoeder Marsolo.

Hazelnootpasta uit Italië of?

De naam Duo Penotti was een openbaring voor mij. Ik vroeg me altijd af in welk Italiaans dorp de chocopasta werd gemaakt. Blijkt dat Penotti voor Peeters Noten Industrie staat, een onderneming uit Roosendaal. Die tweede t? Geen idee.

Stel je eens voor! Een smaakvolle chocolade bodem overgoten door een luchtige kokosvulling waarop een chocolade vulling pronkt afgetopt met een yoghurt Swirl!

Ben jij benieuwd naar het recept? Stroop de mouwen maar op en ga ermee aan de slag!

Gluten-, lactosevrij en eventueel plantaardig genieten voor iedereen!

Wat heb je nodig?

Springvormadvies: 20 cm

Ingrediënten:

Voor de bodem:

 • 50 gr (gv) havermout
 • 50 gr (gv) havermeel
 • 25 gr amandelmeel
 • 10 gr chiazaad + 75 ml koud water
 • 10 gr cacaopoeder
 • 1 eetlepel agavesiroop of ahornsiroop

Voor de vulling:

Kokoslaag:

 • 400 gr (lactosevrije) yoghurt of kwark
 • 2 el agavesiroop of ahornsiroop
 • 4 el kokosrasp of meer naar wens
 • 4 gelatine bladen of 2 gr agar agar
 • 1 tl vanillearoma
 • Optioneel extra zoetstof (proef je beslag)

Voor de chocolaag:

 • 250 gr (lactosevrije) yoghurt of kwark
 • 100 gr Medjoul dadels (ontpit)  + 3 el water
 • 25 gr cacaopoeder
 • 1 tl vanillearoma
 • 4 blaadjes gelatine of 2 gr agar agar
 • Optioneel extra zoetstof (proef je beslag)
 • Optioneel: voeg eventueel wat gebroken hazelnoten toe voor de echte Duo Penotti smaaksensatie!

Topping :

 • Yoghurt swirl

Aan de slag!

 1. Verwarm je oven voor 175 graden. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen alvast in.
 2. Week het chiazaad alvast tot een papje met het water.
 3. Doe de ingrediënten voor de bodem in een mengkom en voeg hier als laatste het chiazaadmengsel aan toe. Roer dit aromatische goedje door elkaar.
 4. Bekleed de bodem van de springvorm met dit goddelijke goedje. Duw met de onderkant van een lepel de bodem mooi egaal of gebruik je handen.
 5. Bak de bodem voor zo’n 10 minuten in de oven. Ga ondertussen aan de slag met het maken van de kokoslaag.
 6. Mix de (lactosevrije) yoghurt of kwark samen met het zoetmiddel, de vanille en de kokosrasp tot een luchtige massa.
 7. Gebruik je gelatine? Week de blaadjes gelatine in een kommetje met koud water. Knijp de gelatine uit wanneer deze week geworden is. Verwarm de gelatine met 2 eetlepels van het yoghurtmengsel en roer dit goed door elkaar. Voeg nu beetje bij beetje het yoghurtmengsel toe aan de verwarmde gelatine. Blijf ondertussen goed roeren om klontjes te voorkomen. Ga door naar stap 9.
 8. Gebruik je agar agar? Roer de agar agar met enkele eetlepels water door elkaar en kook dit zo’n 2 minuten in een pannetje. Schenk hier de  yoghurt bij en roer het mengsel goed door elkaar. Verwarm het mengsel nog even zodat de agar agar goed kan binden.  Haal het pannetje van het vuur.
 9. Giet het mengsel op de bodem en zet de taart in koelkast zodat de eerste laag al op kan stijven ( zo’n 2 uurtjes).
 10. Vervolgens kun je verder gaan met de chocolaag. Pureer de Medjool dadels met het water tot een smaakvolle pasta. Mix in een kom de (lactosevrije) yoghurt of kwark met de dadelpasta, cacao , en de vanillearoma luchtig.
 11. Gebruik je gelatine? Week de blaadjes gelatine in een kommetje met koud water. Knijp de gelatine uit wanneer deze week geworden is. Verwarm de gelatine met 2 eetlepels van het yoghurtmengsel en roer dit goed door elkaar. Voeg nu beetje bij beetje het yoghurtmengsel toe aan de verwarmde gelatine. Blijf ondertussen goed roeren om klontjes te voorkomen. Ga door naar stap 13.
 12. Gebruik je agar agar? Roer de agar agar met enkele eetlepels water door elkaar en kook dit zo’n 2 minuten in een pannetje. Schenk hier de  yoghurt bij en roer het mengsel goed door elkaar. Verwarm het mengsel nog even zodat de agar agar goed kan binden.  Haal het pannetje van het vuur.
 13. Giet het chocolade mengsel over de hagelwitte kokoslaag.
 14. Swirl met een beetje yoghurt aan je lepel voor een mooi plaatje op de chocolade vulling. Doe dit gewoon op gevoel , hoeft niet te netjes. Juist dan krijg je de leukste effecten ! Zet de taart weer terug in de koelkast zodat jouw Parel verder op kan stijven voor zo’n 3 uur.
 15.  Is de taart klaar, geniet er van!

Liefs Co (lette)

Ben je benieuwd naar de toverkunsten van Colette? Volg haar dan via Facebook én Instagram!

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 0 / 5. Reacties: 0

Geef als eerste je mening!

3 comments
 1. Hallo,
  ik vroeg mij af of het voor het resultaat nog verschil maakt of je kwark of yoghurt gebruikt.

  Alvast bedankt!
  Groetjes,
  Dana

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts