Prachtig Paas Pareltje

5
(2)

‘Als kind…

keek ik altijd uit naar Pasen. Wanneer het paasfeest in zicht was dan betekende dit dat de klok haar wijzers sierlijk een uurtje mocht verplaatsen, de lentebloemen elk moment konden ontpoppen en dat we (mijn broers en ik) paaseitjes mochten zoeken. Herken je dat? Het eindeloze tafereel waarbij je stiekem onder het papiertje van het paaseitje kijkt om te spieken of het eitje wel de juiste kleur zou hebben? Zo bleven de pure eitjes vaak in de meerderheid na Pasen. Ach, die goede oude tijd. Ik koester de herinneringen. Heb jij ook van deze mooie herinneringen? Deel ze, hoe leuk is dat?!

Uiteraard mag een Paas Pareltje op deze site niet ontbreken. Met enthousiasme en een dosis geluk dook ik de keuken in om te toveren met mango. Geel, de kleur van de lente dat symbolisch staat voor het nieuwe leven. Dan komen we toch ook weer uit bij Pasen. Alle thema’s, geuren en kleuren in één traktatie. Een prachtige taart voor het hele gezin! 

Stel je eens voor!

Een smakelijke, voedzame bodem waarbij de smaken van amandelmeel en boekweit weer heel fijn samengaan, gezoet door de smeuïge, sticky Medjoul dadels van De Notenshop.  Gevolgd door een mango en een vanille crème afgetopt met sierlijke mango slierten! Creatief met de natuur, ik hou ervan! Een dunschiller doet wonderen en je kunt er echt prachtige dingen mee maken. Dit kun jij ook! 

Wil jij ook zo’n pracht plaatje op tafel toveren? Stroop dan de mouwen op en ga ermee aan de slag!’

 

IMG_1889[1]

Gluten-, lactosevrij én verantwoord genieten is een feest!

Alles in huis?

Springvorm advies: # 18 cm

Ingrediënten:

Voor de bodem:

 • 60 gr amandelmeel
 • 60 gr boekweitmeel of (gv) havermeel
 • 4 Medjoul dadels (ontpit)
 • 1 el speculaaskruiden (ik gebruikte de kruiden van Green Gypsy )
 • scheutje water
 • handje gebroken pecannoten
 • snufje zout

Voor de vulling:

 • 1000 gr stevige (lv) yoghurt naar keuze
 • 12 blaadjes gelatine of 6 gr agar agar
 • 5 el agavesiroop of ahornsiroop
 • 1 tl vanillearoma of de merg van een vanille stokje
 • 2 el sinaasappelsap
 • 150 gr mango

De topping:

 • 1 mango (rijp maar niet té zacht, anders lukt het niet om deze fatsoenlijk te schillen met de dunschiller). 
 • scheutje sinaasappelsap of citroensap

Aan de slag!

 1. Verwarm de oven voor op 170 graden.
 2. Bekleed de bodem van een ronde springvorm met een stuk bakpapier. Dit is heel eenvoudig: je plaatst de ring bovenop de bodem als het bakpapier daar bovenop ligt. Vervolgens kun je het overtollige papier aan de buitenkant wegknippen.
 3. Doe de ingrediënten voor de bodem de beslagkom, behalve de pecannoten en het water.
 4. Kneed de ingrediënten tot een stevige kneedbare deegbal. Voeg beetje bij beetje wat water toe als het deeg te droog is.  
 5. Verspreid het deeg over de bodem van de springvorm (gebruik evt. een natte lepel of vingers om plakken te voorkomen).
 6. Breek de pecannoten om ze vervolgens over de bodem te verspreiden, duw ze met een lichte druk van de hand in de bodem zodat ze na het bakken niet in het yoghurtmengsel zullen gaan zwemmen.
 7. De bodem mag nu 10 a 12 minuten de oven in. Houd de bodem goed in de gaten. Het is de bedoeling dat de bodem een iets krokant wordt.

De vulling:

 1. Doe de  yoghurt samen met de vanille, sinaasappelsap en het zoetmiddel in een beslagkom en mix het mengsel even goed luchtig. Proef even of het zoet genoeg is, zo niet voeg dan nog iets van zoetmiddel toe.
 2. Gebruik je gelatine? Week de blaadjes gelatine in een kommetje met koud water. Knijp de gelatine uit wanneer deze week geworden is. Verwarm de gelatine met 2 eetlepels van het yoghurtmengsel en roer dit goed door elkaar. Voeg nu beetje bij beetje het yoghurtmengsel toe aan de verwarmde gelatine. Blijf ondertussen goed roeren om klontjes te voorkomen. Ga door naar stap 4.
 3. Gebruik je agar agar? Roer de agar agar met enkele eetlepels water door elkaar en kook dit zo’n 2 minuten in een pannetje. Schenk hier het yoghurtmengsel bij en roer het mengsel goed door elkaar. Verwarm het mengsel nog even zodat de agar agar goed kan binden.  Haal het pannetje van het vuur.
 4. Mix het yoghurtmengsel goed door elkaar. Wil je een luchtige taart? Voeg dan een tl xanthaangom toe en mix yoghurtmengsel op hoge snelheid zo’n 5 minuten.
 5. Ondertussen kun je de mango (voor de vulling) in stukjes snijden en met de staafmixer tot moes pulseren in een grote mengkom. Giet hier vervolgens de helft van het yoghurtmengsel bij. Roer het fluwelen goedje door elkaar. Nu is het tijd om deze vulling in de springvorm te gieten.
 6. Zet de springvorm even in de koelkast zodat de eerste laag in alle rust op kan stijven.
 7. Roer het overige yoghurtmengsel goed door elkaar. Wanneer de gele laag stijf genoeg is kun je de vanille laag op de mango laag draperen. Doe dit wel met beleid, anders gaat de prachtige witte gloed ten onder in de gele zee.
 8. Zet dit prachtige Pareltje voorzichtig in de koelkast voor een aantal uren. Ik laat er het liefste een nachtje overheen gaan zodat ik zeker weet dat de taart stijf genoeg is.
 9. Schil de mango en snijd de mango  met een dunschiller in dunne slierten. De slierten hoeven niet gelijk of recht te zijn. De slierten bij elkaar zullen een vrolijk en kleurrijk vogelnestje vormen op de taart.

De topping:

 1. Drapeer de mangoslierten ‘losjes’ op de taart zodat het warrig in elkaar zal vallen. Versier de taart met wat kleurrijke paaseitjes. Je kunt ze zelf maken of uiteraard kopen.
 2. Strooi voor de sier nog wat extra kokosrasp over de taart. Aansnijden maar!

Geniet ervan met volle teugen, zo’n vrolijk feestje wil je toch niet missen?!

Ga je dit taartje maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Wie weet verschijnt de foto op de Wall of Pie of is jouw foto het ‘Pareltje van de Week’!

Liefs, Marike

IMG_1890[1]

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 5 / 5. Reacties: 2

Geef als eerste je mening!

Related Posts