Brosse Bitterkoekjes

2.8
(6)

Bitterkoekjes!

Deze kleine Rakkers zijn nog altijd ontzettend populair. De van oorsprong Italiaanse Amaretti koekjes hebben toch wel een een bijzondere plek in mijn bakkershart veroverd. Ik ben er dol op! De koekjes zijn toch van nature in principe glutenvrij maar bruisend van ondefinieerbare ingrediënten én we worden ook nog eens gefopt door vulmiddelen om de koekjes goedkoper te maken. Zo jammer!

Zomaar een verpakking uit de supermarkt: Suiker, witte bonen, eiwit, amandelen, zetmeel (gemodificeerd), rijstebloem, plantaardige olie (raapzaad), glucose-fructosestroop, maltodextrine, invertsuikerstroop, ei-eiwit (gedroogd), voedingszuur (E330), emulgator (E412), conserveermiddel (E202).

Ambachtelijk

Ik kon het niet laten deze kleine Rakkers weer het oude en vertrouwde ambachtelijke jasje te geven. Toveren met de ingrediënten waarvan ze vroeger al werden gemaakt maar dan zonder poespas! Deze zelfgebakken exemplaren zijn licht krokant en chewy. Dat maakt ze ook interessant voor de kritische proever.

De bovenkant krijgt een prachtig gebroken crust, zoals het ook hoort bij bitterkoekjes. Eet ze met een sterke espresso, voer ze dronken met likeur en verwerk ze eens in een dessert, pudding of cake. Lekker!

Ben je benieuwd naar het recept? Stroop de mouwen alvast maar op! Met slechts 4 ingrediënten tover jij deze Rakkers op tafel!

Wat heb je nodig?

Ingrediënten:

 • 150 gr amandelmeel of gemalen blanke amandelen
 • 2 eiwitten
 • 30 ml honing, agavesiroop of ahornsiroop
 • 2 tl amandelaroma of vanillearoma

Aan de slag!

 1. Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed de bakplaat alvast met bakpapier zodat je van alle gemakken bent voorzien.
 2. Doe de ingrediënten in een mengkom en roer dit goedje door elkaar zodat er een schuimende massa ontstaat.
 3. Vul de spuitzak met het beslag en spuit roosjes met een brede spuitmond op de bakplaat. Heb je geen spuitzak bij de hand zoals ik de tweede keer dus had? Gebruik dan twee lepels waarmee je bolletjes creëert op de bakplaat.
 4. Maak één van je vingers nat met wat water en druk eventuele uitlopers terug zodat de koeken er niet als monsterlijke koeken uit de oven komen.
 5. Bak deze smaakvolle kanjers in het midden van de oven voor zo’n 15 minuten. Houd de koeken in de gaten! Zonde als deze uiteindelijk een zonnesteek oplopen omdat ze in jouw oven iets korter afgebakken hadden mogen worden.

TIP! De koekjes zijn na 2-3 dagen bewaren het allerlekkerst! De korst wordt wat harder en ze worden een beetje taai, en dat hoort toch wel een beetje bij bitterkoekjes. 

Ga je deze klassiekers maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Wie weet verschijnt de foto op de Wall of Pie of is jouw foto het ‘Pareltje van de Week’!

Liefs, Marike

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 2.8 / 5. Reacties: 6

Geef als eerste je mening!

9 comments
 1. Hii Marike, Ik heb ze gisteren gemaakt #nomnomnom
  Alleen nu een dag later zijn ze zacht geworden, wat zou ik daar aan kunnen doen?

 2. ik had ze gemaakt volgens jouw recept, maar in plaats van brosse beauty’s had ik taaie droge rakkers. Maar ik geef niet op! Een sprookje heeft altijd een happy end.

  1. Hi Brenda,

   Wat jammer zeg! Waarschijnlijk mag jouw oventemperatuur iets lagen en mogen ze er iets korter in. Oventijden en temperaturen kunnen verschillen. Probeer het eens! Ik gun je namelijk een happy end! ;) Liefs, Marike

 3. Ik kreeg totaal geen schuimende massa, maar een kruimelig geheel… Wat doe ik fout? Had ik eerst de eiwitten met ahornsiroop en vanille extract moeten mixen en dan pas het meel moeten toevoegen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts