Bruisende Bastogne Bolide

0
(0)

Geef mij twee woorden:

Bastogne en zomer fruit en mijn creativiteit bruist er op los! Speciaal voor Tessa van The Green Happiness toverde ik met liefde en zorg deze grootse gigant op tafel gemaakt van enkel pure ingrediënten.

Groot, groter grootst..

Als je jarig bent dan moet je er ook wel écht een feest van maken. Een taart gemaakt in een hoge springvorm met een werkelijke doorsnede van wel 30 cm. Gewapend met enkele pure ingrediënten ging ik aan de slag in de keuken om het feest compleet te maken.

De basis van een smaakvolle taart begint met een goed fundament, de bodem

Wanneer de bodem niet de juiste structuur of smaak heeft dan kun je het eigenlijk al schudden. Daarom besteed ik altijd veel aandacht aan de keuzes voor de juiste combinaties. De bodem van deze taart heeft een kruidig karakter en is lekker krokant doordat we deze even bakken in de oven. Een bodem die naar de welbekende Bastogne koeken smaakt met her en der een vrolijke paranoot. Het snufje zeezout zorgt ervoor dat de smaken beter uitkomen. De dadels die we aan de zijkanten uitdrukken geven de taart een extra dimensie en zorgen er tevens voor dat de vulling er niet langs kan druipen. Het oog wil tenslotte ook wat.

Kleurrijke lagen met elke een eigen smaaksensatie!

De verschillende lagen zij niet alleen mooi om te zien, ze zijn ook nog eens ontzettend lekker. In iedere laag staat een fruitsoort centraal, waardoor de kleuren prachtig uitkomen.De taart heb ik opgebouwd Gevolgd door een crème van frambozen, bramen én een laag van blauwe bessen! Wanneer je de beschrijving leest denk je dat je heel veel nodig hebt, uiteindelijk valt het best mee. Ik heb het recept helemaal stap voor stap uitgeschreven om verwarring te voorkomen.

Agar agar of gelatine?

De meeste vragen die ik krijg gaan toch wel over het maken van een goede cheesecakevulling zonder dat deze als een pudding in elkaar zakt. Voor wie mij al een langere tijd volgt weet dat ik twee opties benoem om de vulling te binden. De keuze voor het bindmiddel is voor iedereen persoonlijk. Agar agar is erg bewerkelijk maar ik vind het heel fijn omdat het een plantaardig product is. Agar agar wordt gewonnen uit algen. Je kan het tegenwoordig steeds makkelijker vinden. Ik kocht het HIER. Voor deze taart heb ik ook agar agar gebruikt. Volg de aanwijzingen op die ik hieronder heb beschreven voor het juiste gebruik van agar agar.

Gebruik je liever gelatine? Dat kan, de taart is dan niet meer plantaardig omdat gelatine gemaakt wordt van dierlijke resten. De gelatineblaadjes zijn daarentegen wel erg makkelijk om te gebruiken.

En dan… de kroon van de taart!

Halleluja! Het feest is nog niet voorbij want ik ontdekte dat je ook Raw Bastogne Cookie Dough kan maken! Man oh man wat een geluksmomentje! Afgetopt met een luchtige crème met een vleugje citroen en vanille. Om het spektakel af te maken verdeelde ik wat vers fruit, een Swirl van pure chocolade en kruim van pistache noten. Als dit geen geluksmomentje is dan weet ik het ook niet meer!

Gluten-, lactosevrij én eventueel plantaardig genieten is een feest!

Wat heb je nodig?

Springvormadvies: een hoge springvorm 18 of een gewone springvorm van 20 cm

Voor de bodem:

 • 75 gr amandelmeel
 • 75 gr (gv) havervlokken
 • 1 el Pumpkinspice of Speculaaskruiden
 • 1 tl (Ceylon) kaneel
 • 3 el  kokosolie
 • 3 el ahornsiroop of agavesiroop
 • handje paranoten (of andere noten naar wens)
 • 5 Medjoul dadels (ontpit)

Voor de vanille laag:

 • 500 gr soja yoghurt of kwark of kokosyoghurt
 • 1 tl vanillearoma of 0,5 tl vanillepoeder
 • 3 el ahornsiroop of agavesiroop
 • 5 blaadjes gelatine of 3 gr agar agar
 • scheutje sinaasappelsap

Voor de frambozen laag:

 • 150 gr frambozen of aardbeien
 • 300 gr soja yoghurt of kwark of kokosyoghurt
 • 1 tl vanillearoma of 0,5 tl vanillepoeder
 • 3 el ahornsiroop of agavesiroop
 • 4 blaadjes gelatine of 4 gr agar agar

Voor de bramen laag:

 • 150 gr bramen
 • 300 gr soja yoghurt of kwark of kokosyoghurt
 • 1 tl vanillearoma of 0,5 tl vanillepoeder
 • 3 el ahornsiroop of agavesiroop
 • 4 blaadjes gelatine of 3 gr agar agar

Voor de blauwe bessen laag:

 • 100 gr blauwe bessen
 • 300 gr soja yoghurt of kwark, kokosyoghurt
 • 1 tl vanillearoma of 0,5 tl vanillepoeder
 • 3 el ahornsiroop of agavesiroop
 • 5 blaadjes gelatine of 3 gr agar agar

Voor het Raw Bastogne Cookie Dough:

 • 50 gr (glutenvrije) havervlokken
 • 50 gr amandelmeel
 • handje noten naar keuze (ik gebruikte paranoten)
 • 6 Medjoul dadels (ontpit)
 • 1 el Pumpkinspice of Speculaaskruiden
 • 1 tl (Ceylon) kaneel
 • snufje zout

Vanille crème:

 • 200 gr tofu of silken tofu
 • 200 gr stevige yoghurt bijv. kokosyoghurt of sojakwark
 • 1 tl vanillearoma of 0,5 tl vanillepoeder
 • scheutje citroensap
 • 3 el ahornsiroop of 4 el agavesiroop

Topping:

 • zomerfruit naar wens
 • pure chocolade naar wens
 • 2 el pistachenoten (gekruimeld)

Aan de slag!

De bodem:

 1. Verwarm de oven voor op 170 graden. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in.
 2. Doe de ingrediënten voor de bodem (behalve de noten, het zout en de Medjoul dadels) in een mengkom en kneed deze tot een soepel en aromatisch deeg. Voeg enkele eetlepels koud water toe. Doe dit eetlepel voor eetlepel. Zodat er een soepel en aromatisch deeg ontstaat. Is het deeg te nat? Voeg dan nog wat amandelmeel toe.
 3. Proef even of het deeg op smaak is voordat je verder gaat. Voeg zo nodig nog wat zoetmiddel toe.
 4. Bekleed de bodem van de springvorm met het deeg en druk de gebroken noten in het deeg. Strooi een snufje zout over de bodem voor een extra smaaksensatie en schuif de springvorm de oven in voor een Add to dictionary van zo’n 10 a 12 minuten.
 5. Laat de bodem afkoelen buiten de oven.
 6. Ontpit de Medjoul dadels  snijd deze in stukjes. Druk langs de randen de dadels plat zodat er een kring van dadelstukjes als omheining ontstaat. Hierdoor zal de vulling niet langs de bodem wegsijpelen en ontstaat een verrassende bite!
 7. Ga vervolgens verder met het maken van de vanille laag.

Vanille laag:

 1. Roer de yoghurt los in een mengkom samen met het zoetmiddel en de vanille.
 2. Gebruik je gelatine? Week de blaadjes gelatine in een kommetje met koud water. Knijp de gelatine uit wanneer deze week geworden is. Verwarm de gelatine in het sinaasappelsap met een paar eetlepels water en roer dit goed door elkaar. Voeg nu beetje bij beetje het yoghurtmengsel toe aan de verwarmde gelatine. Blijf ondertussen goed roeren om klontjes te voorkomen. Ga door naar stap 4.
 3. Gebruik je agar agar? Roer de agar agar door het sinaasappelsap en enkele eetlepels water en kook dit zo’n 2 minuten in een pannetje. Schenk hier de  yoghurt bij en roer het mengsel goed door elkaar. Verwarm het mengsel nog even zodat de agar agar goed kan binden.  Haal het pannetje van het vuur.
 4. Schenk nu het fluwelen mengsel in de springvorm en zet de taart in de koelkast zodat deze op kan stijven.

De frambozen laag:

 1. Maak de helft van de hoeveelheid frambozen fijn met een staafmixer of keukenmachine. Doe de yoghurt in een mengkom samen met het zoetmiddel en het frambozenmengsel. Roer dit goed door elkaar.
 2. Gebruik je gelatine? Week de blaadjes gelatine in een kommetje met koud water. Knijp de gelatine uit wanneer deze week geworden is. Verwarm de gelatine in de citroensap met een paar eetlepels water en roer dit goed door elkaar. Voeg nu beetje bij beetje het yoghurtmengsel toe aan de verwarmde gelatine. Blijf ondertussen goed roeren om klontjes te voorkomen. Ga door naar stap 4.
 3. Gebruik je agar agar? Roer de agar agar door het citroensap en enkele eetlepels water en kook dit zo’n 2 minuten in een pannetje. Schenk hier de  yoghurt bij en roer het mengsel goed door elkaar. Verwarm het mengsel nog even zodat de agar agar goed kan binden.  Haal het pannetje van het vuur.
 4. Schenk nu het fluwelen mengsel in de springvorm. Verdeel de overige frambozen over het frambozenmengsel en zet de taart in de koelkast zodat deze op kan stijven.

De bramen laag:

 1. Maak de helft van de hoeveelheid bramen fijn met een staafmixer of keukenmachine. Doe de yoghurt in een mengkom samen met het zoetmiddel en het bramenmengsel. Roer dit goed door elkaar.
 2. Gebruik je gelatine? Week de blaadjes gelatine in een kommetje met koud water. Knijp de gelatine uit wanneer deze week geworden is. Verwarm de gelatine in de citroensap met een paar eetlepels water en roer dit goed door elkaar. Voeg nu beetje bij beetje het yoghurtmengsel toe aan de verwarmde gelatine. Blijf ondertussen goed roeren om klontjes te voorkomen. Ga door naar stap 4.
 3. Gebruik je agar agar? Roer de agar agar door het citroensap en enkele eetlepels water en kook dit zo’n 2 minuten in een pannetje. Schenk hier de  yoghurt bij en roer het mengsel goed door elkaar. Verwarm het mengsel nog even zodat de agar agar goed kan binden.  Haal het pannetje van het vuur.
 4. Schenk nu het fluwelen mengsel in de springvorm. Verdeel de overige bramen over het bramenmengsel en zet de taart in de koelkast zodat deze op kan stijven.

De blauwe bessen laag:

 1. Maak de helft van de hoeveelheid blauwe bessen fijn met een staafmixer of keukenmachine. Doe de yoghurt in een mengkom samen met het zoetmiddel en het blauwe bessen mengsel. Roer dit goed door elkaar.
 2. Gebruik je gelatine? Week de blaadjes gelatine in een kommetje met koud water. Knijp de gelatine uit wanneer deze week geworden is. Verwarm de gelatine in de citroensap met een paar eetlepels water en roer dit goed door elkaar. Voeg nu beetje bij beetje het yoghurtmengsel toe aan de verwarmde gelatine. Blijf ondertussen goed roeren om klontjes te voorkomen. Ga door naar stap 4.
 3. Gebruik je agar agar? Roer de agar agar door het citroensap en enkele eetlepels water en kook dit zo’n 2 minuten in een pannetje. Schenk hier de  yoghurt bij en roer het mengsel goed door elkaar. Kook het mengsel nog even zodat de agar agar goed kan binden.  Haal het pannetje van het vuur.
 4. Schenk nu het fluwelen mengsel in de springvorm. Verdeel de overige blauwe bessen over het blauwe bessen mengsel en zet de taart in de koelkast zodat deze op kan stijven.

De topping

Voor de het Bastogne koekjesdeeg:

 1. Ontpit de Medjoul dadels en maak deze samen met de havervlokken, specerijen, zout, de noten en het amandelmeel fijn tot compacte kruimels. Is het deeg te plakkerig? Voeg dan nog wat meel of havervlokken toe. Is het deeg te droog? Voeg dan wat kokosolie toe of wat water en mix het mengsel nog een keer.
 2. Proef even of jouw Cookie Dough op smaak is en vul een potje of bakje met de crumble en bewaar dit in de koelkast.

Voor de vanille crème:

 1. Maak de silken tofu of tofu fijn met een staafmixer of keukenmachine. Voeg hier de kokosyoghurt aan toe samen met de vanille en het zoetmiddel.
 2. Wil je iets meer luchtigheid? Voeg dan een mespuntje xanthaangom toe en mix het geheel nogmaals met de staafmixer of keukenmachine.
 3. Verdeel de Cookie Dough over de taart en schenk hier de vanille crème overheen.
 4. Top de taart af met vers fruit en smelt eventueel de chocolade au bain-marie. Schenk de chocolade met een sierlijke draai over de taart zodat er een Swirl ontstaat.

En nu… genieten maar! Maak er een feest van!

Ga je deze taart maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Wie weet verschijnt de foto op de Wall of Pie of is jouw foto het ‘Pareltje van de Week’!

Liefs, Marike

 

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 0 / 5. Reacties: 0

Geef als eerste je mening!

25 comments
 1. Zoveel dank hiervoor!! Was de hele week aan deze taart aan het denken omdat ik 30/4 jarig ben, en het inderdaad de mooiste taart is die ik heb gezien. En nu kan ik ‘m maken! Dank je wel Marike, wat een cadeau. ??

 2. Wat ziet dit er fantastisch uit! Binnenkort proberen of hij net zo smaakt. Denk wel, dat ik een laagje minder ga maken.

   1. Hoi, ja daar zat ik ook aan te denken maar kan hier geen lactose vrije roomkaas krijgen. Ik heb ipv daarvan lactose vrije slagroom. Dus gaat vast goed komen.

 3. Hoi Marike,
  Ik wil de taart voor mijn bijna jarige dochter gaan maken. Ze zag het plaatje en werd er meteen verliefd op! Twee vraagjes:
  Kun je de taart een dag van tevoren maken? En hoeveel tijd moet je ongeveer rekenen voor het steeds opstijven van de lagen?
  Groetjes van Maaike

  1. Hi Maaike,

   Dankjewel voor de reactie. Wat ontzettend leuk zeg! Ja hoor begin gerust 1,5 dag van te voren in de avond met de bodem. De volgende ochtend laag voor laag. Doe tussendoor gewoon andere dingen terwijl de lagen opstijven. Voor een mooie egale laag zou ik 2 uur rekenen.

   Heel veel bakplezier en een fijne verjaardag!

   Liefs,
   Marike

 4. Dank je wel voor het recept ?. Ziet er zoooo lekker uit dat ik hem voor koningsdag ga maken. Kan ik ipv kwark ook griekse yochurt gebruiken?

  Liefs, Melke

 5. Hoi Marike,

  Ik wil graag deze taart maken voor mijn verjaardag, hoeveel stukken kan ik uit deze taart halen als ik een springvorm van 18cm/20cm gebruik?

  Liefs,
  Jorieke

 6. Druk ermee aan de slag! Kan de taart met topping en al een nacht in de koelkast? Of beter de topping op het laatste moment erop? Foto komt morgen!

  1. Hi Myrthe,

   Wat gaaf! Ik ben heel benieuwd! Beide opties zijn mogelijk. Als de taart sterk en stijf genoeg is kun je gerust de topping er op doen. Twijfel je nog, dan zou ik het op het laatste moment doen.

   Liefs,
   Marike

 7. Ik heb de taart gemaakt alleen toen ik de volgende ochtend de taart uit de springvorm haalde zakte hij helemaal in elkaar en er lag veel vocht in de koelkast onder de taart.. :( Wat kan hier de oorzaak van zijn? Ik heb 1 laag gemaakt met diepvries fruit de rest met vers fruit. Heb elke keer 1 uur gewacht met de volgende laag. (de laag voelde toen heel stevig). Ik wil hem heel graag nog een keer maken en dan hopen dat hij wel heel blijft, hij is zo mooi!! Ik ben benieuwd naar de tips!

 8. Zo gaaf deze taart, ben ‘m aan het maken voor de verjaardag van mijn dochter morgen! Hoop dat ze blij is met deze vegan taart! Bedankt voor het recept, het is al een feest om ‘m te maken.

 9. Wauw wat een mooie taart! Ik wil deze gaan maken voor de verjaardag van mijn man. Mag ik vragen welke springvorm je hebt gebruikt voor de taart op de foto? 18 hoog of 20 normaal? Groetjes Marieke

  1. Hi Marieke, wat leuk om te lezen zeg! Mooi he?! Deze is stiekem favoriet! Ik gebruikte een 20 cm springvorm. Dit zal ik erbij noteren.

   Heel veel succes!

   Liefs,
   Marike

 10. Hoi Marike,
  Ik heb deze taart net klaar en in de koelkast staan om op te stijven. Ben zo benieuwd hoe hij gaat smaken! Ik stuur je een foto als hij op tafel staat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts