Na de ‘Queen of Pies’ en de ‘Prinsessen Parade‘ leek het bij bijzonder leuk om ook een Koning Tompouce op tafel te toveren. Een tompouce waar de Koning jaloers op zou zijn!
Een Koningsdag zonder tompouce is voor veel mensen als een Kerst zonder kerstboom. Een traditie, die we natuurlijk met een vernieuwd tintje in ere kunnen houden.
Ik zette de spreekwoordelijke bakvorm weer op mijn hoofd en ik dook de keuken in om een gluten- en lactosevrij baksel te maken. Je kunt deze tompouces maken met zelfgemaakt bladerdeeg of met een variatie uit de winkel. De keuze is aan jou! De zelfgemaakte gele room is fluweelzacht, verantwoord én waanzinnig lekker! Hier kun je mij serieus ‘s nachts voor wakker maken! Afgedekt met een krokant bedje van bladerdeeg én een kleurrijke topping van een heerlijk fruitmousseje. Met vlag en wimpel torenen deze Rakkers boven alle andere baksels uit. Wat een helden!
Ben jij benieuwd naar deze smaaksensatie? Stroop dan snel de mouwen op!
Gluten-, lactosevrij én verantwoord genieten is een feest!
Wat heb je nodig?
Voor drie Koninklijke tompouces!
Voor de koeklagen:
- 3 blaadjes glutenvrij bladerdeeg*
*Niet glutenvrij? Gebruik dan volkoren of speltbladerdeeg. Wil je kiezen voor een ‘ lichte’ variant, ga dan voor filodeeg.
Voor de gele room:
- 3 eierdooiers
- 250 ml (plantaardige) melk
- 1 tl vanille aroma of het merg van een vanille stokje
- 3 el honing, agavesiroop
- 25 gr tapiocameel of maïzena
Voor de oranje topping:
- 100 gr mango of sinaasappelsap
- 25 gr zacht gekookte wortel
- 1 tl bindmiddel (ik gebruikte xantaangom, maar je kunt ook een beetje meel of maizena gebruiken)
Aan de slag!
Maak je zelf het bladerdeeg? Zorg er dan voor dat dit klaar ligt.
De gele roomlaag:
- Klop de eidooiers met het meel of de agar agar en een scheutje melk tot een gladde massa.
- Kook in de tussentijd de melk op met het zoetmiddel en de vanille.
- Giet de hete melk al roerend, beetje bij beetje bij de eidooiers. Blijf kloppen, anders kunnen de eidooiers gaan stollen.
- Giet het mengsel terug in de pan en breng dit al roerend aan de kook. Laat het ongeveer 5 minuten koken totdat het de gewenste dikte heeft bereikt. Proef of de room op smaak is. Mis je een klein zuurtje? Voeg dan een scheutje citroen- of sinaasappelssap toe.
- Laat het mengsel vervolgens al roerend afkoelen, dit om velletjes te voorkomen. Zet de smakelijke room in de koelkast zodat dit mooi op kan stijven.
De koeklagen:
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de vierkanten door de midden zodat er tompouce repen ontstaan.
- Maak ze een beetje vochtig. Bak deze af volgens de verpakking.
- Heb je zelf bladerdeeg gemaakt volgens het recept? Bak dit bladerdeeg dan 20 a 25 minuten af in de voorverwarmde oven.
Voor de oranje laag:
- Verwarm de mango/sinaasappelsap samen met de overige ingrediënten.
- Pureer het fluwelen oranje goedje en proef of het op smaak is. Is het zoet genoeg? Is het oranje genoeg? Voeg zo nodig iets meer wortel of zoetmiddel toe.
- Verdeel het oranje mengsel over 3 bladerdeeg bootjes.
- Pak de room uit de koelkast en roer het eventjes door. Doe de room in een spuitzak en verdeel de room over de 4 overgebleven bladerdeegstukken. Druk de bladerdeegdelen met het Koninklijke Oranje goedje er voorzichtig bovenop.
- Laat het eventueel (als je nog kunt wachten) nog afkoelen in de koelkast. Dezelfde dag zijn ze het lekkerst! De dag erna vast ook nog wel…
Eet smakelijk! Koninklijk genieten is geen kunst! Ook jij kunt dit!
Ga je deze Koninklijke gebakjes maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken.
Wie weet verschijnt de foto op de Wall of Pie of is jouw foto het ‘Pareltje van de Week’!
Liefs, Marike