Ti-Ta-Twix Cheesecake

0
(0)

Deze gezondere Twix Cheesecake is toch wel een collectorsitem voor de lekkerbekken onder ons. Gluten-, lactose-, eivrij, zonder geraffineerde suikers en voor de liefhebber plantaardig. Oftewel iedereen kan mee eten!

Met het idee om eens een keer een Canadese Shortbread lekkernij te maken dook ik vol enthousiasme de keuken in. Nooit gedacht dat er een Twix op de loer zou liggen.
Gewapend met mijn trouwe keukenmachine en een elftal aan prachtige ingrediënten was ik er klaar voor om dit avontuur aan te gaan. Nadat een soepel deegje de springvorm sierde, ontstond er ineens een Eureka momentje. Als een ware ontdekkingsreiziger der taarten ontdekte ik een fenomenale manier om een aromatisch spijs VS karamel te creëren , met veel smaak zonder al te veel poespas!

Deze Oh My Pie! Special zorgde zelfs voor grootse verwondering, verbaasde blikken en een stilte bij mijn ‘aardappelen-groente-vlees’ etende familieleden.

Op dat moment wist ik het zeker…. dit houden smeersel verdient meer dan een ondergeschikte rol in mijn Shortbread plannen. Ik bedekte het laagje onder een bedje van cheesecake afgetopt met een krakend verlangen van chocolade! Er ontstond een nieuw idee, namelijk de Ti-Ta-TWIX CHEESECAKE!
Een ode voor iedereen die dit kan waarderen!

Gluten-, lactosevrij en eventueel plantaardig genieten is een feest!

Recept

Wat heb je nodig?

Springvormadvies: 16 cm

Ingrediënten:

Voor de bodem:

 • 100 g amandelmeel
 • 3 el ahornsiroop
 • scheutje koud water

Voor de karamellaag:

 • 400 g kikkererwten (240 g uitlekgewicht)
 • 5 Medjoul dadels
 • snufje zeezout
 • optioneel: 2 el ahornsiroop
 • optioneel: 1 el Pumpkinspice van Green Gypsy Spices
 • optioneel: 1 tl amandelaroma

Voor de cheesecakelaag:

 • 300 g (lv) yoghurt of kwark naar keuze
 • 250 g (lv) roomkaas of silken tofu
 • scheutje citroensap
 • 1 tl vanille-extract
 • 3 el ahornsiroop
 • 5 blaadjes gelatine of 3 g agar agar

Voor de topping:

 • 100 gr pure chocolade

Aan de slag!

Voor de bodem:

 1. Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed de springvorm met bakpapier en vet de randen in.
 2. Ga ondertussen met het maken van de bodem. Doe hiervoor de ingrediënten in een mengkom (behalve het scheutje water) en kneed deze tot een soepel deeg. Voeg lepel voor lepel koud water toe, let er wel op dat het niet te nat wordt. Kneed het deeg nogmaals door elkaar.
 3. Verdeel het deeg over de bodem van de springvorm en schuif jouw gouden bolide de oven in voor zo’n 10 minuten. Laat de bodem afkoelen buiten de oven.

Voor de karamellaag:

 1. Ga ondertussen aan de slag met de karamellaag. Spoel de kikkererwten schoon en laat deze stoere peulvruchten goed uitlekken, dep ze eventueel droog. Maak deze fijn met een keukenmachine samen met de ontpitte Medjoul dadels, het snufje zout, de vanille en eventueel de amandelaroma en de Pumpkinspice. Uiteindelijk zal een stevige pasta ontstaan.
 2. Proef even en voeg naar smaak nog een dadel of wat zoetmiddel toe als je de karamel zoeter wil maken.
 3. Verdeel dit smakelijke goedje over de taartbodem en zet deze in de koelkast zodat het mengsel op kan stijven en de smaken nog meer tot hun recht kunnen komen.

Voor de cheesecakelaag:

 1. Roer de yoghurt, roomkaas, het zoetmiddel en de vanille los in een mengkom.
 2. Gebruik je gelatine? Week de blaadjes gelatine in een kommetje met koud water. Knijp de gelatine uit wanneer deze week geworden is. Verwarm de gelatine in het met een paar eetlepels water en roer dit goed door elkaar. Voeg nu beetje bij beetje het yoghurtmengsel toe aan de verwarmde gelatine. Blijf ondertussen goed roeren om klontjes te voorkomen. Ga door naar stap 4.
 3. Gebruik je agar agar? Roer de agar agar door elkaar met enkele eetlepels water en kook dit zo’n 2 minuten in een pannetje. Schenk hier de  yoghurt bij en roer het mengsel goed door elkaar. Verwarm het mengsel nog even zodat de agar agar goed kan binden. Haal het pannetje van het vuur.
 4. Schenk nu het fluwelen mengsel in de springvorm en zet de taart in de koelkast zodat deze op kan stijven. Houd rekening met 2 a 3 uur.

Voor de topping:

 1. Smelt de pure chocolade au bain-marie en schenk de gesmolten chocolade als laatste over de cheesecake.
 2. Als de chocolade hard geworden is, is het tijd om de taart aan te snijden.
 3. Geniet ervan met volle teugen!

TIP! Ben jij dol op ijstaartjes? Plaats deze taart dan voor een uur in de vriezer en geniet van een unieke ervaring!

Ga je deze gezondere TWIX Cheesecake maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Ben je op zoek naar meer inspiratie? Bestel mijn boek ‘Bakken zonder Tarwe!

 

 

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 0 / 5. Reacties: 0

Geef als eerste je mening!

15 comments
 1. Wat creatief van je, zo knap hoe al die taarten door jou bedacht worden. En ze zien er zo mooi uit! Waar ik benieuwd naar ben: hoeveel proefbaksels gaan aan deze perfecte kanjer vooraf??

  1. Wat een lieve en leuke reactie! Ik zal je eerlijk zeggen de meeste creaties ontstaan spontaan en zijn bij de eerste poging al goed. Wanneer ik een idee heb zie ik het plaatje meteen voor mij en combineer ik alle tools die ik in huis heb en experimenteer ik hiermee. Deze taart moest eigenlijk een shortbread worden maar dit is uiteindelijk veel leuker, haha.

   Fijne dag!

   Lieve groet,
   Marike

  1. Hi Marise,

   Ik heb er wat extra Pumpkinspice aan toegevoegd en het mengsel twee dagen bewaard in de koelkast, dit is geen must maar puur mijn smaak. Ik heb een klein beetje van dit mengsel achter de hand gehouden. Goed dat je het aangeeft, ik zal het vermelden.

   Liefs,
   Marike

   1. Geeft niets, hij was evengoed heerlijk! Ook ik had er een flinke schep pumpkinspice in gedaan!
    Alleen sta ik dan bij de helft van mijn taart zo te twijfelen :p

 2. Vraagje! Zou ik de dadels voor de karamellaag voor iets anders kunnen vervangen? (Low fodmap)☺️ Krijg er nu al zin in! Jaaammm

 3. Heb hem gemaakt en hij was heerlijk. Maar door de harde chocoladelaag was hij niet te snijden. De cheescake laag druk je er zo tussenuit. Dus het uiterlijk was niet erg mooi maar de smaak des te meer😉 nog tips hierover voor een volgende keer?

  1. Hi Anita,

   Oef, dat is inderdaad jammer! Wat kan helpen is een lepel kokosolie toe te voegen bij het smelten van de chocolade of een lepel kokosmelk. Hierdoor wordt de chocolade niet keihard. Ik zal het toevoegen als tip aan het recept!

   Liefs,
   Marike

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts