IJS! Speculaas Sensatie

0
(0)

Na mijn bezoekje aan Bakers Dough, kon ik het niet laten om aan de slag te gaan in de keuken met een koekjesdeeg ijscreatie. Natuurlijk zonder gluten en andere poespas, maar op basis van peulvruchten! Na enkele pogingen om het beste receptuur te creëren, had ik hét ijsje in handen!

Ode aan de kikkererwt, de triatleet onder de peulvruchten!

Deze Speculaas Sensatie is gemaakt van pure ingrediënten en ja ik kon het niet laten om de triatleet onder de peulvruchten weer eens in te zetten. De kikkererwt bevat veel vezels en mineralen en is zeer smaakvol. Daarnaast zitten deze kleine gouden Rakkers boordevol ijzer, eiwitten en andere belangrijke voedingsstoffen. Al zou je deze held niet zo snel verwachten in de vorm van een ijsje. Klopt! Maar de trouwe beeldbuiskijkers weten dat ik regelmatig tover met kikkererwten, zowel in taarten als in hartige gerechten. Het kan dus gewoon allemaal!

Xanthaangom

Door een vleugje xanthaangom toe te voegen aan het basisbeslag zal je merken dat er een fluweelzachte structuur ontstaat. De korreltjes verdwijnen en je hebt een smooth ijsje! Wie wil dit nou niet? Je hebt maar een heel klein beetje nodig.

Xanthaangom ( of xantan gom) is een gom die erg veel wordt gebruikt als verdikkingsmiddel ,voornamelijk om een hogere viscositeit te verkrijgen in voedsel. Naast verdikkingsmiddel en vervanging van gluten, wordt het ook wel gebruikt als emulgator en stabilisator. Het bindt, neemt vocht op en houdt luchtbelletjes vast.

Doordat je er maar zeer weinig van nodig hebt doe je erg lang met een verpakking. Of xanthaangom ongezond is? Er zijn  veel indianen-verhalen die xantangom in het verdachte hoekje plaatsen, terwijl daar geen enkele onderbouwing aan vooraf is gegaan. Er zijn geen wetenschappelijke onderzoeken bekend waarin blijkt dat xantangom schadelijk is voor de mens. Daarom zeg ik altijd, alles met mate. Teveel kun je hier overigens niet van gebruiken, want dan is jouw structuur verpest. Gebruik het dus gerust!

Ik kocht het bij De Notenshop, het is ook verkrijgbaar bij de AH XL of via een andere webshop op internet. Google het maar eens.

Het geheim van de springvorm

Hunkeren naar een bolletje ijs maar geen zin hebben om uren lang te moeten wachten eer de ijskristallen zich eindelijk laten zien. Dat is dus mijn verhaal. Ik verdeelde het ijsmengsel in een ijzeren schaal, in mijn geval één van mijn springvormen uit mijn grootse verzameling. Door de springvorm op de bodem van mijn vriezer te zetten ging het proces van stollen veel sneller! IJs maken bleek ineens een Piece of Cake! Hiervoor hoef je niet gestudeerd te hebben, dit kan iedereen!

Het recept

Gluten-, lactosevrij, verantwoord én plantaardig genieten doen we ook met zomerse temperaturen!

Wat heb je nodig?

Ingrediënten:

Voor het speculaasijs:

 • 200 gr kikkererwten (uitlekgewicht)
 • 200 ml romige kokosmelk, kokosyoghurt of Griekse yoghurt
 • 3 el ahornsiroop, agavesiroop of honing
 • 2 tl vanillearoma of 0,5 tl vanillepoeder
 • 1 el speculaaskruiden
 • Optioneel: 0,5 tl xanthaangom

Optioneel voor een verrassend effect:

 • 3 Medjoul dadels
 • cacaonibs
 • notencrunch

Aan de slag!

 1. Spoel de kikkererwten schoon en laat deze goed uitlekken. Pureer ze tot een egale massa. Voeg ondertussen de xanthaangom, vanille, speculaaskruiden en het zoetmiddel toe.
 2. Spatel vervolgens de kokosmelk of yoghurt door de kikkererwten heen.
 3. Gebruik je een ijsmachine? Geluksvogel! Schenk dan het aromatische goedje in de ijsmachine en bereid deze volgens de gebruiksaanwijzing tot ijs.
 4. Heb je deze niet? Geen paniek! Schenk jouw fluwelen speculaasmassa in de springvorm. Zet deze vervolgens op de bodem van de vriezer. Wanneer deze contact maakt met de vriezer, dan bevriest jouw fluwelen goedje namelijk razendsnel! Roer het ijs elke 5 minuten even door elkaar. Je zal zien dat het na 20 minuten al bijna gestold is.
 5. Wanneer de ijsmix gestold is kun je deze uit de vriezer halen. Schep de helft in een bakje en verspreid hierover de stukjes dadel, notencrunch en/of de cacaonibs. Verdeel hier vervolgens de rest van het ijsmengsel overheen. Maak met een mes strepen door het ijs. Zo ontstaan er mooie strepen en zullen de toegevoegde ingrediënten zich beter verspreiden.
 6. Zet de bak met ijs nog even in de vriezer zodat het ijs nog op kan stijven, niet te lang anders gaat jouw ijsje door het leven als baksteen.
 7. Scoop daarna met een warme ijslepel bolletjes ijs en geniet! Wacht niet te lang anders heb je een milkshake.

Ben je op zoek naar meer inspiratie? Bestel dan mijn boek! Dit bijzondere boek kun je HIER kopen!

Ga je dit taartje maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Liefs, Marike

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 0 / 5. Reacties: 0

Geef als eerste je mening!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts