Robuuste glutenvrije ontbijtkoek

glutenvrije ontbijtkoek
3.3
(37)

Glutenvrije ontbijtkoek zonder geraffineerde suikers, hier worden we toch blij van?!

Een smaakvolle ontbijtkoek zonder glutenmonsters is zeldzaam. Regelmatig kom ik zware koeken tegen waarbij ik toch echt het gevoel heb dat ze een baksteen imiteren. Toch kan het anders! Dit recept is al jarenlang mijn favoriet en schuif ik iedere week de oven in omdat er niets boven een versgebakken ontbijtkoek gaat! Het verhaal dat achter het recept schuilt blijft fantastisch!

Koningin Koekhappen

‘Een positieve benadering’ en ‘uitgaan van de kwaliteiten van de leerlingen’, die kernwaarden staan bij mijn lessen hoog in het vaandel. Tijdens een gesprek met een groepje enthousiaste spruiten uit de eerste klas over hun kwaliteiten kreeg ik de volgende vraag ook weer terug: ,,Mevrouw, waar bent u dan goed in?”, vroeg een enthousiaste spruit met grote belangstelling. Zonder enige twijfel floepte de volgende zin overtuigend uit mijn mond: ,,Ik… ik ben koningin koekhappen!”

Belofte maakt schuld

De leerlingen waren met stomheid geslagen. ,,Echt? Heeft u hier ook een prijs voor gekregen?” reageerde een meisje met een bewonderende blik.  ,,Ja, uiteraard! Ik ben er ook ontzettend trots op, ik versla iedereen”, reageerde ik met een winnaarsmentaliteit. Waarop een leerling uitriep: ,,U heeft ook hele lange benen, daarmee wint u altijd! Hoe hoog kunt u springen, een héle meter?” vroeg de leerling hoopvol en met twinkelende ogen. Hij hing aan mijn lippen, want je hoort natuurlijk niet elke dag dat jouw docent een koningin koekhappen is! ,,Een meter, met gemak”, blufte ik de leerlingen af.Ondertussen verspreidde het nieuwtje zich razendsnel in de klas en stonden er niet drie maar wel twintig leerlingen om mij heen. Ik besefte mij ineens dat natuurlijk niet meer onder een demonstratie uit kon komen. ,,Oké, volgende week zal ik mijn kunsten tonen!”

Dat heb ik geweten, de afgelopen week werd ik er elke dag aan herinnerd dat het nog maar zoveel nachtjes slapen was voordat ik als een ware Masaï-krijger al happende een sierlijke sprong zou wagen naar een smeuïge ontbijtkoek.

Ondertussen kreeg ik al hartkloppingen bij de gedachte dat ik als een lompe walvis op het droge nog geen centimeter van de grond zou komen, als ik niet op mijn act zou oefenen. In mijn huis spande ik op alle mogelijke plekken een touwtje op diverse hoogtes om te oefenen met het maken van een sierlijke sprong. Als een ware blonde Masaï-krijger oefende ik elk mogelijk moment van de dag.

Vanuit een gehurkte positie zette ik ’s ochtends mijn lange benen aan het werk om het uiteindelijk voor elkaar te krijgen om die 2.85 m aan te tikken en een hap te nemen uit die goddelijke koek.

Robuust, smeuïg oftewel gewoonweg de lekkerste!

Goddelijk? Nou, lekkere ontbijtkoek had ik tot deze week nog niet gevonden. Al kan ik mij voorstellen dat ook de niet-glutenvrije pareltjes onder ons niet wakker zullen worden voor een droge Peijnenburg-rakker voorzien van een mooi logo van een fabrikant die op commerciële wijze jou wil overtuigen hoe gezond het wel niet is. Afijn, daar verschillen de meningen duidelijk over, maar over de populariteit van ontbijtkoek an sich bestaat geen enkele twijfel. Ik dook mijn keuken in om een aantal ontbijtkoekvariaties te maken. Zo’n droge hap nodigt namelijk niet echt uit om een sprong te wagen. Als ik aan ontbijtkoek denk, dan wil ik een smeuïge koek waarbij de specerijen, textuur en smaak in balans zijn. Daar teken ik voor.

Zal ik je bij deze beloven dat deze huisgemaakte ontbijtkoek daar nog een schepje bovenop doet? Een feestelijke smaakgarantie dus, en wees eerlijk, je ervaart een snee ontbijtkoek met roomboter misschien als heel gewoon, maar als je er over nadenkt is het elke keer weer een feestelijk momentje.

,,Mevrouw, u bent echt een koekhap-koningin”

Deze ontbijtkoekvariatie maakte het koekhappen wel heel aantrekkelijk. Met een grootse sprong is het dan ook gelukt. Waarop een leerling reageerde: ,,Mevrouw, u bent echt een koekhap-koningin”. Met een glimlach en een zucht van opluchting kon ik het hem vertellen: ,,Het was net echt hé?“ Vol bewondering en nog beduusd van de act die zojuist had plaatsgevonden, reageerde de leerling met ,,Ja, het was net echt!”

Recept

Hoeveel tijd kost het je?

Voorbereiding   : 15 minuten

Wachttijd           : 45 à 50 minuten

Haal uit de kast!

Springvormadvies: Een cakevorm van 21 à 23 cm

Alles in huis

 • 3 eieren*
 • 3 bananen**
 • 50 gr rozijnen
 • 3 Medjoul dadels
 • 100 ml (plantaardige) melk
 • 125 gr amandelmeel
 • 100 gr (glutenvrij) havermeel of boekweitmeel
 • 1 el kaneel
 • 2 el speculaaskruiden
 • snufje zout
 • 2 el bakpoeder
 • handje pecannoten

*Vegan? Vervang de eieren door 3 el gebroken lijnzaad geweekt in 9 el water. Voeg als laatste een halve tl bakingsoda toe aan het beslag samen met een el appelazijn of citroensap.

**Bananen kun je ook vervangen door 300 gr appelmoes of zoete aardappel puree.

Aan de slag!

 1. Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet de bakvorm meteen even in.
 2. Klop de eieren 5 à 10 minuten goed luchtig met een mixer. Zorg ervoor dat er een lobbige massa ontstaat.
 3. Pureer ondertussen de bananen, de plantaardige melk, Medjoul dadels en de rozijnen tot moes met een staafmixer of keukenmachine.
 4. Spatel vervolgens het eiermengsel rustig door de bananenmassa heen.
 5. Voeg er vervolgens beetje bij beetje de droge ingrediënten aan toe en spatel ondertussen het beslag door elkaar. Op deze manier behoud je de luchtigheid. Is het beslag te vast? Voeg dan een scheutje (plantaardige) melk toe.
 6. Schenk het fluwelen mengsel in de bakvorm en verspreid hier de noten overheen.
 7. Zet de robuuste bolide in de voorverwarmde oven en bak de koek voor 45 à 50 minuten in het midden van de oven. Prik met een satéprikker of vork in de koek en wanneer deze er schoon uitkomt, is het baksel gaar.
 8. Laat de ontbijtkoek afkoelen buiten de oven en geniet ervan!

Tip! Ben jij meer een type van ‘met-zonder-stukjes’? Laat de noten dan gerust weg.

Ga je deze Kanjer maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Wie weet verschijnt de foto op de Wall of Pie of is jouw foto het ‘Pareltje van de Week’!

Liefs, Marike

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 3.3 / 5. Reacties: 37

Geef als eerste je mening!

30 comments
 1. Beste Marike,

  Al langere tijd volg ik jou op Instagram en bij elke post loopt het water me weer in de mond. Ik heb een lactose allergie dus jouw recepten passen ook precies in dat plaatje. Op mijn werk wordt bijna wekelijks taart getrakteerd maar daar kan ik meestal niet aan meedoen. Graag zou ik dus wat van jouw baksels willen gaan proberen, maar de stap zetten; dat gebeurd dan weer net niet. Daar komt verandering in, haha! Mijn vraag is als volgt: mag ik vragen waarom je altijd een combinatie gebruikt van amandelmeel en haver-of boekweit/ speltmeel (voor degene die gluten wel kunnen verdragen). Is het niet mogelijk alleen amandelmeel te gebruiken bijvoorbeeld? Ik ben nog niet zo thuis in de bakkerswereld dus vandaar. Liefs

  1. Beste Rose,
   Wat leuk dat je zo enthousiast bent! Je kunt aan de slag met heel wat recepten. Focus je eerst op één recept 🙂 dan volgt de rest vanzelf.
   Ik kies er vaak voor om 1/2 amandelmeel en 1/2 boekweit-rijst of havermeel te gebruiken omdat je hierdoor een perfecte structuur en smaakverhouding krijgt. Amandelmeel zorgt voor een heerlijke smaak en de andere meel voor een luchtig accent. Natuurlijk kun je het boekweitmeel ook vervangen door amandelmeel alleen zal de cake of koek dan niet zo luchtig zijn. In een taartbodem is het helemaal geen probleem. Ik gebruik altijd de volgende verhoudingen: 125 gram amandelmeel is 100 gram boekweit-rogge-rijst of speltmeel. Kokosmeel daarentegen heeft dezelfde werking als amandelmeel en kun je 1 op 1 vervangen. Toevallig heb ik dit weekend een nieuw kopje aangemaakt: How to Pie! Dit soort vragen en informatie zal ik daar stap voor stap op plaatsen om meer inzicht en handvatten mee te geven :). Succes! Liefs, Marike

   1. Beste Marike,

    Super bedankt voor jouw heldere reactie! Het is me allemaal wat duidelijker en ik houd het kopje ‘how to pie’ in de gaten!

 2. Hoi,
  Je recept klinkt heerlijk maar ik zie in je receptuur 2 el bakpoeder staan. Is dat baking soda?
  En zo ja, is dat niet heel veel?
  Of vergis ik me?
  Het kan zo’n ‘smaakje’ achterlaten als het veel is.
  Alvast dank voor je reactie.
  Groeten Floor

  1. Hi Floor, bakpoeder is iets anders dan bakingsoda. Bakpoeder proef je niet, deze ontbijtkoek kan wel wat gebruiken. Baking soda kun je ook inzetten maar gebruik dan maar een halve theelepel. Liefs, Marike

 3. Hoeveel calorieën per plak is dit, weet jij dat?
  Ik heb hem gemaakt met de 100% appelmoes ipv bananen. En had geen rozijnen meer en alleen nog gewone dadels. Dat ging prima. Hij mag vab mij alleen nog wat zoeter dus wat vanille essence erbij gedaan en wat Sukrin… Heerlijk, dank je wel voor het recept!

 4. Hmmm, deze wil ik echt een keer proberen! Kun je de dadels ook weglaten of vervangen door iets anders? Ik ben helaas allergisch voor dadels…

   1. Ik heb hem vandaag gemaakt met 300 gr appelmoes, 2 lepels appelstroop en 50 gr rozijnen. Nu blijft hij na het bakken nog wel erg sticky en nattig, hij is wel gaar en smaakt verder prima. Hoe zou dat kunnen komen?

    1. Hi Lisette,

     Dankjewel voor de reactie! Fijn dat de cake goed smaakte maar jammer dat de structuur nog wat nattig is. Heb je een hetelucht oven gebruikt. Zo niet, dan kan het zijn dat de buitenkant beter is gegaard dan de binnenkant. Laat het mij even weten!

     Liefs,
     Marike

 5. Na invriezen ook nog steeds lekker. Mijn dochter neemt, als ik deze heb gebakken, een boterham minder mee naar school en vervangt hem voor een plakje van deze.

 6. Vandaag gemaakt. Paste net in een cakeblik van 26 cm Had de eieren wel heel luchtig opgeklopt in de keukenmachine. Hij is superlekker!!

 7. Bij mij staat deze nu af te koelen. Als het net zo goed smaakt als het er uit ziet! Staan de voedingswaarden heel misschien ook ergens vermeldt?

   1. Het was heerlijk! Zelfs op dit moment staat er weer één in de oven. De eerste met banaan gemaakt en daarna met 100% appelmoes i.p.v. banaan. Beide smaken super.
    Straks in plakjes snijden en invriezen. Zo kunnen we steeds een gezond tussendoortje meenemen naar het werk of voor onderweg.

    Groetjes Angelique

 8. Wat is deze heerlijk! Ik had geen bananen in huis en had wat appelstroop (100% appel) in huis. Echt een aanrader en ga ik zeker nog een keer maken. Dank voor het recept!

 9. Net gemaakt, boven en onder kant vol met nootjes! Zoontje van 2 was gek op Groninger Knol’s koek met nootjes voordat hij diagnose coeliakie kreeg, als ik hem nu Pijnenburg glutenvrije ontbijtkoek aanbied, dan probeert hij nootjes erin te doen, waarna de koek helemaal uit elkaar valt. Ik ben zo blij dat dit gelukt is, dankjewel voor de inspiratie! Ik had geen dadels in huis, deze vervangen door gedroogde vijgen. 60 gram suiker extra toevoegd, dit was perfect, niet te zoet. Ik heb boekweitmeel gebruikt. Zelf kruidenmix gemaakt, met 2 eetlepels gemalen chiazaad. 2 zakjes bakpoeder gebruikt. En verder langer in de oven gehad, ruim een uur. Het is echt heerlijk geworden, dankjewel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts