Glutenvrij Stokbrood met een robuust karakter!

4.5
(15)

Glutenvrij stokbrood met een robuuste korst en een smeuïge binnenkant, ik houd ervan!

Wakker worden met de geur van vers gebakken brood, dat klinkt mij als muziek in de oren. Bij de gedachte alleen al waan ik mij als god in la douce France. Daar waar de bakkers op de hoek de stokbroden en de Pain de Campagne nog ambachtelijk maken. Om vervolgens als echte Hollandse campinggast in de zomer met handen en voetenwerk duidelijk te maken hoeveel broodjes ik nodig heb. Ik teken ervoor! Helaas gooien de glutenmonsters roet in het eten. Gelukkig is er tegenwoordig in noodgevallen genoeg glutenvrij rantsoen te vinden, maar als ik thuis ben pak ik toch liever uit met een eigen recept met een voedzaam karakter.

Snel Stokbrood!

Een warme zomerse dag, barbecue aan en een knapperig stokbroodje met een dipje naar keuze. Hier gaat toch mijn hart toch wel sneller van kloppen! Ik maakte een eenvoudig smaakvol stokbrood met slechts enkele ingrediënten. Ik gebruikte de prachtige producten van De Notenshop. Er komt geen gist aan te pas waardoor er binnen een uurtje (inclusief afwas) een vers stokbrood uit de oven komt paraderen! Hoe tof is dat? Geïnspireerd door de Ierse Goedheid. Dit broodje is echter kleiner van formaat en je kan er volop mee variëren!

Vul het broodje eens met geitenkaas of voeg eens wat zongedroogde tomaatjes toe in combinatie met verse kruiden. Hmm, het water loopt mij al in de mond!

Met het recept van dit stokbrood tover jij in een handomdraai super snel een voedzaam broodje op tafel.

Ik waarschuw alvast, je zal zien dat jouw stokbrood de show steelt en dat de barbecue slechts bijzaak zal zijn!

Wat heb je nodig?

Ingrediënten:

 • 200 gr (glutenvrij) havermeel*
 • 100 gr (glutenvrije) havermout*
 • 250 ml karnemelk, (lv) yoghurt**
 • 3 tl Italiaanse kruiden
 • 1 tl xanthaangom
 • 50 gr pompoenpitten of zonnebloempitten
 • snufje zout
 • 1 tl bakingsoda

*Niet glutenvrij? Gebruik gerust speltmeel.

**Plantaardig? Gebruik soja yoghurt of plantaardige melk. Voeg een el appelazijn toe en laat het een kwartiertje staan. Roer dit goedje vervolgens door jouw deeg heen.

Aan de slag!

 1. Verwarm de oven voor op 235 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
 2. Doe alle ingrediënten in een mengkom en kneed dit tot een soepel deeg. Houd wel wat pompoenpitten achter, deze heb je later nog nodig. Is het deeg te plakkerig? Voeg wat olijfolie toe of bestrooi jouw handen met wat extra meel. Voeg geen meel toe aan het deeg, want dan wordt het deeg te droog. Is het deeg te droog? Voeg een klein scheutje koud water toe.
 3. Rol het deeg uit op een met meel bestrooid aanrechtblad in de vorm van een stokbrood.
 4. Snijd de bovenkant in zodat het broodje in de oven mooi kan rijzen.
 5. Smeer het broodje in met wat (plantaardige) melk of karnemelk en bestrooi het broodje met de overgebleven pompoenpitten.
 6. Verlaag de temperatuur van de oven naar 200 graden. Leg het stokbrood op de bakplaat en schuif deze Bolide de oven in voor een bruiningskuurtje van 30 minuten. Het brood is gaar als het hol klinkt als je erop tikt.
 7. Laat het broodje afkoelen buiten de oven en geniet ervan met volle teugen!

Serveer tip: Lekker met tapenade, pesto of zelfgemaakte kruidenboter.

Ga je deze Kanjer maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Wie weet verschijnt de foto op de Wall of Pie of is jouw foto het ‘Pareltje van de Week’!

Liefs, Marike

 

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 4.5 / 5. Reacties: 15

Geef als eerste je mening!

38 comments
 1. Looking food!
  Benieuwd, als je hier kleinere bollen van maakt, hoe lang zouden ze dan ongeveer moeten bakken??

  Groetjes Diana

  1. Hi Diana,

   Wat een tof idee! Dat kan prima! Ik zou ze iets korter bakken. Probeer het eerst eens met 15 a 20 minuten. De oventijd kun je altijd nog verlengen. Laat je mij even weten of het gelukt is? Liefs, Marike

  1. Hi Gerdine,

   Wat leuk dat je reageert! Het xanthaangom geeft extra elasticiteit aan het brood, je kan het evt weglaten of vervangen door Physiliumvezels. Zonder zal het ook vast goed smaken, de binnenkant zal hooguit iets stugger zijn. Ik zal het erbij zetten!

   Groetjes,
   Marike

  1. Beste Hannie,

   Wat leuk dat je reageert! De xanthaangom zorgt ervoor dat de binnenkant van het stokbrood elastisch is. Zonder kan ook prima, het brood is dan enkel iets stugger.
   Pysiliumvezels werken ook prima maar wijnsteenbakpoeder is iets anders.

   Succes met bakken én geniet!

   Groetjes,
   Marike

  1. Hi Erna,
   Havermeel is havermout maar dan fijn gemalen. Dit geeft een fijnere structuur.
   Dit kun je maken door havermout even te blenden met de blender.

   Liefs,
   Marike

  1. Hi Magnolia,

   Xanthaangom zorgt voor een extra flexibel karakter van het deeg. Je kan het ook weglaten of een el physilliumvezels toevoegen.

   Succes ermee!

   Lieve groet,
   Marike

 2. Hai Marike,
  Geven xanthaangom en psylliumvezels hetzelfde effect? Ik ben benieuwd of jij een voorkeur hebt, en of jouw keuze voor specifiek xanthaangom of psylliumvezels afhankelijk is van het recept. Dat het één toch een beter resultaat geeft bij een bepaald recept, of bijvoorbeeld zuiniger (en dus goedkoper) in gebruik is.

  1. Hi Sabine,

   Wat een goede vraag! Ik zal uiteraard even reageren. Psylliumvezels nemen veel vocht op en geven het broodje meer elasticiteit. Xanthaangom geeft naast meer elasticiteit het broodje ook iets meer volume. Je hebt van het laaste echt maar heel weinig nodig omdat het broodje anders een bom zal worden. Beide opties zijn top maar aangezien ik xanthaangom eigenlijk altijd in huis heb (doordat het mijn taarten ook meer volume geeft) gebruik ik dit graag.

   Groetjes,
   Marike

   1. Goedemorgen,
    Wil graag dit broodje maken maar, sorry voor de vraag, Xanthaangom ken ik nog niet…waar kan ik die kopen ?

    1. Hey goedemorgen,

     Ik kan mij goed voorstellen dat dit product onbekend is voor sommige mensen. Xanthaangom geeft binding aan het deeg en is in sommige gevallen een goede vervanger van gluten. Xantaangom kocht ik bij de AH XL van Peak’s Free From maar je kan het ook in biowinkels vinden of online. Gebruik een heel klein beetje anders wordt het deeg een soort van kauwgom!

     Liefs,
     Marike

 3. Hoi Marike!
  Vandaag het stokbrood gebakken… mmm heerlijk die lucht door het huis!
  Alleen.. ik lijk altijd wel ”ruzie” te hebben met baking soda.
  Zo af en toe heb ik het niet, maar nu proefde ik het weer.. hoe kan dat komen?
  Ik heb havermelk icm appelazijn gebruikt. Maar dat stond toch ook als optie in het recept.
  Ik heb het idee dat er iets is wat triggert maar ik ben er nog steeds niet achter.
  Ik hoop dat jij de oplossing voor me hebt!
  Gelukkig was het niet heel erg en hebben we er met een bordje verse soep, alsnog van genoten.
  Maar om helemaal perfect te zijn……… 🙂
  Bedankt alvast!

  1. Lieve Hanneke,

   Wat leuk om te lezen! Ahh jammer die verdomde baking soda toch!

   Wat erg helpt is door de baking soda en de azijn in een apart kommetje door elkaar te roeren. Hierdoor lost de baking soda al op voordat het in het baksel verdwijnt. Ik hoop dat je iets met deze tip kan doen!

   Liefs,
   Marike

 4. Super dankjewel!
  Ik ga het morgen opnieuw proberen!
  Ik ben wel geneigd om wijnsteenbakpoeder te pakken ipv baking soda, of geeft dat niet hetzelfde resultaat?

 5. Dit stokbrood is echt super lekker! Ik maakte er 4 kleine broodjes van (zodat de kindjes ze mee naar school zouden kunnen nemen). In plaats van karnemelk, gebruikte ik amandelyogurt met 1 el appelazijn erin en ik gebruikte nog een klein beetje appelazijn om de baking soda (volgens de tip die hier al in één van de reacties gegeven werd) eerst in op te lossen. Deze kieperde ik bij de yoghurt. Bruisen dat het deed 🙂 Geen vieze smaak te bespeuren in de broodjes alleszins. In tegendeel: ze zijn overheerlijk! Deze ga ik dus zeker nog bakken. Dankjewel voor het recept!

  1. Hi Tiny,

   Wat een heerlijke reactie! Dankjewel! Zo leuk om te lezen dat je ervan hebt genoten, heel belangrijk.
   De tips zal ik toevoegen!

   Liefs,
   Marike

 6. Ik wil het maken voor een vriend. Hij heeft glutenintolerentie maar is ook allergisch voor melkproducten. Waar kan ik de karnemelk of yoghurt door vervangen?

  1. Hey Marijke,
   Yes dat kan zeker! Je kan de melk of yoghurt vervangen door een plantaardige variant. Voeg dan een scheutje azijn of citroensap toe en laat het mengsel 15 minuten staan. Gebruik het vervolgens in het recept. Dan gaat het helemaal lukken!

   Liefs,
   Marike

  1. Hi Inge,

   Dat kan goed! Ik zou dan wel iets van rozijntjes en/of een beetje zoetmiddel toe voegen om er een zoetig broodje van te maken :).

   Bakse!

   Liefs,
   Marike

 7. Hoi Marike, net gemaakt.
  Ziet er lekker uit, maar is nauwelijks gerezen, vast en vrij droog.
  Ik heb exact dezelfde ingredienten gebruikt en excact dezelfde hoeveelheden.
  Met griekse yoghurt.
  Zou er toch meer baking soda en/of xantaangom in moeten?
  De smaak is goed gelukkig 😏

  1. Hi Beppie,

   Wat jammer zeg! Welke stand van de oven heb je gebruikt? Ik zou er een vleugje extra baking soda in doen maar wel goed op laten lossen met citroen of azijn, anders is de smaak niet fijn. Ik zou het brood iets korter bakken aangezien het droog uit jouw oven kwam.

   Liefs,
   Marike

 8. Twee keer gemaakt, maar twee keer mislukt! Brood zag er heerlijk uit, maar was veel te vast en te nat. Wat zou er mis kunnen zijn gegaan? Ik heb alle stappen gevolgd zoals beschreven.

 9. Vandaag dit broodje gemaakt! Qua smaak erg lekker, maar hij was wel knoerdhard… Ik ben een leek op bakgebied.. Iemand een idee wat ik verkeerd gedaan heb? Heb het brood 30 min in de oven gehad, toen leek de binnen kant nog niet helemaal gaar, en heb ik hem nog eens 10 min in de oven gedaan. Is dit misschien te lang geweest?

 10. Hoi Marieke,

  Het broodje is heerlijk, alleen niet zo na gerezen.
  Kan de bakingsoda er beter achteraf aan toevoegen?
  En moet je het toevoegen als het nog bruist?

  1. Hi Jacqueline,

   Dankjewel voor het bericht. Goed dat je het aangeeft. De baking soda kun je het beste als laatste toevoegen wanneer de baking soda is opgelost in het zuur. Ik zal dit ook even bij het recept aangeven.

   Liefs,
   Marike

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts