Glutenvrije Schwarzwälder Kirsch Cheesecake

glutenvrije kersen en chocolade taart
0
(0)

Kersen en chocolade in een taart, dat moet een échte Schwarzwälder Kirschtorte zijn!

De Schwarzwälder Kirsch is toch wel een klassieker uit de Duitse keuken. Een smaakvolle chocolade taart gevuld met lagen slagroom, kersen en een vleugje Kirsch. Helaas ook een Joekel boordevol glutenmonsters en een bommetje eerste klas. Dat kan anders, Ins-PIE-rator Colette bedacht een smaakvol recept bruisend van voedzame ingrediënten, gluten- en lactosevrij én voor de liefhebbers ook plantaardig! De Schwarzwälder Kirschtorte is zoo 2016, de Schwarzwälder Kirsch Cheesecake is de hit van 2017!

Het vleugje alcohol namen we dan maar voor lief.

De smaak van een echte Schwarzwälder Kirschtorte kan ik nog zo voor mij halen. Als kind was dit mijn favoriete taart. Echt waar, serieus. De meeste kinderen hadden liever slagroomtaart of appeltaart, ik niet. Ik was dol op de chocolade, slagroom en kersenvulling. Het vleugje alcohol namen we dan maar voor lief. Ik weet nog goed dat ik altijd hoopte dat we in de zomervakantie naar Duitsland zouden gaan, dan wel naar het Zwarte Woud. Buiten ravotten, klimmen in bomen, eindeloze wandelingen waarbij we op de uitkijk stonden om wilde zwijnen te spotten en het mooiste moment van de hele vakantie was toch wel het bestellen van een bij een Schwarzwälder Kirschtorte bij een ambachtelijk bakkerijtje. Eerlijk is eerlijk, deze taart moet je alleen kopen in het Zwarte Woud, daar weten ze hoe deze Parel hoort te smaken! De naam van de taart is niet voor niets afgeleid van dit donkere bos, kijk maar naar de donkere chocolade krullen als garnering!

De Schwarzwälder Kirschtorte is zoo 2016, de Schwarzwälder Kirsch Cheesecake is de hit van 2017!

Eigenlijk had ik het idee om nog een keer de smaak van zo’n Duitse Pie weer te ervaren in de koelkast gezet. Deze glutenvrije en tevens  voedzame vervanger is toch wel een eye-catcher op tafel!  Stel je eens voor! Een taart waarin de smaken van chocolade en kersen samenkomen. Een smeuïge chocolade cake als fundament waarop een cheesecakelaagje met een vleugje chocolade pronkt, afgetopt met een tapijtje van kersen en rasp van pure chocolade. Yes, ook jij kan dit maken!

De lieve Colette deelt vandaag haar recept. Stroop de mouwen maar op en ga ervoor

Recept

Wat heb je nodig?
Springvormadvies: 20 cm
Voor de bodem :
 • 75 gr (glutenvrij) havermeel
 • 25 gr amandelmeel
 • 25 gr kokosbloesemsuiker
 • 2 eieren*
 • 10 gr cacao
 • 1 tl vanillearoma
 • 1 tl bakpoeder
 *Vegan of eivrij? Vervang de eieren door 2 el gebroken lijnzaad geweekt in 4 el water.
Voor de vulling: 
 • 300 gr (lactosevrije) kwark
 • 100 gr (lactosevrije) roomkaas, dikke kokos yoghurt (V) of silken tofu (V)
 • 10 gr cacao
 • 2 tl vanillearoma
 • 25 gr agavesiroop of honing
 • 4 gelatine blaadjes of 2 gr agar agar (V)
 • 10 gr pure chocolade
Voor de topping: 
 • 200 gr verse kersen
 • scheutje water
 • 2 gelatine blaadjes of 1 gr agar agar (V)
 • 1 eetlepel agavesiroop of honing
 • 10 gr pure chocolade
 • optioneel: 2 el Kirsch

(V)= Vegan

Aan de slag!

De bodem:

 1. Als eerste verwarmen we de oven voor op 175 graden. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in.
 2. Het is nu tijd om aan de slag te gaan met het beslagje voor de bodem. Mix hiervoor de eieren of de eivervanger samen met de kokosbloesemsuiker en de vanillearoma door elkaar tot een luchtige massa.
 3. De droge ingrediënten; de melen, cacao en het bakpoeder doe je alvast in een mengkom. Schenk hier al roerende het beslagje bij. Roer dit goed door elkaar zodat er geen klontjes meer te zien zijn.
 4. Schep het mengsel in de springvorm en bak de bodem af in ongeveer 10 a 12 minuten af.

De vulling:

 1. Smelt de pure chocolade au bian-marie.  Meng de kwark met de zuivelspread of roomkaas, agavesiroop , vanillearoma   cacaopoeder , en gesmolten chocolade en mix dit met een mixer luchtig.
 2. Gebruik je gelatine? Week de blaadjes gelatine in een kommetje met koud water. Knijp de gelatine uit wanneer deze week geworden is. Verwarm de gelatine met 2 eetlepels van het yoghurtmengsel en roer dit goed door elkaar. Voeg nu beetje bij beetje het yoghurtmengsel toe aan de verwarmde gelatine. Blijf ondertussen goed roeren om klontjes te voorkomen. Ga door naar stap 4.
 3. Gebruik je agar agar? Roer de agar agar met enkele eetlepels water door elkaar en kook dit zo’n 2 minuten in een pannetje. Schenk hier de  yoghurt bij en roer het mengsel goed door elkaar. Verwarm het mengsel nog even zodat de agar agar goed kan binden.  Haal het pannetje van het vuur.
 4. Schenk de vulling over de taartbodem en zet de taart voor minimaal 2 uur in de koelkast .

De topping:

 1. De taart staat nu te popelen om gedecoreerd te worden! Stroop de mouwen maar alvast op dan gaan we aan de slag met de topping.
 2. Ontpit de kersen en verwarm deze smakelijke kanjers in een laagje water in een pan. Voeg hier al roerende het zoetmiddel aan toe.
 3. Gebruik je gelatine? Week de blaadjes gelatine in een kommetje met koud water. Knijp de gelatine uit wanneer deze week geworden is. Verwarm de gelatine met 2 eetlepels van het kersenmengsel en roer dit goed door elkaar. Voeg nu beetje bij beetje het kersenmengsel toe aan de verwarmde gelatine. Blijf ondertussen goed roeren om klontjes te voorkomen. Ga door naar stap 5.
 4. Gebruik je agar agar? Roer de agar agar met enkele eetlepels water door elkaar en kook dit zo’n 2 minuten in een pannetje. Schenk hier het kersenmengsel bij en roer dit goed door elkaar. Verwarm het mengsel nog even zodat de agar agar goed kan binden.  Haal het pannetje van het vuur, roer hier eventueel de Kirsch doorheen.
 5. Laat de kleurrijke kersen topping even afkoelen en giet dit over de bovenkant van de taart. Verspreid de substantie met een lepel zodat er een strak tapijtje zal ontstaan.
 6. Schuif de Bolide de ijskast in zodat ook de toplaag op kan stijven.
 7. Als de taart klaar is rasp je de chocolade en strooi je het er over.
 8. Tadaaa en klaar is je Schwarzwälder Kirsch Cheesecake.
Geniet er van!
Liefs Co (lette)
Ben je benieuwd naar de toverkunsten van Colette? Volg haar dan via Facebook én Instagram!

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 0 / 5. Reacties: 0

Geef als eerste je mening!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts