Glutenvrij bosvruchten Ontbijttaartje

5
(2)

Ontbijten als een koningin,

daar sta ik ondertussen wel om bekend. Nee, niet zomaar een koningin, een heuse Taarten koningin! Een feestmomentje zo vroeg in de ochtend maakt mij blij en geeft mij energie om de dag te met een Powerboost te kunnen trotseren! Zoals je HIER eerder hebt kunnen lezen  was dit voor mij niet vanzelfsprekend.

Een lange tijd heb ik er moeite mee gehad om smakelijk glutenvrij te ontbijten zonder buikpijn. Want zeg nou eerlijk? Met pijn in je buik eet je toch minder makkelijk. Door er een feestje van te maken en mijzelf aan te wennen dat ik niet zonder ontbijt de deur uit mag wil gaan, zou ik nu niet anders meer willen. Ook op de dagen dat ik mij minder fijn voel, dat mijn buik zo opgezet is als een ballon waardoor ik mijzelf soms het gevoel heb ik dat wanneer ik mij niet vast zal houden, op zal stijgen als een luchtballon. Serieus, die dagen zijn vreselijk. Juist op die dagen sleept de regelmaat (en daarbij hoort ook een ontbijtfeestje) mij er doorheen.  

Hoe doe je het toch elke ochtend, ontbijten met taart?

Dit is de meest gestelde vraag die ik toch wel vaak krijg. Creatief denken, ruimte creëren en jezelf een feestmomentje gunnen! Dat zijn alle ingrediënten voor het succes! Zo kan ik er intens van genieten om ‘s ochtends rustig op te starten met een goed en feestelijk ontbijt. Dat kan op allerlei manieren, door veel te variëren en goed te plannen. 

Vandaag deel ik een ontbijtje waarbij ik een succeservaring durf te garanderen. Ik zie je al bedenkelijk kijken met een fronsende wenkbrauw, ja echt het kan! Zonder dat je lang in de keuken hoef te staan tover jij een Heldinnen ontbijt taartje op tafel waar koningin Maxima jaloers op zou zijn!

En zal ik je eens een geheim verklappen? Dit is zo makkelijk om te maken! Zodra je uit bed komt doe je twee handelingen, zet je het taartje in de oven en terwijl jij je doucht, vaatwasser uitruimt, krant leest of misschien nog even terug kruipt in bed doet de oven het werk en kun je na een half uurtje genieten van een heerlijk bosvruchten ontbijt taartje! Wat wil je nog meer?

Ook met een druk gezinsleven kun je deze Kanjer maken. Maak meerdere taartjes tegelijkertijd de dag daarvoor, zodat het hele gezin kan genieten van een voedzaam feestontbijt!

Vind je de smaak niet zoet genoeg? Voeg in dit geval (of gewoon omdat je sowieso van zoet houdt) wat honing, agave siroop of kokosbloesemsuiker toe. Ook is het erg lekker om wat rozijntjes, stukjes dadel of walnoot toe te voegen aan het beslag.

Gluten- en lactosevrij ontbijten is nog nooit zo leuk geweest!

Recept

Alles in huis?

Springvormadvies: 10 a 12 cm

Ingrediënten:

 • 50 g (glutenvrije) havermout
 • 1 ei*
 • 150 g kokosyoghurt of (lv) kwark naar keuze
 • 100 g bosvruchten
 • 1 a 2 el ahornsiroop, agavesiroop of honing
 • 1/2 tl bakpoeder
 • 2 tl kaneel of speculaaskruiden
 • optioneel: amandelschaafsel of noten naar wens

*Eivrij of vegan? Vervang het ei eens door 1 el gebroken lijnzaad, geweekt in 2 el water.

Aan de slag!

 1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
 2. Blend de havermout fijn tot meel.
 3. Klop het ei en het zoetmiddel samen met de kwark los in een kommetje.
 4. Voeg vervolgens het havermeel, het bakpoeder en de kaneel toe en roer alles goed door elkaar.
 5. Vet een ovenschaaltje of springvormpje in en doe het mengsel hierin.
 6. Verspreid de bosvruchten over het beslag zodat er een kleurrijk tafereel ontstaat.
 7. Let er wel op dat je het bosvruchten nat niet toevoegt, anders kan het taartje te nat worden.
 8. Maak het geheel af met wat gebroken noten of amandelschaafsel.
 9. Bak dit Heldinnen taartje zo’n 25 a 30 minuten in de oven. Wat zal jouw huis heerlijk ruiken!
 10. Top het taartje eventueel nog met wat vers fruit en geniet van dit heerlijke ontbijt!

Ga je dit taartje maken? Laat even een berichtje achter,  dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram.

Wie weet verschijnt de foto op de Wall of Pie of is jouw foto het ‘Pareltje van de Week’!

Liefs, Marike

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 5 / 5. Reacties: 2

Geef als eerste je mening!

30 comments
 1. Dat bosvruchtentaartje ziet er geweldig uit, wil ik graag morgen gaan proberen!
  Kun je daar dan bosvruchten uit de diepvries voor gebruiken of moet het vers fruit zijn?
  En als bevroren fruit gebruikt kan worden, moet dat dan van te voren worden ontdooid?
  Alvast bedankt voor het antwoord.

  1. Hi José, wat leuk zeg! Zeker een aanrader! Je kunt prima bevroren fruit gebruiken, anders wordt het wel een duur geintje. Ga ervan genieten! Liefs, Marike

 2. Ik heb ze zojuist gemaakt en ze zijn zeker niet vies, maar lekker…? Ik vind ze een beetje flauw. Ze zijn ook een beetje zacht/compact. Klopt dit?

 3. Hoi Marike,

  Ik heb hem gemaakt maar de bodem blijft wat ‘bleek’. Ligt dat aan mijn oven? Ik heb een oven magnetron combi-oventje. Heb je nog tips om het er net zo uit te laten zien als op jouw foto?

 4. Heb het ondertussen zo vaak gemaakt dat zelfs mijn man het nu kan. Ik zit lekker aan de koffie en hij staat in de keuken?

  1. Hi Caroline, wat leuk dat je reageert! Zonder kaneel smaakt deze kanjer ook prima. Wellicht met een vleugje vanille, maar het kan ook zonder. Ik ben benieuwd wat je ervan zal vinden! Liefs, Marike

  2. Hou, ik vermijd kaneel ook. Ik gebruik als alternstirf vaak een snufje kardemom of sinaasappelrasp of marmelade.
   Dit taartje ga ik ook maken met mijn verse fruitoogst uit de moestuin.

 5. Hoi Marike,
  Kan je het bosvruchten-ontbijttaartje ook een dag van tevoren maken? En zo ja, hoe bewaar je ‘m dan het beste?
  Groetjes!

 6. Ik heb m vandaag ook gemaakt. Moest wat langer in de oven dan hier beschreven is.
  Ik vond m lekker voor een keer, wel wat nat. Hoeveelheid is fors voor 1 persoon, ik kon maar de helft op.

  1. Beste Annemiek, wat leuk dat je het taartje hebt gemaakt! De tijden kunnen per oven verschillen. Het taartje hoort niet nat te zijn, volgende keer kun je iets minder vocht gebruiken.
   Wat leuk dat je er twee keer van kon genieten, jammer genoeg heb ik toch echt een hele nodig als ontbijt haha.

   Fijne avond!

   Lieve groet,
   Marike

   1. Hoi Marike,
    Ik had hetzelfde probleem; langere baktijd en nog wat nat (wel vers fruit gebruikt). Wat voor oven gebruik je? Ik gebruik een ouderwetse gasoven.

    Groetjes Tamara

    1. Hi Tamara,

     Ohjee, dat kan kloppen met een ouderwetse gasoven. Ik heb een hetelucht oven. Zet de temperatuur in iedergeval wat hoger en de baktijd kan iets langer zijn.

     Liefs,
     Marike

     1. Ik heb een cheesecake uit je boekje gemaakt, de autumn sunrise. Kan ik deze ook invriezen?

      Vriendelijke groet, Marian

 7. Kan je dit taartje van te voren maken? Aangezien ik om 5.30 uur begin met werken. Graag hoor ik er van! Ik heb alle ingrediënten in huis dus wil ‘m graag maken.

  1. Ja hoor dat kan! Ik maak in het weekend vaak meerdere taartjes tegelijkertijd. Mijn wekker gaat rond hetzelfde tijdstip. Wakker worden is op deze manier erg fijn!

 8. Hi, even een vraagje: is t nou de bedoeling dat je eerst de bodem bakt en achteraf de kwark en het fruit toevoegt of gaat het taartje samen met de kwark en bosvruchten in de oven. En ik zag dat het ook in de airfryer kan, klopt dat?
  Ik hoor het graag want ik wil hem morgenochtend gaan bakken en smullen!😋
  Groetjes Anouk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts