Tropische Abrikozen & Ananas Cheesecake

Cheesecake met ananas en abrikozen
0
(0)

National Cheesecake Day, yes vandaag is het mijn dag!

Al 364 dagen keek ik reikhalzend uit naar deze dag. National Cheesecake Day, de Amerikanen hebben het maar mooi bekeken met deze feestdag. Eén dag in het jaar noem ik mijzelf een Amerikaanse, om legaal deel te nemen aan deze heldinnen dag! Is de cheesecake wel zo Amerikaans als wij denken of komt deze heel ergens anders vandaan?

Vandaag vertel ik alles over mijn zoektocht naar DE oorsprong van deze glorieuze taart en deel ik mijn favoriete zomerse cheesecake recept!

Griekenland, daar waar het ooit begon.”

Op het eerste gezicht zou je denken dat cheesecake een lekkernij zou zijn van deze tijd, maar schijn bedriegt. Ik ben de Grieken nog altijd dankbaar dat zij 2000 jaar voor Christus, misschien wel eerder, de eerste cheesecake op de kaart zette. Cheesecake was een luxe product en werd met name opgediend aan de atleten die meededen aan de Olympische Spelen. Daarnaast serveerden de rijke Grieken het ook als bruidstaart.

Slimme jongens, die Romeinen.”

Het eerste Griekse cheesecake recept op papier is al heel oud, namelijk uit het jaar 230. Een cheesecake gemaakt van bloem, meel, honing en jonge kaas. Al snel hadden de Romeinen door dat dit wel erg lekker was. Zij namen het recept over en verspreiden dit fenomeen over hun West-Europese rijk en voegden eieren toe aan het oorspronkelijke recept. Die slimme Romeinen offerden regelmatig dit heldenbaksel in de tempel aan de goden.

Ieder land een eigen favoriet!

In de 18e eeuw gaf ieder land een eigen draai aan het recept van de cheesecake. Zo eet men in Duitsland graag Käsekuchen,In Groot Brittanië en in Ierland gebruikt men biscuitkruimels met boter als bodem en serveert men de cheesecake meestal met een vruchtentopping van kersen, bessen. Net als de kwarkwaart wordt de Britse cheesecake niet gebakken. In Schotland wordt ook een harige variant gemaakt met gerookte zalm.

In de Nederlandse traditie wordt de cheesecake volgens Hollands recept meestal niet gebakken maar gestold in de koelkast. We maken het liefste gebruik van vers fruit en yoghurt.

De immigranten namen het recept mee naar Amerika, waar het al snel erg populair werd. De American Cheesecake is nog altijd een hit! National Cheesecake Day komt dan ook niet zomaar uit de lucht vallen.

Als ras echte cheesecakeliefhebber moet ik jullie natuurlijk wel trakteren op een fantastisch tropisch cheesecake recept!”

Een glutenvrije, lactosevrij en plantaardige cheesecake met een gouden karakter, ik teken ervoor! Met een kroktante bodem, een fluweelzachte vanille vulling en een gouden kroon van ananas en abrikozen is het een feest om van dit taartje te genieten!

“Opeens stroomde de inhoud van de springvorm als een tsunami over het aanrecht.”

Mijn eerste ervaring met het gebruik van ananas in een cheesecake liep uit op een regelrechte mislukking. De taart zag er fantastisch uit in z’n ijzeren pantser. Met twee stralende ogen maakte ik de zijkanten los om de taart in het echt te aanschouwen. Opeens stroomde de inhoud van de springvorm als een ware tsunami over het aanrecht. Wist ik veel dat verse ananas een eiwitsplitsend enzym (bromelaïne) bevat waardoor deze niet goed samengaan met kwark of soja en gelatine of agar agar. De ultieme tip: blancheer de ananas kort, dat betekent dat je de ananas kort moet koken. Vervolgens kun je deze gewoon in jouw kwarktaartje verwerken zonder dat er een rare reactie plaats zal vinden. Dit geldt overigens ook voor kiwi en papaja.

Ben jij benieuwd naar het recept? Ga er maar snel mee aan de slag!

Recept

Wat heb je nodig?

Springvormadvies: 18 cm

Voor de bodem:

 • 50 gr (glutenvrije) havermout
 • 50 gr amandelmeel
 • 2 tl speculaaskruiden
 • 1 el kokosolie
 • 2 el agave-, ahornsiroop of honing

Voor de vulling:

 • 500 gr (lv) kwark, kokosyoghurt, soja yoghurt
 • 5 blaadjes of 3 gr agar agar
 • scheutje citroensap
 • 0,5 tl vanillepoeder of 1 tl vanillearoma
 • 3 el agave-, ahornsiroop of honing

Voor de topping:

 • 200 gr ananas
 • 5 abrikozen
 • 3 blaadjes gelatine of 2 gr agar agar

Aan de slag!

De bodem

 1. Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet de randen in en bekleed de bodem springvorm met bakpapier.
 2. Doe de ingrediënten voor het deeg in de mengkom en kneed deze tot een soepel deegje. Is het deeg te droog voeg dan een scheutje water toe.
 3. Verdeel het deeg over de bodem. Eventueel kun je hierbij een koude lepel gebruiken. Met de bolle kant kun je gemakkelijk het deeg gelijkmatig verspreiden.
 4. Schuif de Bolide de oven in voor een bruiningskuurtje van zo’n 10 minuten.
 5. Laat deze vervolgens afkoelen en ga verder met de vulling.

De vulling

 1. Doe de yoghurt in een mengkom samen met de vanille, het zoetmiddel en het citroensap.
 2. Gebruik je gelatine? Week de blaadjes gelatine in een kommetje met koud water. Knijp de gelatine uit wanneer deze week geworden is. Verwarm de gelatine met 2 eetlepels van het yoghurtmengsel en roer dit goed door elkaar. Voeg nu beetje bij beetje het yoghurtmengsel toe aan de verwarmde gelatine. Blijf ondertussen goed roeren om klontjes te voorkomen. Ga door naar stap 4.
 3. Gebruik je agar agar? Roer de agar agar met enkele eetlepels water door elkaar en kook dit zo’n 2 minuten in een pannetje. Schenk hier de  yoghurt bij en roer het mengsel goed door elkaar. Verwarm het mengsel nog even zodat de agar agar goed kan binden, blijf wel roeren.  Haal het pannetje van het vuur.
 4. Verdeel deze hagelwitte vulling over de bodem en schuif de Bolide de koelkast in zodat het mengsel op kan stijven voor zo’n 2 a 3 uur. Ik parkeer vaak de taart al een avond van te voren in de koelkast zodat ik de volgende dag alleen nog maar de topping hoef te maken.

De topping

 1. Snijd de ananas in stukjes, verwarm deze in een pannetje met enkele eetlepels water. Breng de ananas aan de kook, blijf wel goed roeren om gebruinde ananas te voorkomen. Wanneer de ananas heeft gekookt kun je het vuur zachter zetten.
 2. Snijd de abrikozen in partjes en doe deze bij de ananas, zodat het fruit zachter kan worden. Verwarm het mengsel nog even, het mag zachtje pruttelen.
 3. Gebruik je gelatine? Week de blaadjes gelatine in een kommetje met koud water. Knijp de gelatine uit wanneer deze week geworden is. Verwarm de gelatine met 2 eetlepels van het goudgele mengsel en roer dit goed door elkaar. Voeg nu beetje bij beetje het oranjemengsel toe aan de verwarmde gelatine. Blijf ondertussen goed roeren om klontjes te voorkomen. Ga door naar stap 5.
 4. Gebruik je agar agar? Roer de agar agar met enkele eetlepels water door elkaar en kook dit zo’n 2 minuten in een pannetje. Schenk hier het goudgele mengsel bij en roer het mengsel goed door elkaar. Verwarm het mengsel nog even zodat de agar agar goed kan binden.  Haal het pannetje van het vuur.
 5. Laat de topping iets afkoelen voordat je deze voorzichtig over de taart heen schenkt. Hiermee voorkom je dat deze gouden zee als een zinkend schip ten onder gaat in de witte zee. Schuif de taart nog even de koelkast in
 6. Als de taart klaar is is kun je de taart lossnijden door met een scherp mes langs de randen te bewegen.
 7. Geniet ervan!

Ga je dit taartje maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Wie weet verschijnt de foto op de Wall of Pie of is jouw foto het ‘Pareltje van de Week’!

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 0 / 5. Reacties: 0

Geef als eerste je mening!

6 comments
 1. Dank je wel voor dit lekkere recept! Heb ‘m gemaakt met een topping van aardbeien en frambozen en was echt jammie… Taart als ontbijt dat is echt een goed begin van de dag ?

 2. Hoihoi!

  Ik snap niet helemaal hoe je de bovenkant hebt gedaan. Ik heb het fruit nu maar gepureerd, maar ik weet niet of dat de bedoeling wordt en of ‘t nu wel hard wordt? Waar had ik anders de gelatine in moeten doen?

  Dank alvast!

  Groet,

  Antonet

   1. Hij was heerlijk! En is idd opgestijfd. Maar op ‘t plaatje van jou lijkt het wel anders (doorzichtig laagje met stukken fruit). Mijn laagje was heel troebel..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts