Glutenvrije Brownie Tartelettes

ontbijt brownies
5
(1)

Deze glutenvrije chocolade taartjes met een charismatisch karakter moet je gewoon proeven!

Het blijft een feestje om met voedzame ingrediënten smaakvolle recepten te maken. Dat de zoete aardappel een glorieuze hoofdrol zou krijgen in een Oh My Pie! recept is voor velen dan ook vast geen verrassing, maar dat deze kleine smaakmakers zó goed zouden smaken, dat had ik nooit durven denken.

Ode aan de zoete aardappel

Mijn avontuur begon met een ‘vergeten’ zoete aardappel, die zich ergens onderin de groentelade had verstopt. De afvalbak lonkte vanuit mijn rechterooghoek maar toch was daar het stemmetje van mijn moeder met haar wijze raad: “Och kind, die wortels kun je er afsnijden en de beurse plekken ook, eenmaal gekookt proef je daar niets van”. Welgeteld 150 hele grammen hield ik uiteindelijk over van de ooit zo mooi stralende oranje bataat. De witte zoete aardappel koop ik eigenlijk nooit, die smaakt meliger. Nog altijd bruisend van vitamine B en C. Daarnaast bevat dit oranje oud ook nog eens aardige hoeveelheden koper, mangaan, fosfor, magnesium en ijzer.

Zoete aardappelen kunnen nog een ander leuk trucje: ze zijn goed voor je darmflora. Ze bevatten complexe koolhydraatketens (dat zijn die gezonde). Dit zijn oplosbare vezels die je darmflora te eten geven. Ze zijn dus prebiotisch (zorgen voor een gezonde darmflora), en dat is iets dat wij Nederlanders best kunnen gebruiken!

Ook zorgen deze vezels ervoor dat de koolhydraten langzaam worden opgenomen. Ze zorgen niet voor een piek-dal-effect in je bloedsuikerspiegel. Gewone aardappels wel, trouwens één van de redenen dat je een halfuur na je aardappelmaaltijd alweer honger hebt, of dat je na het eten alleen nog maar wilt slapen.

Oftewel, ode aan het oranje goud!

Van voedzame Rakker naar elegant chocoladebeslag!

De ooit zo uitgezakt, totaal niet charmante, zoete aardappel veranderde al snel in een fluwelen puree. Ik pureerde deze met wat sappige Medjoul dadels van De Notenshop  . Deze Medjoul dadels blijven mijn favoriet, ze zijn zo zacht, sappig én smaakvol!  Aangevuld met een vleugje cacao, amandelmeel, kokosolie en een vleugje zout, om de smaken nog meer op te halen. Wauw, er ontstond ineens een smeuïge chocolademousse! Wanneer je het ei weglaat kun je het zo oplepelen! Ik vulde vier tartelette vormpjes met het chocoladebeslag en schoof deze hopsakee de oven in.

Smeuïge chocolade Rakkers waar je geen genoeg van kan krijgen!

Na een klein kwartiertje paradeerden er 4 koninklijke chocoladetaartjes uit de oven. In een handomdraai stond er een heerlijke topping tafel en konden de chocolade tartelettes gedecoreerd worden! Iedereen in huis zal er dol op zijn! Geniet ervan als ontbijt, tussendoor of ook lekker met een bolletje ijs als dessert!

Glutenvrij- en lactosevrij, kidsproof én voor de plantaardige kanjers onder ons met een plantaardige optie!

Alles in huis?

4 tartelette vormpjes

Ingrediënten:

Voor het basisbeslag:

 • 150 gr zoete aardappel
 • 50 gr amandelmeel
 • 3 Medjoul dadels
 • 1 ei of 1 el gebroken lijnzaad (geweekt in 2 el water)
 • 25 gr cacao poeder
 • 20 gr agavesiroop of honing
 • 1 el kokosolie
 • 1 tl bakpoeder
 • snufje zeezout
 • 50 gr gehakte pecannoten of paranoten

Garnering:

 • 4 el kokosyoghurt, soja kwark,  (lactosevrije) kwark*
 • scheutje sinaasappelsap
 • 0,5 tl vanillepoeder of 1 tl vanillearoma
 • 1 el ahornsiroop, agavesiroop of honing
 • fruit en nootjes naar wens

*Niet lactosevrij? Gebruik eens ricotta.

Aan de slag!

 1. Verwarm de oven voor op 175 graden en vet de tartelette vormpjes alvast in.
 2. Snijd de zoete aardappel in blokjes en kook deze ongeveer 10 minuten boterzacht.
 3. Doe de gekookte zoete aardappel samen met de overige ingrediënten (behalve de noten) in een keukenmachine en maak er een fluwelen beslag van.
 4. Proef even of het beslag op smaak is en verdeel dit smaakvolle goedje over de vormpjes.
 5. Strooi de gehakte noten over het beslag en schuif de bolides in de oven voor een bruiningskuurtje van zo’n 15 minuten.  Wat zal het lekker ruiken in huis!
 6. Laat de tartelettes afkoelen buiten de oven.
 7. Roer ondertussen de ricotta of stevige kwark los in een kommetje.
 8. Voeg hier het sinaasappelsap, de vanille en het zoetmiddel aan toe. Klop dit alles even goed door elkaar zodat de smaken met elkaar zullen mengen. Is jouw topping te ‘nat’? Schuif dan het bakje nog even de vriezer in zodat je jouw brownie tartelettes niet zullen verdrinken in de topping.
 9. Verdeel dit heerlijke goedje vervolgens over de tartelettes en top deze af met fruit en nootjes naar wens. Ik koos ervoor om bosvruchten en gebroken pistachenootjes te gebruiken.
 10. Serveer de taartjes direct. Wat een feest!

TIP! Wil je de taartjes niet direct opeten? Bewaar de bodempjes in een afgesloten bakje in de koelkast en doe de topping er pas op als je ze wil serveren.

Ga je  deze brownies maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Wie weet verschijnt de foto op de Wall of Pie of is jouw foto het ‘Pareltje van de Week’!

Liefs, Marike

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 5 / 5. Reacties: 1

Geef als eerste je mening!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts