Tarte Tatin met Ananas

tarte tatin met ananas
0
(0)

Tarte Tatin, ik ben er dol op! Vooral de prachtig gekleurde gekarameliseerde appeltjes die je tevreden aankijken doen al snel een beroep op de smaakpapillen. Jammer dat deze Rakkers gluten-, lactosevrij én vegan niet zo snel te vinden zijn. Dat het toch mogelijk is om met zo’n heerlijke zomerse creatie te ontbijten laat Tamara vandaag zien. Na een radslag in de keuken slingerde zij een fantastisch recept de lucht in waarna deze prachtig creatie op tafel verscheen. Tarte Tatin met appel is leuk maar een Tarte Tatin met Ananas is de BOM!

Wanneer je de wereld vanuit de andere kant bekijkt dan zie je ineens zoveel meer, dat dacht Tamara ook bij het maken van deze kleine kanjers.

De Tarte Tatin zette de wereld van de appeltaart op z’n kop!

De Tarte Tatin werd namelijk in 1889 per abuis ontdekt door de zusjes Stéphanie en Caroline Tatin. Zij runden samen een hotel in het Franse plaatsje Lamotte-Beuvron en wilden hun gasten die dag heerlijke appeltaart voorzetten. Caroline, de jongste van het stel, had de appel in boter en suiker gekookt. In haar haastigheid gooide ze het appelmengsel in een bakvorm. Er was alleen één probleempje: ze was vergeten de deegbodem eerst in de bakvorm te doen.

In plaats van het mengsel uit de springvorm te halen en het opnieuw te doen, bedacht ze dat het misschien wel een slim idee was het deeg gewoon over het appelmengsel te leggen, het geheel af te bakken in de oven en vervolgens te flippen. Et voila: de tarte tatin met het lekkere gekarameliseerde laagje aan de bovenkant was geboren. Het hotel van de zusjes bestaat blijkbaar nog steeds. Inclusief de hout- en koolovens waarin de taarten gebakken werden.

Tover een zonnetje in jouw keuken!

Ik hou van deze nostalgische verhalen die tot op heden nog steeds een uitwerking hebben. De zusjes zullen nooit gedacht hebben dat de ontdekking zoveel voeten in de aarde zou hebben. Door voor deze creatie ananas te gebruiken tover je een zonnetje in jouw keuken. Je zal merken dat ze de aandacht zullen trekken van alle gezinsleden. Ideaal om van te genieten als ontbijt, tussendoortje of als onderdeel van de lunch. Welk kind (of volwassene) wil er nou niet zo’n Gouden Kanjer in een trommeltje mee naar school of naar het werk? Yes, ik bedoel maar.

Ben je benieuwd naar het recept? Stroop dan snel de mouwen op, doe een radslag en ga aan de slag met het recept!

Recept

Wat heb je nodig?

Cupcake vormpjes

Ingrediënten voor 6 cakejes:

 • 280 g appel (komt neer op 2 Medium appels)
 • 100 ml water
 • 100 g (glutenvrije) havermout
 • 80 g dadelstroop
 • 60 g kokosolie (gesmolten)
 • 60 g rozijnen
 • 1 tl bakpoeder
 • kaneel naar wens
 • 6 ananasschijven zonder kern

 Aan de slag!

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Voor dit recept heb ik siliconen vormpjes gebruikt, deze hoefde ik niet in te vetten. Gebruik je en andere vorm? Vergeet deze dan niet te voorzien van een likje kokosolie zodat jouw Tarte Tatin soepeltje uit de vorm zal glijden zonder averij op te lopen.
 2. Snijd de appel in stukjes en pureer samen met het water tot moes. Roer hier de havermout, dadelstroop, kokosolie, rozijnen, bakpoeder en kaneel doorheen. Het begint al ergens op te lijken!
 3. Voor het gemak kun je ananasschijven op eigen sap gebruiken, maar vers is natuurlijk het aller-aller-aller lekkerst!
 4. Ga je voor vers? We’ve got a winner! Maak omtrek van de ananasringen even groot als cupcakevormpjes, door deze op maat te snijden om strubbelingen te voorkomen.
 5. Plaats de schijven ananas op de bodempjes van de vormpjes en verdeel het beslag hier overheen.
 6. Schuif de kleine Bolides de oven in voor een bruiningskuurtje van 30 minuten.
 7. Zodra je de cakejes uit de vormpjes stort, liggen ze meteen met de ananasschijf bovenop. Handig!
 8. Top ze af met rozijnen in het midden of een nootje voor en stevige bite.
 9. Geniet ervan met volle teugen!

TIP! Houd jij van een gekarameliseerd laagje on top? Strooi dan een el kokosbloesemsuiker over de bodempjes. Hmm wat zal dat lekker smaken!

PS: Laat je even weten of ze zijn gelukt? Heb je een verrassende twist? Deel deze dan, dat vinden wij leuk!

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 0 / 5. Reacties: 0

Geef als eerste je mening!

3 comments
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts