Glutenvrije Donut Muffins met pure chocolade

0
(0)

Een romige muffin in de vorm van een donut met een glimmend laagje van pure chocolade met een topping naar keuze, ik noem het ook wel de Dutch American Dream! De lieve Tamara toverde dé perfecte combinatie op tafel: Donut Muffins zonder gluten, lactose, plantaardig én met een grote dosis Passie gemaakt!

Mister Muffin

Juf, waarom zit er een gat in een donut?”, vroeg een leerling uit het niets. Het was stil in de klas, enkel een benauwde puberlucht overheerste. Niet zo gek, dde leerlingen waren tenslotte bezig met de afronding van een proefwerk biologie. De jongen keek mij met grote ogen afwachtend aan. “Vertel, waarom wil je dit graag weten Mik?“, reageerde ik rustig. “Nou gewoon, het is toch eigenlijk heel raar dat er een gat in een donut zit, dat is toch alleen maar meer werk om z’n ding te maken?”, deelde hij verontwaardigd.

Mik, in de volksmond ook wel Mister Muffin genoemd, deelde normaal gesproken enkel de verhalen over muffins.

De nieuwste smaken, variaties, ontdekkingen en kleuren komen dan ter sprake, maar eigenlijk lust meneer alleen vanille muffins zonder stukjes. Daarom viel ik bijna van verbazing van mijn stoel dat het gesprek over donuts werd ingezet.

Weet je wat Mik, ik ga het opzoeken! Er moet vast meer informatie over te vinden zijn”, bracht ik enthousiast uit. Onder begeleiding van een leuk filmpje kwamen we al snel achter het antwoord. “Slimme jongens juf, die Amerikanen!”, dat moeten we ook met muffins doen, dan bakt mijn moeder tenminste nooit meer natte muffins en kunnen we meer muffins maken uit het beslag!”, aldus Mister Muffin.

Nooit meer ‘natte’ muffins!

Eigenlijk super handig om de donut te voorzien van een koninklijk gat. Donuts en muffins zien er allebei niet alleen ander uit, deze smaakmakers hebben ook een andere samenstelling. Muffins worden normaalgesproken gemaakt met bakpoeder als rijsmiddel en donuts worden van origine gemaakt van gistdeeg. Wanneer je de goede eigenschappen van beiden combineert ontstaat de Donut Muffin! Ins-PIE-rator Tamara wist hier wel raad mee en toverde in een handomdraai deze fantastische creatie op tafel! Het leuke is toch wel dat je hier niet persé een donutvorm voor in huis hoeft te hebben.

“Maare, ik heb heb geen donutvorm in huis…”

Geen punt! Ik begrijp heel goed dat jouw keukenkast vol zit met allerlei vormen, bakblikken en andere toefjes die het bakken makkelijker zouden moeten maken, en dat een donutbakvorm daar nou net niet tussen zit. Tamara laat stap voor stap zien hoe jij ook ZONDER donutvorm deze Robuuste Rakkers kan maken!

Ook glutenvrij én plantaardig is het mogelijk om heerlijke Donut Muffins te maken zonder geraffineerde suikers maar mét een dosis liefde! 

Ben jij benieuwd naar het recept? Stroop de mouwen maar op!

Recept

Wat heb je nodig?

Muffinvormpjes voor 6 donutmuffins

Ingrediënten:

Basisbeslag:

 • 60 g rozijnen
 • 120 ml (plantaardige) melk
 • 100 g (glutenvrije) havermout
 • 50 g cacaopoeder
 • 40 g kokosmeel (kokosrasp is ook een optie)
 • 40 g kokosbloesemsuiker
 • 1 tl bakpoeder

Topping:

 • 50 g pure chocolade
 • amandelen
 • (gedroogde, liefst gezoet in diksap) cranberries
 • kokosrasp

Aan de slag!

 1. Verwarm de oven als eerst voor op 180 graden.
 2. Doe de rozijnen en de plantaardige melk in een kom en pureer deze ingrediënten met een staafmixer of blender tot een glad mengsel.
 3. Roer hier de havermout, cacaopoeder, kokosmeel, kokosbloesemsuiker en bakpoeder door.
 4. Scheur 6 stroken van het bakpapier af en rol dit op, knippen kan uiteraard ook.
 5. Plaats het papierenkokertje in het midden van de muffinvormpjes zodat je zelf een donutvorm creeert.
 6. Oké, daar gaan we! Houd met één hand het papierenkokertje vast en verdeel met beslag met een grote lepel voorzichtig rondom het bakpapier. Zorg ervoor dat het bakpapier niet te hoog uitsteekt en knip anders het bovenste deel eraf. Het zou zonde zijn als de muffins veranderen in een spontaan Scouting kampvuur in de oven.
 7. Let op! Duw de papierenkokertjes goed tegen de onderkan van de vormpjes omdat deze tijdens het rijzen naar boven worden geduwd waardoor het beslag dan netjes een bodem zal vormen.
 8. Zet de donutmuffins 30 minuten in de oven om ze hier vervolgens lekker smeuïg uit te halen en te laten afkoelen.
 9. Zodra de muffins voldoende zijn afgekoeld, kun je beginnen met de topping. Zet de amandelen, cranberries en kokosrasp klaar en smelt de chocolade au-bain-marie.
 10. Verdeel de gesmolten chocolade met een lepel over de randen van de donutmuffins. Een kleine tip van de geoefende donutversierder is toch wel om per donutmuffin de chocolade te verspreiden om vervolgens direct de topping te verdelen, zodat de chocolade niet gestold is voor je de topping erop doet. Leef je uit met allerlei topping creaties!
 11. Geniet ervan en laat even weten hoe lekker je ze vindt smaken!

Wil je meer inspiratiebeelden voorbij zien komen? Volg Tamara dan via Instagram!

 

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 0 / 5. Reacties: 0

Geef als eerste je mening!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts