Glutenvrije Hazelnootpasta Cheesecake

Een glutenvrij taartje waarin de smaak van Nutella naar voren komt, daar begin je toch spontaan van te watertanden? Een waanzinnig verhaal over de Nutella Lady en de oorsprong van dit heerlijke recept. Ga er maar even voor zitten en zet de springvorm maar alvast klaar! 
glutenvrije Nutella cheesecake
0
(0)

Een glutenvrij taartje waarin de smaak van Nutella naar voren komt, daar begin je toch spontaan van te watertanden? Een waanzinnig verhaal over de Nutella Lady en de oorsprong van dit heerlijke recept. Ga er maar even voor zitten en zet de springvorm maar alvast klaar! 

Met een vrolijke lach en twee Nutella vegen boven haar mondhoeken begroet Annabel mij bij binnenkomst van de les na de middagpauze. Een wekelijks tafereel waar ik stiekem wel om moet gniffelen. Elke week weer moet ik haar er even op wijzen dat er nog wat chocolade restanten op haar gezicht zijn achtergebleven. Het vrolijke, creatieve meisje geeft er niet om. “Ik hou zó van Nutella juf!”, is dan haar antwoord. Elke keer wanneer zij een werkstuk maakt, tekent zij aan in het hoekje van haar tekening een symbool. Keer op keer bedenk ik mij wat dit zou betekenen. Wanneer zij weer eens een werkstuk ‘watermerkt’ met het bijzondere symbool, ga ik door mijn knieën om op ooghoogte van Annabel te komen. “Vertel eens Annabel, wat maak je daar voor moois?” Annabel kijkt mij aan met haar stralende ogen, er verschijnt een stralende glimlach op haar gezicht en na een korte stilte, fluistert zij mij zacht toe: “Mevrouw, u mag het niet verder vertellen, maar ik dit is mijn geheime teken. Ik ben de ‘Nutella Lady. Ik kijk haar aan en fluister haar haar toe: “Wat mooi Annabel, wat ben je uniek in je doen en laten. Ik zal het niet verder vertellen”. De lieve schat heb ik in mijn hoofd ondertussen gekoppeld als de ‘Nutella Lady’.IMG-20150920-WA0003-e1442785316169

Hasta-la-pasta!

Wie is er nou niet mee opgegroeid? Al 60 jaar fungeert Nutella als “The Godfather” op de Nederlandse markt. Nutella is toch wel naast pindakaas het meest geliefde smeersel voor op het bammetje in Nederland. Niet alleen in Nederland trouwens, in ruim 190 landen. Nouja, tegenwoordig wordt dit fluwelen bruine goedje gebruikt voor meerdere doeleinden. Je kunt het zo gek niet bedenken of je ziet het op instagram verschijnen. Het clichébeeld is toch wel een foto van een sportieve foodie op een vrijdagavond waarbij de lege Nutella pot schittert in de hoofdrol met de hachtags: #guiltypleasure #morgenbackontrack. Wist je trouwens dat je met de jaarlijks verkochte hoeveelheid Nutella, de Nederlandse snelwegen 24 keer zou kunnen besmeren? Het lijkt wel een hype! Het vermenigvuldigt zich razendsnel en als je niet oppast doe je er nog aan mee ook. Ik hou niet zo van kudde gedrag, kun je wel merken.

Nutella maar dan anders

Natuurlijk hou ik van Nutella, maar dan gewoon met mate. Echter op het moment dat ik de ingrediëntenlijst beter bestudeerde kwam ik erachter dat dit mengsel toch minder hazelnoten bevat dan je zou denken. Daarnaast is het hoofdbestanddeel suiker waardoor ik mij niet zo verbaas over het feit dat mensen zich niet kunnen bedwingen bij het eten van Nutella, zonde. Het is glutenvrij, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Dat kan anders bedacht ik mij meteen! Vervolgens kroop ik de keuken in om een voedzaam, smakelijk Nutella mengsel te brouwen.

Uiteraard moest ik dit combineren met mijn liefde voor cheesecake, vandaar twee recepten in 1!

Stroop de mouwen op en ga ermee aan de slag!

Recept 

Springvormadvies: een springvorm van 12 cm

Ingrediënten:

Voor de hazelnootpasta

 • 40 g hazelnoten
 • 5 ontpitte verse dadels
 • 200 g kikkererwten (afgespoeld en uitgelekt)
 • 25 g ongezoete cacaopoeder
 • 1 el agavesiroop
 • 1 tl vanillearoma
 • snufje kaneelpoeder
 • Voor de bodem: 1 a 2 el (glutenvrije) havermout of kokosmeel
 • Voor de topping: 50 ml plantaardige melk

Voor de vulling

 • 200 gr (lv) kwark of kokosyoghurt
 • 2 blaadjes gelatine of 1 gr agar agar
 • 1 el ahornsiroop of agavesiroop
 • 1 tl vanillearoma of 0,5 tl vanillepoeder

Aan de slag!

De hazelnotenpasta:

 1. Voor een extra smaakvol resultaat, rooster je de hazelnoten even in een droge koekenpan of in de oven voor zo’n 10 minuten op 180 graden. Mix de hazelnoten in een blender tot je een boterachtige structuur krijgt, dit duurt zo’n 5 minuten.  Voeg de andere ingrediënten erbij (behalve de havermout/ kokosmeel en plantaardige melk) en meng tot een gelijkmatige pasta.

Voor de bodem:

 1. Bekleed de bodem met bakpapier en vet de randen in.
 2. Doe de helft van de hazelnotenpasta in een mengkom en doe hier één a twee eetlepels kokosmeel of havermout bij.
 3. Kneed de ingrediënten tot een stevige kneedbare deegbal. Is het deeg te droog dan kun je een scheutje plantaardige melk toevoegen. Verspreid het deeg over de bodem van de springvorm (gebruik evt. een natte lepel of vingers om plakken te voorkomen).

De vulling:

 1. Doe de yoghurt met de vanille en het zoetmiddel in een beslagkom en mix het mengsel even goed luchtig. Proef even of het zoet genoeg is, zo niet voeg dan nog iets van zoetmiddel toe.
 2. Gebruik je gelatine?
  Laat dan de blaadjes gelatine even weken in koud water. Vervolgens kun je deze uitknijpen en verwarmen in een laagje water. Roer het mengsel goed door zodat er geen klontjes meer te zien zijn. Wanneer de gelatine goed is opgelost kun je deze toevoegen aan het yoghurtmengsel. Ga verder met stap 4.
 3. Gebruik je agar agar?
  Verwarm de agar agar in een klein laagje water, en kook dit mengsel even door. Wanneer de agar agar goed is opgelost kun je het yoghurt mengsel toevoegen aan de agar agar. Roer dit goedje nogmaals goed door elkaar. Ga vervolgens verder met de volgende stap.
 4. Mix het geheel goed zodat het bindmiddel niet gaat klonteren. Wanneer je het mengsel nog even op hoge snelheid mix dan zal je merken dat het mengsel heel luchtig wordt.
 5. Je kunt nu het kwarkmengel voorzichtig in het taartvormpje gieten.
 6. Zet de cheesecake zo’n 2 uur in de koelkast zodat deze kan opstijven.

Hasta-la-pasta!

 1. Haal de overige hazelnootpasta uit de koelkast en roer beetje bij beetje het amandelmelk door de pasta. Zorg ervoor dat de pasta niet te nat wordt.
 2. Verdeel de topping over het taartje, hak eventueel nog wat hazelnoten grof en top het taartje hiermee af.
 3. Geniet van deze geweldige smaakbeleving!

Ga je dit taartje maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Wie weet verschijnt de foto op de Wall of Pie of is jouw foto het ‘Pareltje van de Week’!

Liefs, Marike

 

 

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 0 / 5. Reacties: 0

Geef als eerste je mening!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts